Disse lagene blir proffe

DOBBELT NORSK: Thor Hushovd kunne juble, Edvald Boasson Hagen fortvilte. Men for en sykkelopplevelse Norges to største stjerner ga oss i Gap!

DOBBELT NORSK: Thor Hushovd kunne juble, Edvald Boasson Hagen fortvilte. Men for en sykkelopplevelse Norges to største stjerner ga oss i Gap! Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

UCI offentliggjør de siste profflagene for 2012.

12.12.11 17:52

Det 18 WorldTour-lagene har vært klare en stund allerede. Det samme gjelder brorbarten av prokontinental-lagene (nivå to).

Nå har UCI offentliggjort siste rest av lagene på nivå to.

Totalt vil det være 22 lag på dette nivået i 2012, mot 23 i 2011. Antall lag holder seg dermed relativt stabilt.

Antall lag på dette nivået har holdt seg relativt stabilt siden innføringen av dagens system i 2004. Rekorden er fra 2007 med 27 lag på nest øverste nivå. Det laveste antallet er fra 2004 med kun 20 lag.

Det skal riktig nok sies at da var det 20 lag på øverste nivå, mot dagens 18. Det betyr at antall helprofesjonelle lag har holdt seg mellom 40 og 47 siden 2004.

Det vil i 2012 være 18 lag på øverste nivå, akkurat det samme som i 2011. Dermed er det totalt sett kun ett lag mindre over nyttår, men totalen gir 40 lag, noe som er likt med det (kort)historiske bunnivået.

Kaggestad er ikke overrasket
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er ikke overrasket over at antall lag ligger der det ligger. Hovedargumentene hans er de vanskelige økonomiske forholdene i Europa.

- Det at det ikke går oppover i antall lag på nivå to kan ha sammenheng med de økonomiske tidene vi er inne i. Det er ikke lett å skaffe penger til dette nivået, sier Kaggestad til procycling.no.

Den største utfordringen til lagene på nivå to er den manglende garantien for deltakelse i de store rittene. Med litt tur kan du få mye for pengene, men det er langt fra sikkert.

Det franske Europcar-laget ble ikke innvilget WT-lisens, og Thomas Voeckler fortalte nylig at laget sliter med invitasjoner til ritt på forsesongen. Dette på tross av lagets fantastiske prestasjon i Tour de France.

- Ingen av lagene er garantert en plass i de store rittene. Har du et WT-lag er denne garantien på plass. Skal man først spytte inn penger, er det kanskje bedre å kaste litt mer i potten, så du vet hva du får. Det kan være en del av årsaken til at Pegasus gikk fløyten i fjor og Geox i år, avslutter Kaggestad.

Disse kjører på nivå 2 i 2012:

Søkte om WorldTour-lisens:
Project 1T4I (Ned) (Skil-Shimano i 2011)
Team Europcar (Fra)

Nylig registrert og godkjent på nivå to
Andalucia (Esp)
Champion System Pro Cycling Team (Chn) (opprykk fra kontineltallisens)
Farnese Vini (Gbr)
Rusvelo (Rus) (nytt lag)
Utensilnord Named (Irl) (Ceramica Flaminia-De Rosa i 2011)

Godkjent 2. november:
Accent Jobs - Willems Veranda’s (Bel) (
Acqua & Sapone (Ita)
Androni Giocattoli (Ita)
Bretagne - Schuller (Fra)
Caja Rural (Esp)
Cofidis, Le Credit En Ligne (Fra)
Colnago - Csf Inox (Irl)
Colombia - Coldeportes (Col) (nytt lag)
Landbouwkrediet(Bel)
Saur - Sojasun (Fra)
Spidertech Powered By C10 (Can)
Team Netapp (Ger)
Team Type 1 - Sanofi (USA)
Topsport Vlaanderen - Mercator (Bel)
Unitedhealthcare Pro Cycling Team (USA)

Disse er borte: CCC Polsat - Polkowice (fortsetter som kontinental), Colombia es Pasion (fortsetter som kontinental), FDJ (WT-lag) og Geox-TMC (lagt ned)

Dette er WorldTour-lagene:
Ag2r, Astana, BMC, Euskaltel, Katjusja, Lampre, RadioShack, Liquigas, FDJ, Movistar, Lotto, Omega Pharma, Rabobank, Saxo Bank, Sky, Garmin, Vacansoleil og GreenEdge.

PS: Lagene som skal sykle på nivå tre blir offentliggjort på nyåret. Det er minst sju norske søkere på det nivået.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.