RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette trenger din klubb

Sist oppdatert:
TV 2 Nettavisen har gode råd om spillerkjøp til alle klubbene i den norske eliteserien. Eller er du uenig?

Eliteserieklubbene er i full gang med å jakten på nye spillere, enten det er forsterkninger, erstattere eller kriseløsninger. Vi har tatt en nærmere kikk på hvilke behov de 14 klubbene i eliteserien har. Enten du er enig eller uenig med oss, kan du diskutere temaet i Veggavisen.

BRANN: Mons Ivar Mjelde ønsker seg nok en ny høyreback, en sentral midtbanespiller og en spiss. Hvis alle hadde vært skadefrie, så hadde det bare vært behov for en høyreback. Men Bengt Sæternes har vært mye skadet, og det samme gjelder Martin Andresen. Og dekningen for disse to er ikke så imponerende.

Bli derfor ikke overrasket om Brann henter inn en midtbanespiller og en spiss til.

Petter Vaagan Moen kommer stormende inn fra Hamar og overtar venstrekanten på Brann Stadion, mens Trond Fredrik Ludvigsen i utgangspunktet skal ta hånd om tilsvarende rolle på høyrekanten. I bakhånd har Mjelde også Eirik Huseklepp.

I tillegg må bergenserne ha en erstatter for Paul Scharner dersom han blir solgt.

FREDRIKSTAD: Rami Shaaban er hentet inn for å ta seg av keeperjobben, og den tidligere Arsenal-reserven bør være en solid forsterkning for østfoldklubben. Men de må gjøre noe på høyrebacken. Verken Lars Blixt eller Pål André Czwartek fungerte tilfredsstillende, noe som førte til at John Anders Bjørkøy måtte steppe inn som kriseløsning. Men han trives best på midtbanen.

Klubben er godt forspent på midtbanen, bortsett fra at man åpenbart må hente inn en erstatter for Dagfinn Enerly.

Fredrikstad har også snust litt på en spiss, nærmere bestemt kanadieren Jeff Cunningham, en gammel kjenning av Brian West. Dersom han blir hentet inn, skulle klubbens behov på denne fronten være godt dekket.

HAM-KAM: Har mistet Petter Vaagan Moen, Eddie Gustafsson, Glenn Ståhl og Jarl André Storbæk, mens den eneste de foreløpig har hentet inn er Tommy Øren fra Sogndal. Trener Ståle Solbakken har forsvunnet til FC København, og erstattes av Frode Grodås.

Klubben er visstnok på utkikk etter en ny midtstopper og en sentral midtbanespiller til, og det stemmer bra overens med vår oppfatning av deres behov. En spiss til hadde også vært nyttig, men er på ingen måte prekært.

Christian Steen takket mandag nei til Tromsø, noe som øker sjansen for at han sier ja til Ham-Kam.

LILLESTRØM: Olivier Occean er en klar forsterkning for Lillestrøm, og var også klubbens soleklare førstevalg etter fjerdeplassen i år. Det betyr at Magnus Powell kan være på vei bort. Lyn har vist interesse, men så langt har klubbene ikke kommet til enighet om en overgang.

Lillestrøm har hentet inn U21-landslagsspilleren Erik Bertheussen og Trond Olsen. Bertheussen er midtstopper og kom gratis fra Pors Grenland, mens Trond Olsen kom kostnadsfritt fra Bodø/Glimt. Også han er en U21-landslagsspiller med en spennende framtid.

Venstreback har vært et stort problem denne sesongen. Pål Strand påtok seg den jobben på slutten av sesongen, men det er neppe ønskelig for klubben på lang sikt. Han har en god innleggsfot, men mangler hurtigheten som skal til for å støtte opp om flankespilleren foran seg, og gjør således mer nytte for seg på midtbanen.

Heinz Müller overtar jobben som førstekeeper for Claus Reitmayer, men det er naturlig å tro at romeriksklubben fortsatt holder øynene åpne for nye keeperinvesteringer. Det er kanskje på tide å fornye interessen for Haugesunds keepertalent Jan Kjell Larsen? Jan Åge Fjørtoft har tidligere bekreftet interessen for Thomas Myhre, som etter all sannsynlighet forlater Charlton i januar.

LYN: Mistet Jan Derek Sørensen til erkerivalen Vålerenga, og må naturligvis erstatte ham. Det ser også ut til at Chinedu Ogbasi Ogbuke, mest kjent som Edu, forsvant for godt i kjølvannet av John Obi Mikel-kaoset. Dermed er angrepsrekka nødt til å være klubbens hovedprioritet i jakten på nye spillere.

Jo Tessem er god i luften, men har mistet en del fart, og Keijo Huusko er verken rask eller sterk i luften. Derfor kikker nok vestkantklubben etter både hurtighet og hodestyrke blant spisskandidatene. Lyn har vist interesse for Magnus Powell, men Lillestrøm har så langt avslått osloklubbens forespørsler.

En kreativ midtbanespiller til å supplere Stefan Gislasson og Tomasz Sokolowski hadde nok heller ikke blitt kastet på dør i Lyn. Gislasson og Sokolowski er gode spillere, men blir ofte litt like og litt lite kreative.

Lyn kunne også hatt bruk for litt mer fart i forsvaret, selv om Steven Lustü fortsatt er rask.

MOLDE: Romsdalsklubben trenger først og fremst en trener. I tur og orden har Roland Nilsson, Magnus Johansson og Steinar Nilsen takket nei. Inntil en ny trener er på plass, skjer det neppe så mye på spillerfronten. Unntaket er vel keeperplassen, der klubben allerede har hatt følere ute etter Jan Kjell Larsen, FK Haugesunds talentfulle U21-landslagskeeper.

Larsen har ett år igjen av kontrakten med Haugesund.

Molde forsøkte seg hos både Rami Shaaban og Eddie Gustafsson uten hell, mens Ivar Rønningen ble for dyr. Hvis Molde ikke får napp hos FK Haugesund, kan portugiseren Nuno Marques være et brukbart alternativ.

Matej Mavric og Toni Kallio fikk lite spilletid i sesonginnspurten, og derfor forsvinner trolig en eller begge. Molde bør uansett se seg om etter en ny venstreback. Det er også et tydelig behov for gode kantspillere i romsdalsklubben.

ODD GRENLAND: Må hente inn en ny spiss som erstatter for Olivier Occean. Odd bør også se etter en god kantspiller, ettersom Morten Knutsen forsvinner og Espen Hoff hadde en skuffende sesong.

Morten Fevang reiser til Danmark, og dermed må skiensklubben også kikke etter en kriger på midtbanen. Ellers ser Odd Grenland ut til å være godt forspent på de fleste plasser.

ROSENBORG: 2005-stallen ble omtalt som «tidenes beste norske stall». Likevel ble Rosenborg bare nummer sju i serien - uten at sesongen avslørte klare svakheter på enkelte posisjoner. Trener Per-Mathias Høgmo har varslet at det vil bli endringer i stallen, men neppe store. Det er det heller ikke behov for.

På keeperplass er RBK allerede styrket, etter at de hentet kanadiske Lars Hirschfeldt fra Tromsø. I forsvarsrekka er det dobbel dekning på alle plasser - men gjennomsnittsalderen er høy. Det samme gjelder på midtbanen. Sebastian Eguren leies ut, Fredrik Winsnes går til Aalborg, Ørjan Berg og Roar Strand forlfølges av skader og nærmer seg karriereslutt, mens unggutten Per Ciljan Skjelbred er langtidsskadet med benbrudd. Derfor kommer Rosenborg trolig til å investere i denne lagdelen.

Ardian Gashi har vært nevnt, men Rune Bratseth hevder det ikke er aktuelt å by på Vålenrengas trønderske terrier - fordi prisen er for høy. RBK jager også forsterkninger på topp, og Sigurd Rushfeldt kan være på vei tilbake til Trondheim. Noen spisskrise er det imidlertid ikke i klubben, som har Thorstein Helstad, Frode Johnsen, Harald Martin Brattbakk og Daniel Braaten i sine rekker.

SANDEFJORD: Det skal bli spennende å se hva Sandefjord kan få til i eliteserien, etter at de i så mange år snublet før målstreken i oppsrykkskampen i førstedivisjon. Trener Tor Thodesen har allerede flere forsterkninger på plass, som for eksempel den unge landslagsspilleren Kari Arkivuo (22) fra Finland, Mikael Andersson (27) fra Hammarby.

Arkivuo skal slåss med Erik Mjelde om en plass på venstrekanten, men Andersson får en plass sentralt på midtbanen. Høyrekanten blir bekledd av enten Samuel Isaksen eller Brian Waltrip, mens Andreas Tegström og Fredrik Thorsen i øyeblikket er førstevalgene i angrepsrekka.

Sandefjord bør nok i første omgang konsentrere seg om å finne en sentral midtbanespiller til, samt en spiss, men som nyopprykket klubb er det naturligvis rom for forsterkninger på de fleste plasser.

Stopperplassene ser imidlertid ut til å være besatt. Talentfulle Arnar Førsund er på lån fra Vålerenga også neste sesong, og får rutinerte Fredrik Kjølner som makker.

STABÆK: Den nyopprykkede bærumsklubben har mye spennende å by på i comebacket i eliteserien. Toppscorer Daniel Nannskog har væl de fleste hørt om, men det er også verdt å følge nøye med på Joakim Persson. Midtbanespilleren har imponert stort siden overgangen fra Hansa Rostock, og svensken har også en fortid i italienske Atalana. Også brasilianske Alan Carlos Gomes da Costa blir spennende. Hans teknikk passer kanskje bedre i eliteserien enn i førstedivisjon.

Stabæk trenger vel først og fremst en spiss til, og en kantspiller. Det er i alle fall behov for litt flere valgmuligheter på midtbanen.

Karim Aouida er klar for Stabæk. 19-åringen kommer fra Oslo Øst, men er neppe tiltenkt en plass i startoppstillingen. Det er også sannsynlig at Eirik Markegård blir leid ut. Samtidig kommer Tommy Stenersen tilbake fra låneoppholdet i Vålerenga.

START: Kaptein Atle Roar Håland kommer ikke til å forlenge avtalen med Start, og vil slik det ser ut i øyeblikket i beste fall spille for klubben ut 2006-sesongen. I verste fall blir han solgt før den tid. Lars Martin Engedal er den naturlige erstatteren, men Erik Solér må nok investere i en ny midtstopper uansett.

Vi ville nok også sett oss rundt etter en skikkelig førstekeeper dersom vi styrta kristiansandskuta.

Tom Nordlies mannskap var heldige med skader i 2005, og kan nok ikke regne med så få skader også neste år. Det er derfor behov for større bredde i spillerstallen.

TROMSØ: Har sikret seg stoppertalentet Tore Reginiussen i konkurranse med Brann, men fikk nei fra Christian Steen og ønsker vel derfor fortsatt en stopper til. Dessuten bør klubben fokusere på å forsterke backsidene. Spesielt på høyresiden er behovet sterkt.

Bodø/Glimt har også hentet inn den gresk-kanadiske keeperen Kenny Stamatopoulos fra svenske Enköping som erstatter for Lars Hirschfeld. Keeperplassen skulle dermed være i trygge hender når også Knut Borch kommer tilbake fra skade før sesongstart.

Tromsø har dermed utviklet seg til å bli et av de viktigste stoppestedene for Canadas landslagssjef, ettersom klubben nå har tre landslagsaktuelle kanadiere i stallen (Patrice Bernier og Stephen Ademolus er de to andre).

Sigurd Rushfeldt er svært aktuell for klubben, men hvor stort behovet er for den gamle TIL-stjernen er vi usikre på. Uansett vil han være en forsterkning og en spennende tilvekst.

VIKING: Klubben trenger en ny spiss for å erstatte Egil Østenstad på topp. Også Bjørn Berland har lagt opp, og klubben står dermed bare igjen med Peter Kovacs og Toni Nhleko som spisser i stallen.

På midtbanen trenger Viking en ny ving, først og fremst på venstrekanten som erstatter for Petet Kopteff, som har skrevet under for Stoke. Men klubben kan også trenge en kreativ playmaker sentralt ved siden av Trygve Nygaard og Robert Mambo-Mumba. Allan Gaarde har forsøkt seg, men han trengs på høyrevingen.

I forsvaret sliter Viking sentralt. Brede Hangeland blir solgt i januar og Frode Hansen har lagt opp. Klubben må dermed finne en helt ny midtstopper-duo, selv om de har Ronny Deila i bakhånd. Han sliter imidlertid med en ryggskade og det er usikkert om han holder hele sesongen. På sidebackene er Viking bra representert, med Bjørn Dahl og Frederic Lundquist på høyresiden, og Øyvind Svenning/Thomas Pereira på venstreback. Dessuten kan Jørgen Tengesdal spille høyreback og høyre ving.

Sigurd Rushfeldt og Moldes Marcus Andreasson er sterkt ønsket av Viking, men foreløpig er det lite som tyder på at noen av disse blir Viking-spillere neste sesong.

VÅLERENGA: Stefan Ishizaki er solgt til Elfsborg etter en skuffende sesong i osloklubben. David Brocken er også borte, mens Steffen Iversen forsvinner så snart han finner en passende klubb. Det betyr flere ting: Tore André Flo må finne tilbake til Flonaldo-taktene, Kjetil Rekdal trenger en kantspiller og er nok også på jakt etter både en høyre- og en venstreback.

Jarl André Storbæk er hentet fra Ham-Kam, mens Jan Derek Sørensen er klar fra Lyn. Men årets seriemester er ikke ferdig.

- Jeg kan garantere at det blir flere, men hvor mange kan jeg ikke si noe om, sier Vålerengas Lars Bohinen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere