RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse kan vinne Tour de France

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
procycling.no har vurdert de heteste favorittene opp mot hverandre.

Tour de France 2011.

21 etapper. 22 lag. Én vinner.

Så brutal er sykkelsporten, men det skaper i hvert fall spenning og forhåpentligvis god underholdning.

procycling.no har vurdert de sterkeste sammenlagtrytterne opp mot hverandre, dagen før det hele braker løs i Frankrike. I denne vurderingen legger vi vekt på sportslige kriterier, og ser altså bort ifra den mye omtalte clenbuterol-saken eller andre dopingforbindelser.

Favorittene har valgt ulike ritt foran årets andre Grand Tour (etapperitt som varer i 3 uker). Det gjør vurderingen vanskelig, men spenningen blir minst like stor som tidligere.

Rytteren som vil vinne Tour de France må beherske det meste, alt fra knallharde stigninger i Alpene og Pyreneene til kampen om posisjonene i nord.

Lurer du på om vi traff bra i fjor? Les også: Hvem vinner Tour de France?

Vil du vinne en racersykkel? Eller mobil? Sjekk vår Tour de France-konkurranse!

procycling.no håper å kunne gi deg en god oversikt over favorittene nedenfor.

Les også: Disse sykler Tour de France

Disse tror procycling.no kommer på pallen:

Alberto Contador - Saxo Bank - Sungard

Han vant Giro d`Italia, og det skal mye til for at han ikke vinner Tour de France også. Spanjolen er suveren når han er i toppform, og det er vanskelig å se hvordan noen skal kunne slå ham.

Vi kunne skrevet en hel bok hvor vi forteller hva Alberto Contador har vunnet og hvor god han er. Men det dropper vi denne gangen, og tar heller en titt på de få usikkerhetsmomentene.

Da 28-åringen vant touren i fjor syklet han for Astana. I år er det Bjarne Riis og Saxo Bank-Sungard som betaler lønnen til Alberto Contador. Det betyr mange nye hjelpere, men er de gode nok?

Laget er godt besatt på flatene med veteranene Brian Vandborg, Matteo Tosatto og Benjamin Noval. Den danske mesteren på landeveien, Nicki Sörensen, vil bidra i det litt mer kuperte terrenget. Med andre ord, det ser bunnsolid ut.

Men når vi kommer til fjellene har Alberto Contador trolig tre relativt like ryttere i Jesus Hernandez, Chris Anker Sørensen og Daniel Navarro. Sistnevnte var dog meget sterk under fjorårets tour, men har ikke vist den samme formen i år. Til slutt har vi Richie Porte som trolig får en rolle lignende den Alexandre Vinokourov hadde i fjor, meget kjøresterk rytter som kan være med lenge i sammendraget.

Slik vi vurderer det mangler Alberto Contador en rytter som skiller seg ut fra de andre hjelperne i de lange stigningene. For eksempel slik Fränk Schleck og Andy Schleck kjørte sammen i 2009.

Hvis Leopard-Trek setter fart på de lange og harde fjelletappene kan Contador bli isolert. Så spørs det hvor godt han takler det.

For han skal trolig forsvare seg motl Andy Schleck i fjellene. Spanjolens lag taper nok litt på den 23 kilometer lange lagtempoetappen, men henter nok inn det - og litt til - på den siste og for så vidt eneste individuelle tempoetappen (42,5 kilometer i Grenoble) i dette årets Tour de France.

Fjell: 5 Tempo: 5 Lag: 4 Totalt: 14

---

Andy Schleck - Leopard-Trek

Nytt lag, nye muligheter.

Det er kanskje det Andy Schleck tenker etter to annenplasser på rad i Tour de France.

Denne sesongen har 26-åringen vist litt mer tenner enn tidligere, hvis vi ser bort ifra den flotte Liège - Bastogne - Liège-seieren fra 2009. Andy har vært med i mange ritt og dominert de kuperte etappene/klassikerne, som oftest sammen med broder Fränk Schleck .

Det har ikke blitt så mange sterke resultater, men han har vist god form. Og ikke minst hjulpet flere av ryttere som skal hjelpe ham i Tour de France.

Det er helt klart de lange stigningene som er Schlecks fremste våpen, det er her han må ta tid på de andre konkurrentene. Allerede i hans gjennombrudd i giroen (2007) viste han seg som en eminent klatrer. Han tåler tempovekslinger, angriper selv og har sjeldent en dårlig dag.

Lager er det heller ingen å si på, med forbehold om at Fränk Schleck holder seg på sykkelen (liten spøk her). Laget er på mange måter likt mannskapet han hadde i 2009 og 2010.

Sportsdirektør Kim Andersen har alltid hatt sans for den tradisjonelle oppstillingen. Joost Posthuma og Stuart O'Grady skal gjøre jobben på flatene mens Fabian Cancellara og Jens Voigt tar over i det litt mer kuperte terrenget. I fjellene har Trek-Leopard tre relativt like kort som Alberto Contadors Saxo Bank-Sungard, i Jakob Fuglsang, Maxime Monfort og Linus Gerdemann. Det er dog verdt å merke seg at Leopards tre sistnevnte menn er hakket mer allsidige.

Og som nevnt mange ganger tidligere, broder Fränk Schleck som luksushjelperytter i fjellene.

Vi konkluderer med at Andy Schleck kommer til å være der som vanlig. 26-åringen, nå blitt ett år for gammel for ungdomskonkurransen, vil ta noen sekunder på Alberto Contador på lagtempoen. Så spørs det bare hvor mye han taper på tempoetappen og hva han skal finne på fjellene for å knekke spanjolen.

Fjell: 5 Tempo: 3 Lag: 5 Totalt: 13

---

Christopher Horner - Team RadioShack

39 år (!) og i sitt livs form.

Chris Horner droppet Sveits rundt etter den meget overbevisende seieren i Tour of California. Legger vi til at amerikaneren har syklet kun tre etapperitt denne sesongen, inkludert Tour of California, er mye tyder på at han stiller topp motivert og ikke minst uthvilt på startstreken lørdag.

RadioShacks veteran - de har for så vidt mange av de - ble også nummer to og fire sammenlagt i henholdsvis Baskerland rundt og Katalonia rundt.

Det er en bedre og ikke minst roligere Tour de France-oppkjøring enn han hadde i fjor. Da ble han nummer ti sammenlagt, det er også verdt å nevne at han tapte mange minutter i starten av rittet på unødvendigheter.

På forhånd har det blitt snakket om RadioShacks mange kapteiner. Det er for så vidt sant det, men hvis Chris Horner viser seg å være sterkest, noe vi tror han er, er sportsdirektør Johan Bruyneel så rutinert og erfaren i denne bransjen at den sterkeste på laget får den nødvendige støtten.

Og da er det mange sterke hjelperyttere i dette laget. Markel Irizar og Dimitrij Muravjev skal gjøre grovjobben på de flatene etappene. Haimar Zubeldia, Sergio Paulinho og Jaroslav Popovitsj har med årene fått mye erfaring og vil være der på de kuperte etappene og ikke minst på lagtempoen.

Janez Brajkovic, Andreas Klöden og Levi Leipheimer kan på sitt beste være med i topp tikampen, og kanskje enda bedre, de også. Men vi tror at førstnevnte fremdeles ikke har tatt det nødvendige steget, til tross for at han har blitt 27 år allerede, og de to veteranene, i Klöden og Leipheimer, har gjort sitt i Grand Tour-sammenheng.

Horner har også forberedt seg på tempo de siste årene. Han er ikke på samme nivå som lagkameratene, Andreas Klöden og Levi Leipheimer, men gjør seg neppe bort på den 42,5 kilometer lange tempoetappen.

Fjell: 4 Tempo: 3 Lag: 4 Totalt: 11

---

Disse tror procycling.no har en realistisk mulighet til å kjempe om en pallplass:

Robert Gesink - Rabobank

Nederlandske Robert Gesink er solid, spesielt i fjellene. 26-åringen, som akkurat er ung nok til ungdomstrøyekonkurransen og da naturligvis storfavoritt, ble nummer seks i fjor.

Med daværende lagkamerat Denis Mensjov (nå Geox) ute av både laget og Tour de France-feltet øker sjansen for at Robert Gesink kan forbedre den plasseringen.

Rabobank har et meget sterkt allroudlag og lagets kaptein vil trolig nyte ekstra godt av nysignerte Luis León Sánchez.

Gesink har aldri vært eller kommer til å bli noen tempokanon, men han har blitt mer stabil og taper sjeldent mye tid til de beste i den disiplinen. Nederlenderen vil selvfølgelig nyte godt av at det kun er 42,5 kilometer - lettkuperte sådan - individuell tempo årets tour, men det samme gjelder rytterne vi tror han kommer til å kjempe mot i sammendraget.

Fjell: 4 Tempo: 3 Lag: 4 Totalt: 11

---

Samuel Sánchez - Euskaltel-Euskadi

Veteranen Samuel Sánchez vil alltid være med i toppen - spesielt den siste uken.

Spanjolen, som sykler for Euskaltel-Euskadi, ble nummer fire i fjor, men det er lite som tyder på at han har blitt noe dårligere det siste året. Spørsmålet er bare om han kan ta det siste steget opp på pallen.

«Problemet» til 33-åringen er at han verken klatrer eller kjører tempo noe bedre enn de som kjemper om topp tre sammenlagt. Sánchez blir på den andre siden bare bedre og bedre utover i rittet, og kan dermed profittere på jevn kjøring gjennom tre uker.

Laget hans er heller ikke det sterkeste selv om de også har noen spennende ryttere, blant annet Amets Txurruka og Gorka Izagirre.

Veteranen vil trolig ligge litt bak de andre sammenlagtkanonene etter den første uken, deretter blir det spennende å se hvor langt oppover på resultatlisten han kan klatre.

Det er nok mange som drømmer om angrep fra Samuel Sánchez - nedover selvfølgelig. Det kan redde pallplassen imot konkurrentene, blant annet litt mer usikre Robert Gesink.

Fjell: 4 Tempo: 3 Lag: 3 Totalt: 10

---

Jurgen Van Den Broeck - Omega Pharma-Lotto

Belgieren fikk sitt store gjennombrudd da han ble nummer fem i fjorårets Tour de France.

28-åringen er veldig lik Robert Gesink som ryttertype, men kanskje hakket mer kjøresterk. Det er derfor grunn til å tro at de to vil følge hverandre som skygger de neste tre ukene.

Gesink får en litt bedre poengsum grunnet et mer solid lag - vi sier ikke at Rabobank er noe bedre enn Omega Pharma-Lotto totalt sett, men for disse to er det nok slik - men trenger ikke bety så mye kampen dem imellom.

Jurgen Van Den Broeck mangler litt støtte i fjellene ettersom også hans lagkamerater Philippe Gilbert og André Greipel stiller til start i touren med store ambisjoner.

Men de kommer til å gjøre det brukbart på den korte lagtempoen, og Jurgen Van Den Broeck er som regel en meget solid rytter i det litt halvharde terrenget som venter rytterne store deler av de to første ukene.

Forvent dere at belgieren kommer til å være der hele veien, så får vi se hvor langt han følger Contador og Schleck-brødrene i de lengste fjellene.

Fjell: 4 Tempo: 3 Lag: 3 Totalt: 10

---

Outsiderne:
I fjor vurderte vi den ferske Giro d`Italia-vinneren, Ivan Basso (Liquigas), som ikke god nok. Det gjør vi i år også, da vi vanskelig kan se for oss at italieneren har noe ekstra å by på, spesielt med tanke den litt trøblete oppladningen i forkant av touren.

En annen italiener, Damiano Cunego, viste god form i forkant av Tour de France med andreplass i Sveits rundt. Lampre-rytteren er god i fjellene, men har ingenting å vise til på tempo (selv om det bare er 42,5 kilometer av det i årets tour). Vi tror på noen gode etapper for Cunego, men det er alt.

Astana har alltid bemerket seg i Tour de France. Det kommer til å gjøre denne gangen også med Alexander Vinokourov og Roman Kreuziger. Førstnevnte som en meget god kandidat til flere etapper - spesielt de halvharde prøvelsene - og med sistnevntes Grand Tour-kvaliteter. Men Vinokourov har slitt litt i de lange fjellene etter comeback, og Kreuzigers tre uker lange blodslit i Giro d`Italia tærer nok på kreftene til unggutten (siste året han er med i ungdomskonkurransen).

I samme kategori som Alexandre Vinokourov befinner også Cadel Evans og Bradley Wiggins seg. De vil definitivt være der og kjempe innenfor topp ti i sammendraget, men det stilles store spørsmålstegn til de to (tre) veteranene på de lange fjelletappene.

Konkurranse: Vil du vinne en racersykkel?

Vi er kommet til bunken med hjelperyttere som også kan hevde seg hvis alt klaffer. Den første man tenker på da er naturligvis Fränk Schleck, hvor tempoetappen blir den store utfordringen.

I hjelperytterkategorien finner også Rabobanks Bauke Mollema og for så vidt Luis León Sánchez. RadioShacks Levi Leipheimer, Janez Brajkovic og Andreas Klöden er også sterke kort selv om laget kjører for Chris Horner - noe vi antar vil skje (se vurdering over).

Hos Garmin-Cervèlo finner vi Grand Tour-debutant Thomas Danielson og fjorårets sjuendemann Ryder Hesjedal. Gode kandidater, men vi tviler på at «evighetstalentet» Danielson vil holde nivået. Det samme gjelder også 30 år gamle Ryder Hesjedal som har vist litt svak form denne sesongen.

Hos Movistar, som naturlig nok savner Alejandro Valverde (tilbake 31.12.2011), stiller man med David Arroyo som kaptein. Sammen med talentet Beñat Intxausti vil de sitte med lenge på de hardeste fjelletappene.

Hvem blir beste franskmann? John Gadret (Ag2r) ble best av hjemmehåpene i fjor, men i år må nok franskmannen kjøre for iren Nicolas Roche. Men selvfølgelig kan også fjerdemannen fra Giro d`Italia bite fra seg i en ny Grand Tour. Jérôme Coppel (Saur - Sojasun) og Sandy Casar (FDJ) er andre utfordrere.

Til slutt har vi Tony Martin, Peter Velits og Tejay Van Garderen (bli bedre kjent med ham i dette procycling.no-intervjuet) hos HTC-Highroad. De satser nok mest på Mark Cavendish og etappeseirer, men de vil nok gi Martin, Velist og Van Garderen relativt frie tøyler i kampen om en topp-ti-plassering.

Og så håper vi selvfølgelig på noen overraskelser!

Hvem tror du vinner Tour de France? Diskuter i kommentarfeltet, i vårt diskusjonsforum eller på våre Facebook-sider!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere