RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dæhlie jublet for sølv

Det måtte et talent av de helt sjeldne til for å få Bjørn Dæhlie til å være fornøyd med sølv. Thomas Alsgaard var et slikt talent.

Hver dag under OL i Torino vil TV 2 Nettavisen se tilbake på det som i våre øyne fremdeles er tidenes beste vinterleker. Vi har dykket i arkivet, og funnet fram til hendelsene og uttalelsene som preget Lillehammer-OL dag for dag.

I går skrev vi blant annet om Johann Olav Koss' overraskende seier på 5.000 meter. I dag tar vi for oss herrenes 30 km langrenn fristil. Den store favoritten het Bjørn Dæhlie. Han endte på andreplass - hele 57,2 sekunder bak vinnertiden.

«Jeg gikk et av mine beste løp noensinne. I dag er jeg glad selv om det ble sølv. Det har jeg aldri vært tidligere,» sa Bjørn Dæhlie til norsk og internasjonal presse etter sølvløpet.

De som så løpet, enten det var fra skogen, fra Birkebeineren Skistadion eller på tv, kommer aldri til å glemme Thomas Alsgaards løp. Det var så teknisk fullkomment, så vakkert, så majestetisk og så overlegent raskt at man knapt har sett maken.

Alsgaard, den gang 22 år, ledet med 3,7 sekunder ved 7,1 km, med 10 sekunder halvveis og vant altså med 57,2 sekunder.

«Åtte kilometer før jeg var i mål, begynte folk langs løypa å synge «Ja, vi elsker» for meg. Jeg syntes det var litt på kanten», gliste han med gullmedaljen glinsende fra brystet under NRKs OL-studio. Først to kilometer før mål følte han seg sikker på seieren selv.

Det ble en dag med helt andre tanker for Dan Jansen. Den amerikanske skøytesprinteren var stor favoritt på 500-meteren, og var før Lillehammer-OL den eneste i verden som hadde gått under 36 blank. Han hadde til overmål gjort det hele fire ganger.

I OL i Calgary i 1988 hadde Jansen falt både på 500-meteren og 1.000-meteren, tydelig ute av balanse etter søsterens kreftdød bare dager før Jansen skulle i ilden. I Albertville-OL fikk amerikaneren det rett og slett ikke til å stemme.

Og sannelig glapp det for Jansen enda en gang. Han fikk ikke åpningen til å sitte som den skulle, det var liten sprut over vekslingssiden og Jansen virket nølende i inngangen til siste sving og så kom plutselig et realt feilskjær. Jansens 36.68 holdt bare til åttendeplass.

I morgen kan du lese om to av de øvelsene Norge på forhånd hadde størst forventninger til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere