Gå til sidens hovedinnhold

Disse kan vinne «Helvete i nord»

Procycling.no har tatt en titt på favorittene til Paris-Roubaix.

258 kilometer, hvor 51,5 av dem er brosteinsbelagt. Det er det som venter de 200 rytterne som stiller til start i Paris-Roubaix.

Blant de 200 er det bare noen få som har egenskapene og evnen som trengs for å sitte med til finalen. Og selv om de er sterke nok, er de også avhengig av litt flaks. For får du en punktering på feil tidspunkt, ryker alle vinnersjanser.

Les også:Alt om Paris-Roubaix

Som vanlig har procycling.no satt seg ned og tatt en titt på favorittene til denne klassikeren.

Vil han revansjere seg?
Fabian Cancellara er storfavoritt, slik han var det før Flandern Rundt. Under den belgiske klassikeren viste sveitseren at han faktisk er menneskelig, da han fikk kramper og måtte slippe feltet opp til seg opp Kapelmuur. Han var allikevel sterk nok til å kjøre inn til en tredjeplass. Grunnet sin minikollaps forrige søndag er nok presset hakket mindre på Cancellara før Paris-Roubaix enn det var før Flandern Rundt. Men vi kan ikke glemme at under Flandern Rundt kjørte den regjerende tempoverdensmesteren tross alt Tom Boonen og resten av feltet av halen, på flat mark. I Paris-Roubaix er det tvilsomt at noen lag sitter igjen med fullt mannskap fire mil fra mål, så klarer Cancellara å rykke på samme måte under «Helvete i nord» blir det vanskelig for resten av feltet å kjøre han inn.

Les også:- Han er i ekstremt god form

Det store norske håpet er som alltid Thor Hushovd. Dette er et ritt som er skreddersydd for Hushovd. Det er fullstendig paddeflatt, slik at det er vanskelig å rykke fra alene, samtidig som brosteinen sliter vekk de sterkeste spurterne. Stayerevne, god sykkelteknikk og en god avslutning er tre viktige egenskaper som trengs for å vinne dronningklassikeren. Alle tre besitter Hushovd. Motivasjonen er også på topp. Det tok ikke mer enn ti minutter etter at verdensmestertrøyen var sikret i Australia i oktober måned, før Hushovd begynte å snakke og drømme seg bort til Paris-Roubaix. Dette rittet betyr så uendelig mye for han, det er nærmest blitt en besettelse. I 1998 vant han U23-utgaven av rittet, nå jakter han den «virkelige seieren» i Paris-Roubaix.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På jakt etter å bli historisk
Bjørn Leukemans er ikke mannen det snakkes høyest om, men den rutinerte belgieren sier selv at han er i sitt livs form. Når vi vet at han ble nummer seks i fjor og nummer fire i 2007, sier det seg selv at denne mannen blir skummel. Leukemans må, sammen med Tom Boonen finne seg i å være det største belgiske håpet. For mens Leukemans jakter sin første seier i Paris-Roubaix, er Boonen på jakt etter å bli historisk. For Boonen står med tre seire i denne klassikeren. Skulle han vinne på søndag vil han tangere Roger de Vlaemincks rekord på fire seire. Boonen er vokst opp med disse klassikerne og er definisjonen på en god klassikersyklist. I fjor ble han derimot litt overivrig og fulgte alt og alle som angrep. Det gjorde at han ikke hadde igjen nok krefter da Cancellara kjørte fra. Klarer han å holde hodet litt kaldere i år er seiersmulighetene store. Han er i tillegg til sin store kjørestyrke en av de raskeste rytterne i feltet. De fleste ønsker derfor å riste av seg han før de kommer inn på velodromen.

Bli med på vår Paris-Roubaix konkurranse!

De fire nevnte rytterne må regne som de store favorittene, men bak dem kommer det en rimelig stor gjeng med sultne outsidere. Juan Antonio Flecha ble nummer tre i fjor, og var råsterk under klassikeråpningen i Omloop Het Nieuwsblad. Det blir vanskelig å riste av seg spanjolen, men for å vinne må han nok komme alene inn på velodromen. Alessandro Ballan har vist strålende form den siste tiden, men med en dopingetterforskning hengende over hodet spørs det om han mentalt sett er i riktig modus før blodslitet.

Les også:- Hva i helvete er det du gjør?

Se opp for disse
Filippo Pozzato er en mann vi aldri kan glemme. I klassikerne dukker han alltid opp, uansett hvor usynlig han har vært i tidligere ritt. Italieneren virker derimot ikke til å ha truffet toppformen helt. Dessuten er det ingen topp stemning i Katjusja-laget, noe som muligens tapper han for litt krefter allerede før rittet starter. Rabobank stiller med en spennende duo. Sebastian Langeveld og Lars Boom er begge i stand til å sette de største favorittene under press med overraskende angrep. Langeveld har i år vunnet Omloop Het Nieuwsblad og kjørte sterkt under Flandern Rundt. Lars Boom er fortsatt rimelig fersk i gamet når det kommer til såpass store ritt. Men kjørestyrken og motoren til nederlenderen, som i U23-årene kjempet hardt mot Edvald Boasson Hagen, er utvilsomt stor. Vi kan også nevne Tyler Farrar, Geraint Thomas, Ian Stannard, Matthew Goss, Sylvain Chavanel, George Hincapie, Leif Hoste, Stijn Devolder, Frederic Guesdon, Peter Sagan og Baden Cooke som outsidere.

Husk at du kan følge hele rittet LIVE på procycling.no

Kommentarer til denne saken