*Nettavisen* Sport.

Disse blir profiler i Tippeligaen 2013

Foto: Montasje / Scanpix

Les hva ekspertene tror.

15.03.13 19:08

Tippeliga-sesongen er endelig i gang. Både nye profiler vil komme opp, og etablerte spillere vil fortsette å være viktige for klubbene sine.

Nettavisen har spurt eksperter fra de to leverandørene av Tippeligaen om hvem de tror vil gjøre det aller best denne sesongen.

- Børven slår til på nytt
Kommentator i C More, Kenneth Fredheim, har troen på at Vålerenga-spissen Torgeir Børven kan gjøre det godt i årets Tippeliga, og være en stor profil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Jeg tror Torgeir Børven kan få sitt gjennombrudd nummer to denne sesongen. Hvis han kommer godt i gang, og fungerer godt i et spisspar med Mos (Mostafa Abdellaoue), kan han bli Tippeligaens store spiller, sier Fredheim til Nettavisen.

Det er imidlertid flere navn kommentatoren ønsker å trekke frem.

- Magnus Wolff Eikrem bør prege årets sesong for Molde. Det samme kan sies om Mikkel Diskerud (Rosenborg), Stefan Johansen (Strømsgodset) og Michael Barrantes (Aalesund). Jeg har også sansen for Fredrik Haugen i Brann. Han kan bli en stor profil, mener Fredheim.

Det er også to spennende nykommere Kenneth Fredheim tror kan gi krydder til Tippeligaen.

- Bismarck Acosta er veldig spennende. Han kommer til å være en viktig spiller for Start, og jeg tror han er en god signering. Han kan prege Tippeligaen fra midtstopperposisjonen, med sin fart, fysikk og teknikk. I tillegg vil jeg trekke frem venstrekanten i Lillestrøm, Moryke Fofana. Han kan være en artig, underholdende spiller, sier C More-kommentatoren.

Liker unge spisser
Kommentatoren i den andre store formidleren av Tippeligaen, Øyvind Alsaker i TV 2, har sansen for de unge spissene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

- Jeg liker de unge målscorerne. Jeg er veldig spent på hva Veton Berisha i Viking kan få til. I tillegg er det Børven, og Daniel Chima Chukwu i Molde. De er fra 18 til 21 år, og kan score mange mål, sier Alsaker til Nettavisen.

Videre mener han at Rosenborg har fått inn en ving som kan utgjøre forskjeller.

- Tobias Mikkelsen er en spiller med kvaliteter som gjør han morsom å se på. Han er en klassisk ving med spennende teknikk. Han kan være en underholdende spiller som kan skape noen ablegøyer, mener Alsaker.

Øyvind Alsaker vil på samme måte som sin kollega i C More trekke frem en Start-spiller. I likhet med Fredheims Bismarck Acosta, er også denne ferske Tippeliga-spilleren fra Costa Rica.

- Alejandro Castro ser ut som en spiller med gode ferdigheter. Han kan score mål. I tillegg har det kommet en bølge med unge nordmenn som kan score mange mål, sier han.

- Wolf Eikrem en av de beste
Tippeliga-ekspert på C More, Amund Skiri, tror Magnus Wolf Eikrem blir årets store spiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Jeg tror Magnus Wolff Eikrem kan ta enda et steg og etablere seg skikkelig på landslaget. Han er en av de aller beste spillerne i Tippeligaen, men det spørs om han ikke forsvinner i sommer. I så fall vil han være viktig for Molde frem til da. I tillegg har jeg en favoritt i Emmanuel Ekpo. Han har verken svakheter offensivt eller defensivt, sier Skiri til Nettavisen.

Skiri tror Vålerenga har hentet gode spillere før denne sesongen.

- Vålerenga har gjort noen gode signeringer. Jeg har troen på Christian Grindheim, sier Skiri, som tidligere har spilt med Grindheim i Vålerenga.

Videre trekker Skiri frem to av de talentene i Tippeligaen han liker best.

- En kjempespiller som må nevnes er Fredrik Ulvestad i Aalesund. Han kan ta nye steg i år. I tillegg er jeg spent på hva Gustav Wikheim (Strømsgodset) kan få til. Han er vel mer individualist, så han kan kanskje komme til å variere litt mer, mener TV-eksperten.

Tror på danskene
Davy Wathne, mangeårig fotballekspert i TV 2, trekker frem Rosenborgs nye dansker.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er spent på danskene i Rosenborg. Nickie Bille Nielsen kan gjøre det godt, sier Wathne til Nettavisen.

Bergenseren mener det er veldig mange profiler i Norge.

- Det er profiler i alle lag. Fra Ruben Yttergård Jensen i nord, til de spennende islendingene i Start i sør. Start har også en ny spennende spiller i Bismarck Acosta. Jeg er ikke enig med de som mener at det er for få profiler i Tippeligaen, sier Wathne.

På spørsmål om det er noen unge spillere i Tippeligaen som kan få sine store gjennombrudd i 2013, trekker Wathne frem Brann.

- Vi har to i Bergen som fikk spilletid i fjor, i Bård Finne og Kristoffer Larsen. Larsen kan bli en stabil Tippeliga-spiller i år. I Bergen er savnet stort etter en ny lokal helt, slik Erik Huseklepp er, sier Wathne.

Wathnes nye kollega og TV 2s nye fotballekspert, Siri Nordby, ønsker også å komme med sine tanker.

- Jeg tror Grindheim vil få en ny vår i VIF og bidra til at Oslos stolthet igjen befinner seg i medaljekampen. Jeg tror også Sørum og Wolff Eikrem er navn vi vil få høre mye. Jeg tror Leke James i Aalesund og Moryke Fofana i LSK kan få sine gjennombrudd. Kanskje spesielt sistnevnte, sier Nordby til Nettavisen.

- Mange unge profiler
Lars Tjærnås i C More synes det er en god utvikling i den norske toppfotballen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

- Jeg mener Tippeligaen er i ferd med å forme veldig mange unge og spennende profiler. Det er en ny generasjon spillere på gang, med gode ferdigheter som kan begeistre. Mange kan bli publikumsfavoritter. Fra de klubbene som er tippet høyest av de fleste har vi Tarik Elyounoussi, Magnus Wolff Eikrem og Stefan Johansen som må nevnes, sier Tjærnås.

Han mener det er profiler å finne i alle klubbene i Tippeligaen.

- Alle klubbene har enkeltspillere som med flyt og gode relasjoner som kan begeistre. Går vi til motsatt ende av tabelltipsene har vi for eksempel Ulrik Flo (Sogndal) og Øivind Hoås (Sarpsborg 08), som i sine beste stunder ha en x-faktor, mener Tjærnås.

Han trekker fram en rekke unge spillere som eksempler.

- Jeg tror spillere som Ruben Christiansen, Jonas Svensson, Gustav Wikheim, Fredrik Oldrup Jensen, Moryke Fofana, Fredrik Gulbrandsen, Fredrik Haugen og Chuma Anene er blant de som enten kan ta et langt steg fram, eller få sitt første gjennombrudd, sier Tjærnås til Nettavisen.

P.S: I Nettavisens tabelltips har vi presentert noen spillere man må se opp for i årets Tippeliga-sesong. Der finner vi blant andre Magnar Ødegaard, Nickie Bille Nielsen, Gustav Wikheim, Moryke Fofana og Bismarck Acosta.

Hvem tror du blir profiler i årets sesong? Diskuter under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.