RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse overgangene skapte overskrifter

Foto: AFP/Scanpix
Les om da Graeme Souness ble rundlurt av en franskmann, og et knippe andre uvanlige transferhistorier.

Det er full «Silly Season» i Premier League, og ryktene hagler i øst og vest. I løpet av de siste dagene har en kunne lese historier om Lionel Messi til Liverpool, Michael Owen til Bristol City og alle andre øvrige fotballspillere til Manchester City.

En rekke overganger har også allerede blitt fullført, og som alltid finnes det noen overraskelser blant de mange signeringene.

Tidligere landslagskeeper David James takket angivelig nei til flere lag i Premier League og valgte Bristol City, Liverpool kvittet seg med Fabio Aurelio under Rafael Benítez, for så å signere ham på nytt under Roy Hodgsons ledelse, mens Joe Cole og Yossi Benayoun byttet plass i Chelsea og Liverpool.

I påvente av at sesongen skal ta til på alvor, og de neste store overgangene skal sluttføres, tar vi i Nettavisen en aldri så liten kikk på noen av de overgangene som i grunn ikke lå i kortene.

Altså, de som overrasket oss.

1. Ali Dia
Gratis til Southampton (1996)

Ali Dia tjente sine penger nede i divisjonene i Frankrike, da han plutselig fikk en god idé. Hvorfor ikke late som jeg har 13 landskamper for Senegal, og attpåtil skryte på meg å være i slekt med AC Milan.-stjernen George Weah. Ingen av delene var sant, men det er jo ikke så farlig når Graeme Sounsess er manager for en klubb. Den tidligere Liverpool-spilleren gikk fem på, og hentet Dia til Southampton. Men etter 50 minutter med toppfotball, og kanskje den svakeste opptredenen i engelsk fotball noensinne, måtte Dia pakke bagen, og siden har ingen sett snurten av ham.

2. Ronnie O'Brien
Fra Middlesbrough til Juventus (1999)

20 år gammel ble irske Ronnie O'Brien hentet fra Middlesbrough til Juventus, uten å ha spilt en eneste førstelagskamp for førstnevnte. Han hadde likevel gjort seg bemerket under U16-EM, på lag sammen med folk som Robbie Keane og Damien Duff. Den italienske storklubben tilbød iren en femårskontrakt på Stadio delle Alpi, men oppholdet ble på ingen måte noen suksess. Spilleren tilbrakte mye tid på lån, og fikk aldri mer enn tre kamper for «Den gamle dame». I 2002 ble han frigitt av klubben. O'Brien har de siste årene gjort det godt i USAs MLS.

3. Allan Simonsen
Fra Barcelona til Charlton (1983)

Danske Allan Simonsen hadde tre suksessfylte sesonger bak seg i selveste Barcelona da han som 31-åring ble forbannet og reiste til det engelske annendivisjonslaget Charlton. Grunnen til at dansken var opprørt var at Barca akkurat hadde signert Diego Maradona. Simonsen måtte dermed konkurrere med den nevnte argentiner, og tyske Bernd Schuster om å spille, siden det på den tiden var lov med kun to utlendinger i troppen i den spanske toppdivisjonen. Simonsen tok det hele personlig, fikk annullert kontrakten med Barca, og flyttet til England. Han skal angivelig ha takket nei til tilbud fra både Real Madrid og Tottenham. I Charlton scoret han 9 mål på 16 kamper, men klubben slet med å betale spillerens lønn, og snart var han hjemme i Danmark.

4. Luther Blissett
Fra Watford til AC Milan (1983)

I 1983 ble Blissett toppscorer i den engelske toppdivisjonen med 27 fulltreffere. Spissens daværende klubb, Watford, ble også nummer to i ligaen, bare slått av Liverpool. Slik gikk ikke ubemerket hen, og noe overraskende forsvant den da 25 år gamle måljegeren til AC Milan den sommeren for rundt 10 millioner kroner. I ettertid har det imidlertid blitt hevdet at italienerne trodde de hentet en helt annen spiller, nemlig John Barnes, som også spilte i Watford på den tiden. Blissetts opphold ble uansett en fiasko, og han vendte hjem etter ett år.

5. Socrates
Gratis til Garforth Town (2004)

50 år gammel signerte den brasilianske VM-helten og superstjernen Socrates for engelske Garforth Town. Klubbens eier, Simon Clifford, hadde mange kontakter i Brasil fra sine fotballskoler, og hentet Socrates først og fremst for å få PR. Og det fikk han i bøtter og spann, selv om den tidligere Brasil-kapteinen kun fikk 12 minutter på banen som innbytter.

6. Claudio Caniggia
Gratis til Dundee United (2000)

Spissen med det lange håret sjarmerte mange pikehjerter som makker til Diego Maradona under VM i 1990, og ti år senere var det fortsatt sjarm å spore hos den da 33-år gamle spissen da han signerte for Dundee United. Caniggia scoret i debuten, flottet seg med totalt 7 mål på 21 kamper, og ble senere snappet opp av den skotske storklubben Glasgow Rangers, der han tilbrakte to år. Turen innom skotsk fotball sikret han også en plass på det argentinske VM-laget i 2002, etter at han lenge hadde vært ute i kulda fordi han ikke ville klippe seg på håret.

7. Mark Hateley
Fra Portsmouth til AC Milan (1984)

Etter ett år med Luther Blissett i troppen, prøvde italienerne seg igjen på en fra balløya. Denne gangen var det Mark Hateley som fikk sjansen, etter å ha overbevist i en landskamp mot Brasil. Den storvokste spissen fikk med seg tre gode år på San Siro, og scoret 17 mål på 66 kamper. Han reiste deretter videre til klubber som Monaco og Glagow Rangers. Hateley har senere også ett år som manager i Hull City, og fikk totalt med seg 32 landskamper.

8. Robbie Keane
Fra Coventry til Inter (2000)

I 2000 ble irske Robbie Keane hentet fra Coventry til den italienske storklubben Inter. Det var ringreven Marcello Lippi som hentet den da 20 år gamle spissen til Giuseppe Meazza for rundt 130 millioner kroner. Oppholdet ble imidlertid ikke spesielt vellykket siden Lippi like etter fikk sparken, og hans etterfølger Marco Tardelli ikke var noen Keane-fan. Iren fikk totalt med seg 6 kamper i Italia før han vendte nesa hjemover til Leeds.

9. Sol Campbell
Gratis til Arsenal (2010)

Arsenal-manager Arsène Wenger er ikke kjent for å satse på eldre spillere, og han er i hvert fall ikke kjent for hente tilbake spillere som tidligere har forlatt klubben, men i januar 2010 skulle dette forandre seg da veteran Sol Campbell gjorde comeback hos «The Gunners», etter noen år i Portsmouth og et mislykket opphold i Notts County. Midtstopperen forlot Arsenal i 2006, men fikk altså med seg 11 ekstra kamper for klubben forrige sesong da han returnerte. I sommer signerte han for Newcastle.

10. Craig Davies
Fra Oxford til Hellas Verona (2006)

Mang en engelskmann, og waliser for den del, satte morgenteen i vrangstrupen da de åpnet sin favorittabloid og leste at Oxfords Craig Davies var klar for italienske Verona. Spissen håpet at en overgang til Serie B-klubben vil gjøre godt for landslagskarrieren med Wales, men etter én kamp i Italia ble han sendt hjem på første fly. Turen gikk deretter til Wolverhampton.

11. Kevin Keegan
Fra Hamburg til Southampton (1980)

Når du innkaller til pressekonferanse for å presentere en ny signering, og pressfolket får hakeslepp da spilleren vandrer inn, da har du som manager gjort jobben din. Og akkurat det skjedde da Lawrie McMenemy i Southampton presenterte to ganger årets spiller i Europa, Kevin Keegan, i 1980. Med Keegan på laget gjorde Southampton det meget skarpt, og endte på en sterk sjuendeplass i 1982. Samme år ble han kåret til årets spiller.

12. David Bellion
Fra Sunderland til Manchester United (2003)

Hva var det Sir Alex Ferguson så i denne franskmannen, som aldri klarte å etablere seg i Sunderland? Mange spekulerte i at skotten hadde fulgt spilleren i lang tid, og at United var den rette klubben for ham å utvikle talentet sitt, men spådommene skulle ikke slå til. Bellion viste seg i stedet for å være en av de svakeste signeringen som Sir Alex har gjort under sin tid i United.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere