For i kvartfinalen av sprinten under Tour de Ski 1. januar gjorde Frida Karlsson et ulovlig sporbytte. Det førte til at Jessie Diggins falt. Ettersom Karlsson allerede hadde et gult kort fra før av ble hun disket fra sprinten og i tillegg straffet med en tilleggstid på hele tre minutter.

Det gjorde at den svenske skiyndlingen avbrøt hele touren like etter. Diggins på sin side var frustrert og ville ikke si særlig i mixed zone i etterkant av hendelsen. Hun fikk seierssjansene sammenlagt spolert med fallet. Diggins var både blodig og rasende etter hendelsen.

- Den hendelsen under sprinten avgjorde jo Tour de Ski sammenlagt på mange måter, så jeg forstår at det har vært tungt for Diggins i etterkant. Det var jo en håpløs manøver av Karlsson, som også fikk sin tour ødelagt, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn til Nettavisen.

Det samme mener TV 2s ekspert Petter Skinstad.

- Det er ikke vanskelig å forstå at Diggins er skuffet etter Tour de Ski, der sammendraget på mange måter gikk i vasken under sprinten i Oberstdorf. Når det er sagt, ødela både Diggins selv og det amerikanske smøreteamet mye mer for seg selv med klassiskrennet i Val di Fiemme og en forholdsvis svak avslutningsetappe, sier han til Nettavisen.

- Ellers er nok den unisone støtten fra verdenscupfeltet like mye et tegn på at reglene for Tour de Ski bør revideres. Da tenker jeg både på straffen til Karlsson, som til tross for at den var selvforskyldt fremstår i overkant hard, og hvordan juryen tolker reglene. Hadde Diggins blitt satt som 7. dame i semifinalen ville ingen reagert på det, og saken ville vært lagt død, sier han videre.

Les også: Tour de Ski har fått slakt. Nå advarer Iversen: - Det blir for mye

Går hardt ut

Nå har Diggins satt seg ned for PCen og skrevet ned noen tanker om det som skjedde. I innlegget skriver hun at det var mange som var sinte på Karlsson etter hendelsen.

- La oss være ærlige rundt sprinten. Det er ikke noe kult når folk ikke følger reglene og resultatet blir at din tour blir mye, mye vanskeligere. Det er ikke til å skjule. Men det går ikke an å kontrollere hva folk rundt deg gjør og sier. Du kan kontrollere dine egne handlinger og energi, og da kan man gjøre to ting - gå videre så fort som mulig, eller la det stjele energien din, skriver hun på bloggen sin.

Bjørn tror ikke Karlsson gjorde manøveren med vilje.

- Det hadde vært veldig usportslig, og da hadde hun blitt disket umiddelbart. Heldigvis gjorde ikke Karlsson det med vilje.

Interessant nok har ikke Diggins nevnt Karlsson med ett eneste ord i det svært lange blogginnlegget.

- Og jeg skal være ærlig - det var ganske lett å gi slipp på frustrasjonen min siden hele verdenscupen også var sint. Nesten enstemmig raseri var ganske utrolig å bevitne, og jeg følte meg støttet av alle rundt meg. Så.. Jeg lot være å bruke mye tid på det, skriver hun videre.

I tillegg har hun lagt ut et bilde fra sprinten med bildeteksten "Ikke den morsomste klassisksprinten jeg har gått".

Skinstad: Unødvendig

Skinstad mener Diggins burde holdt seg for god til å skrive innlegget.

- På generelt grunnlag er jeg for øvrig tilhenger av å rydde opp i ting med en gang så saker kan legges døde, fremfor å komme med diverse utspill i etterkant, sier han, før han legger til:

- Jeg synes derfor det er unødvendig å komme med dette nå i etterkant, særlig tatt i betraktning at Frida Karlsson åpenbart var lei seg og beklaget seg ordentlig til Diggins rett i etterkant av løpet. Dette er tross alt sånn som skjer i nesten hvert eneste skirenn på toppnivå, og da burde Diggins sagt seg ferdig med saken og heller fokusert på OL.

Les også: Smittefrykt i Sveriges langrennsleir – flytter høydesamling

Synes synd på Diggins

Diggins ble til slutt nummer åtte i sammendraget, over tre minutter bak vinner Natalia Neprjajeva.

- Jeg tror nok at gløden og motivasjonen til Diggins forsvant etter den hendelsen, for hun var i kjempeform og hadde kjempeski, og vant jo dagen før, sier han og fortsetter:

- Diggins var diplomatisk i timene etterpå og sa at det var sånn som kunne skje, og at hun hadde tilgitt Frida. Men jeg skjønner at dette går tungt inn på henne, siden hele touren ble ødelagt, sier Bjørn.

- Hun har fått god tid til å summe seg og få ting litt i perspektiv. Og så tror jeg samtidig at resten av feltet har lært seg å leve og konkurrere med Karlsson. De er nok ekstra observante til henne, sier han og ler.