*Nettavisen* Sport.

Disse lagene lever farlig

Thomas Voeckler og oversikten over rankingen som danner bakgrunnen for tildelingen av World Tour-status til sykkellagene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com/twitter (Fotomontasje))

Det er flere stjerner som risikerer å gå glipp av de største rittene neste år.

17.08.11 18:46

De nye reglene vedrørende UCIs tildeling av World Tour-plasser har bidratt til å skape stor aktivitet på overgangsmarkedet.

Reglene som ble innført før fjorårets sesong sier at de 15 lagene som skårer høyest på UCIs «sporting value ranking» automatisk får tildelt en plass i World Touren, så fremt de ikke stryker på UCIs etikk, administrasjons eller finansielle krav.

Lagene som er plassert mellom 16-20. plass kjemper om de tre resterende plassene i World Touren.

Viktig med World Tour-status
De lagene som ikke kommer seg topp 20 har ifølge UCI «ikke oppfylt de sportslige kravene» og kan dermed se langt etter en World Tour-plass og retten til å delta i alle World Tour-ritt, som følger med den.

Akkurat den retten er veldig viktig for de store sykkellagene. Den sørger for at de får delta i de største rittene, noe som er usedvanlig viktig og i de mest ekstreme tilfellene essensielt for sponsorene.

BLOGG:UCI har startet en overgangskrig

Det australske sykkelprosjektet Pegasus gikk for eksempel i total oppløsning da de ikke klarte å kvalifisere seg til en plass i World Touren i fjor.

Det som gjør det hele så spennende og uforutsigbart er at poengsystemet som UCI bruker ikke er kjent for offentligheten. Det er derfor svært vanskelig å vite hvilke lag som til en hver tid ligger an til å få skaffe seg en plass i sykkelsportens gjeveste selskap.

Slik ligger det an
Men på mandag la Garmin-Cervélo-sjefen Jonathan Vaughters ut et bilde på twitter, som viser poengene lagene har opparbeidet seg i løpet av sesongen i den venstre kolonnen. I den høyre kolonnen er den samme oversikten, bare at registrerte overganger er tatt med (en rytter tar med seg sine egne poeng til sitt nye lag).

Dere ser oversikten til venstre på siden her (klikk på bildet for å få en større versjon), og tabellen inneholder mye informasjon.

Blant annet ser vi at lag som BMC og Katjusja «har kjøpt seg» til sikrere plasser enn de i utgangspunktet hadde.

Men det mest interessante er hvilke lag som ikke er trygge på en situasjon som World Tour-lag i 2012. Ingen av de franske lagene er per dags dato innenfor topp 15, som gir «automatisk» plass i World Touren.

Det samme gjelder det nye storlaget Omega Pharma-Quick Step, men det er mulig at de klatrer noen plasser når det blir klarere hvilke ryttere som fortsetter i laget, som er en samenslåing av Quick Step og den ene sponsoren i Omega Phrma-Lotto-laget.

Voeckler blant stjernene som er i trøbbel
Det australske laget GreenEdge er foreløpig så vidt topp 15, men siden flere ryttere som har annonsert at de skifter lag foran neste sesong, har problemer med å bli tatt ut til de store rittene i slutten av denne sesongen, står de i fare for å dette ut av topp 15, om noen av lagene som ligger bak dem har en god sluttspurt å sette inn i høstmånedene.

Det som kanskje overrasker flest er at Europcar ligger helt nede på 18. plass. Laget sjarmerte en hel sykkelverden under Tour de France, da Thomas Voeckler kjempet seg inn til en fjerdeplass sammenlagt (noe som var den beste franske sammenlagtplasseringen siden 2000), og som i tillegg vant ungdomstrøyen gjennom Pierre Rolland, er langt fra sikre på en plass i World Touren.

De og flere andre lag er helt avhengig av en sterk avslutning på sesongen eller å skaffe seg noen ryttere som har mange poeng, for å være sikret plass i sykkelsportens gjeveste selskap neste sesong.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.