DOHA (Nettavisen): – Det er ikke veldig praktisk, sier amerikanske Sam Fekrirad til Nettavisen når vi møter han noen få minutter før lunsjkampen mellom Sveits og Kamerun.

Han og fruen Sima Mozaffari ankom Doha onsdag, og besøkte «Fan Festival» for første gang torsdag. VM-arrangøren har bygget et gigantisk område i Al Sadd-parken hvor fans på tvers av nasjonaliteter kan knytte bånd og se kampene på en gigantisk skjerm.

Området, som ligger en liten kjøretur fra bykjernen i Doha, byr imidlertid på utfordringer på dagtid.

Til tross for at mesterskapet er flyttet til vinteren, er det i overkant av 30 grader og stekende varme før sola går ned.

Og foran den gigantiske skjermen er det verken satt opp telt, parasoller eller noe som gir noe som helst skygge. Den eneste muligheten fans har til å sitte ute av solen, er noen bitte små skyggeflekker inntil to gjerder på hver side.

Les også: VM-speakerens beskjeder skaper forvirring. Nå slår Fifa tilbake

Det gjør at folk blir sittende i en helt spesiell formasjon under kampene for å utnytte hver eneste lille skyggekrok.

– Dette er eneste stedet skygge vi kunne finne. Vi snakket om at de burde bygget noe for å gi skygge. Spesielt under 13- og 16-kampene er det veldig varmt, sier Sima Mozaffari.

Hun og mannen har ankommet området i jeans. Det fant de raskt ut var svært upraktisk.

– Da hun (Sima) sa det at det var her, sa jeg «Å, skal vi bare stå her i sola og se kampen?» Det er ikke veldig praktisk, så vi skal bare være her i 10–15 minutter før vi drar igjen.

– Folk svimer av

Som følge av få personer til stede under Kamerun-Sveits, fikk de fleste som ville sneket til seg de få flekkene med skygge.

Verre var det på mandag da Argentina VM-åpnet mot Saudi-Arabia, hvor det ifølge svenske Aftonbladet endte med å bli virkelig ubehagelige scener.

Avisen skriver at det gikk så langt at én supporter blant annet ble hentet av ambulanse etter det som tilsynelatende var heteslag.

– Folk svimer av, etter Fifas miss: – Det er urimelig! skriver den svenske avisen etter at en kvinne ble hentet av medisinsk personell og fraktet bort fra området.

Les også: Hamrer løs mot superstjernene: – Ekstremt gammeldags holdning

De skriver videre at fans satt så mye som 150 meter unna storskjermen for å være i nærheten av en vifte som danner en liten skyggeflekk.

– Dette er urimelig. Her i varmen er det ingen skygge, ingenting. Det er virkelig dårlig organisert, sier en australsk supporter til avisen.

Når Nettavisen konfronterer det amerikanske paret med scenene under Argentina-kampen, skvetter de til.

– Oi, wow. Det er trist. Nå blir jeg bekymret for kamper vi skal se her, sier Mozaffari, før hun fortsetter.

– Vi liker heller å se på store skjermer enn fra hotellet, for det er gøyere. Vi er her for å møte folk fra andre nasjoner for å få nye venner, men det er vanskelig å se kamper på skjermen, så det er skuffende.

Aircondition på VM-arenaene

Mesterskapet i Qatar er flyttet til vinteren nettopp for å unngå den verste heten.

På samtlige kamper Nettavisen har vært til stede på, har airconditionanleggene på arenaene stått så kraftig på at man har måttet ta på seg en tynn jakke, men utendørs er situasjonen en helt annen.

Den stekende sola gir utfordrende forhold for tilreisende supportere fra hele verden, og også på åpningsdagen ble det problemer i fanområdet da et stort innrykk av supportere gjorde at politiet måtte bli tilkalt.