*Nettavisen* Sport.

Discovery slo tilbake

Foto: (Scanpix/EPA)

Jaroslav Popovitsj (Discovery Channel) vant den 12. etappen av Tour de France. Thor Hushovd ble nummer ti.

14.07.06 17:33

12. etappe, Luchon - Carcassonne:(211,5 km): Jaroslav Popovitsj stakk fra bruddkameratene Oscar Freire (RAB) og Alessandro Ballan (LAM) et par kilometer før mål på fredagens etappe av Tour de France. Det holdet helt inn for Discovery Channel-rytteren, og laget hans fikk en etterlengtet opptur.

- Jeg visste at jeg måtte angripe hvis jeg skulle slå Oscar. Siden Ballan også satt der angrep jeg fem-seks ganger for å riste dem av meg, sier en glad etappevinner.

Avanserer
Popovitsj kom i mål 4.25 før hovedfeltet, og kjørte seg opp til en tiendeplass i sammendraget. Han er nå 4.15 bak ledende Floyd Landis (Phonak).

- Det blir vanskelig å ta inn noe særlig mer tid fremover. Vi får vente å se hvordan det går de neste dagene. Tour de France har vært vanskelig for laget til nå. Vi må forsøke å få folk med i brudd, og vinne noen etapper, sier ukraineren.

Landis ser ikke på dagens vinner som en trussel mot hans gule ledertrøye, som han fortsatt har god kontroll på.

- Det er ikke noe problem at Popovitsj tok seieren, vi bekymrer oss ikke for ham nå. Men hvis han gjør noe slik en gang til, bør vi passe oss, sier Landis.

Overrasket
Amerikaneren var overrasket over hvor hard den 12. etappen ble.

- Dette var en vanskelig dag, faktisk hardere enn fjelletappen i går - men jeg nøt å sykle den i gult, sier sammenlagtfavoritten.

TV 2s Dag Otto Lauritzen mener Popovitsjs seier var en nødvendig opptur for Lance Armstrongs tidligere lag.

- Laget har kjørt veldig dårlig så langt, så dette er en stor dag for Discovery Channel, sier Lauritzen til TV 2.

Spurtpoeng
Ballan ble nummer to på etappen, mens Freire tok viktige spurtpoeng som nummer tre. Robbie McEwen, med den grønne trøya ,ble nummer seks bak Tom Boonen. McEwen har nå 232 poeng, Freire 207 poeng og Boonen har 204.

Thor Hushovd forsøkte seg på et brudd tidlig på etappen, men måtte slippe seg ned til hovedfeltet. Grimstad-gutten var med på spurten da feltet kom inn, og ble nummer ti. Nok en gang maktet han ikke å ta opp kampen med kanoner som McEwen og Boonen. Hushovd har 145 poeng i spurtkonkurransen.

- Jeg ble litt hindret i spurten, men jeg mangler uansett det siste på å nå helt opp. Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å spurte, men når det nærmer seg mål er det vanskelig å la være, sier Hushovd til TV 2.

Fjorårets vinner av den grønne trøya mener han kan komme tilbake i slag før Tour de France er over.

- Jeg mangler ca. 20 prosent på toppformen, jeg er ikke helt bra. Men ut i neste uke tror jeg at formen skal være tilbake på topp, avslutter nordmannen.

I morgen står Tourens lengste etappe på programmet: 230 km fra Béziers til Montélimar. Etappen er ganske flat, litt småkupert, og med fem 4. kat.stigninger.

TV 2 Nettavisen fulgte etappen direkte.

Bakgrunn:
To harde fjelletapper i Pyreneene er over, og nå begynner transportetappene mot Alpene. Den 12. etappen har fire relativt lette stigninger, hvor den første etter 27 kilometer er den tyngste (kat. 2). Her er det både muligheter for spurterne og fightere i brudd.

Sammenlagtfavorittene vil trolig ta det med ro på den 211,5 kilometer lange etappen fra Luchon til Carcassonne, og vil nok la brudd gå ganske tidlig. Den første stigningen er nemlig et perfekt sted der aggressive ryttere kan få en luke til feltet. Dermed blir det spurtlagene og Phonak, laget med den gule trøya, sitt ansvar å kjøre inn utbrytere.

14. juli er Frankrikes nasjonaldag, og det bør borge for at franske ryttere vil markere seg. Det er et kobbel av syklister som kan komme først over målstreken i Carcassonne, selv kvalifisert gjetting er vanskelig her - men det er en god mulighet for at et ukjent fjes nok en gang overrasker.

Hvis et brudd ikke lykkes, blir det spurtlagene som skal gjøre opp om etappeseieren. Kan Thor Hushovd endelig vise hva han kan på oppløpet, eller sitter fjellene fortsatt i beina? Robbie McEwen er som alltid favoritt i en massespurt, sammen med Tom Boonen, Oscar Freire og Daniele Bennati. Se opp for Freire, han kan fort stikke på den første stigningen.

Det er to innlagte spurter på etappen, den første etter 76 kilometer. Som vanlig blir nok poengene kapret av utbrytere, og det er lite trolig at det blir noe forandring rundt den grønne trøya før målpassering.

Etappene som kommer rett etter fjellene er ofte rolige, men på den spesielle dagen vil det garantert skje uventede ting. Vi krysser fingrene for vårt norske håp, og følger etappen direkte fra klokken 12.15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.