VALLE: Fotball er business. Er det én ting VIF ikke kan ta seg råd til, er det å lønne spillere som ikke inngår i Kjetil Rekdals fremtidsplaner.

Men først må klubben sikre at sjefen forblir på Valle, også i fortsettelsen. Rekdal, som har kontrakt frem til nyttår, ønsker ny avtale så fort som mulig, men den dårlige VIF-økonomien gjør at han vegrer seg for å signere.

Nylig falt Vålerenga til rød sone i fotballforbundets klubblisensordning. Det medfører at klubben må lage en økonomisk handlingsplan og vise hvordan økonomien skal forbedres.

LES OGSÅ: Vålerenga best og yngst i 2. divisjon

Fortsetter kuttene

Ett av de første tiltakene vil være å kvitte seg med «dødkjøtt». Siden 2010 har lønnskostnadene for øvrig blitt redusert fra nesten 40 til 27 millioner kroner.

For to år siden hadde Oslo-klubben et budsjett på 120 millioner. Neste sesong må imidlertid Rekdal forberede seg på å jobbe ut fra et budsjett på rundt 50 millioner kroner. Men på tross av budsjettkutt og svak høstsesong, er VM-helten fra 1998 likevel godt i gang med å bygge opp en stall, som skal være kapabel til å kjempe om topplasseringer – fra og med 2015-sesongen.

Les alle våre saker om Vålerenga Fotball her!

Hvem blir på Valle?

Men hvem velger klubben å kvitte seg med, for å få spillerkabalen og den økonomiske situasjonen til å spille på lag? DittOslo forsøker i denne artikkelen å spekulere i hvem det begynner å haste for, når det gjelder å inngå i sjefens planer neste sesong – gitt at Rekdal forblir hovedtrener.

Vi har tatt utgangspunkt i spillernes kontraktslengde, der overgangsrykter, spilletid og skadesituasjon etc. blir sett på som mindre avgjørende. Problemstillingen er rett og slett: Hvem blir å se på Valle i 2015?

LES OGSÅ: Rekdal og Trøim vil fortsette i Vålerenga

LES OGSÅ: Aalesund-kaptein Tollås Nation til Vålerenga

De sikre:

De som har kontrakt, er i utgangspunktet sikker.

Niklas Gunnarsson (høyreback/midtstopper): Ble hentet fra Odd før denne sesongen. Imponerte i sesonginnledningen, men har hatt en sviktende formutvikling. Har kontrakt ut 2017-sesongen.

Nicolai Høgh (midtstopper): Har ikke maktet å bli den stopperkjempen VIF hadde håpet han skulle bli. Etter det dittOslo forstår, er det ikke utelukket at dansken blir solgt, men enn så lenge har ingen klubber meldt noen konkret interesse for den høyreiste forsvareren.

Ruben Kristiansen (venstreback): Fortsetter garantert i Vålerengas forsvarsrekke neste sesong. Er eid av Tor Olav Trøim, som også bladde opp for å få ham fra Tromsø før årets sesong.

Rasmus Lindqvist (venstrekant): Hadde spilt venstreback i alle år før han kom til den norske hovedstadsklubben. Rekdal har derimot gjort svensken til kantspiller, med stor suksess. Hurtigheten og fotballforståelsen har bidratt til å gjøre Lindqvist til en av hovedtrenerens favoritter.

Ivan Näsberg (venstreback og midtstopper): Ekte VIF-gutt som er oppvokst på Vålerenga. Sikkert kort på aldersbestemte landslag. Slet med skader tidligere i år, men 18-åringen har virkelig slått ut i full blomst i høst. Fortsatt ett år igjen som juniorspiller.

Simen Olafsen (Midtstopper): Nok en 96-modell, med juniorkontrakt ut neste sesong. Hadde en kjempegod vårsesong som gjorde at han fikk trene med a-laget i sommer. Har hatt en dalende formkurve i høst, men det blir spennende å følge unggutten i tiden fremover.

Christian Grindheim (midtbanespiller): Blir helt sikkert å finne som hærfører for Vålerenga også neste sesong. Lagets kaptein, med kontrakt ut 2016.

Sivert Heltne Nilsen (midtbanespiller): Har vært en god tilvekst denne sesongen etter overgangen fra Hødd. Har mentaliteten Rekdal elsker, og følges tett av landslagssjef Per-Mathias Høgmo. Etter det dittOslo erfarer blitt tilbudt ny og forbedret kontrakt.

Alexander Mathisen (potet): Kan ifølge Rekdal benyttes i samtlige posisjoner på banen, bortsett fra keeperplassen. Har kontrakt ut neste sesong, og er høyt verdsatt av sjefen.

Herman Stengel (midtbanespiller): Skrev i fjor under en fireårskontrakt med Vålerenga, etter mye ufrivillig, utenomsportslig fokus. Har slitt med skader i år, men nærmer seg nå gammel form. Kan bli en viktig spiller for VIF i tiden som kommer.

Ghayas Zahid (10er-rollen/kant): Har proffkontrakt med VIF ut neste sesong. Etter det dittOslo erfarer er han blitt tilbudt ny kontrakt. Klemetsrud-gutten har imponert stort denne sesongen, og virkelig funnet tonen med en ikke helt ukjent, islandsk stjernespiss.

LES OGSÅ: Brennhete Ghayas Zahid (19) sammenlignes med Barcelona-stjerne

Daniel Fredheim Holm (offensiv midtbanespiller): Har kontrakt ut neste sesong. Godt likt av Rekdal og Klanen-yndling. Blir garantert å fortsette karrieren på Valle.

Vidar ôrn Kjartansson (spiss): Sitter på en kontrakt som går ut etter 2016-sesongen. Har vært en gedigen suksess i år, og er etter det dittOslo erfarer blitt tilbudt en ny og forbedret kontrakt. Spørsmålet er om klubben har råd til å takke nei til svimlende millionbeløp, som helt sikkert vil tikke inn før neste sesong sparkes i gang.

Lars Hirschfeld (keeper): Har kontrakt ut 2015-sesongen. Er 2.divisjons desidert best betalte spiller, og mye skal til for at den sympatiske kanadieren forlater Vålerenga før kontrakten utløper.

LES OGSÅ: Toppscoreren avslører drømmeovergangen

De usikre:

Gudmund Kongshavn (keeper): Har kontrakt ut neste sesong med VIF. Har vært på lån til Sarpsborg i høst, som også har muligheter til å gjøre overgangen permanent i form av en opsjonsavtale.

Michael Langer (keeper): Er på kontrakt med VIF ut denne sesongen. Kom vederlagsfritt til klubben på overgangsvinduets siste dag, da Hirschfeld ble skadet. Rekdal mente det da ikke var forsvarlig å gå inn i sesongen med bare én frisk seniorkeeper (Kongshavn).

Ali Iqbal (høyreback): Én av VIFs lovende unggutter. 19-åringen har fått en del spilletid denne sesongen, men en av de som må overbevise for å få forlenget den utgående kontrakten – noe dittOslo tror han får.

Simon Larsen (Midtstopper): Er på utgående kontrakt. En av dem som definitivt må overbevise “I” på tampen av årets sesong for å inngå i Rekdal-planene for neste år. Ifølge Aftenposten kommer Larsen trolig til å skrive ny kontrakt med Vålerenga om kort tid.

Mathias Blårud (sentral midtbanespiller): Siste års junior på utgående kontrakt. Har fått spilletid for førstelaget, men foreløpig ikke tilbudt ny kontrakt. Må vise han er verdt å satse på, om han skal forlenge karrieren i kongeblått.

Markus D. Brændsrud (kantspiller): Hurtig 95-modell som har fått spilletid på det øverste nivået for Enga denne sesongen. Kjemper i første rekke med Moussa Nije om å få forlenget den utgående kontrakten med hovedstadsklubben.

Morten Berre (potet) : Klanen og Rekdals favoritt nummer 1. Har kontrakt ut året, men supporterne drømmer om at VIF-legenden fortsetter. Blir han sjefens høyre hånd og klubbens assistenttrener neste sesong?

Moussa Nije (kantspiller): 95-modell på utgående kontrakt. Har en eminent teknikk og fart nok til å løpe fra alt og alle. Er blitt pushet mye på treningsfeltet av Rekdal. Skadefri herjer han i Oddsenligaen, men har begrenset med Tippeliga-fotball i år. Vi i dittOslo mener han har potensial til å bli den nye Ghayas Zahid, men fremtiden er enn så lenge usikker.

Diego Calvo (kantspiller): Costaricaneren ble hentet av Rekdal, men har slitt med å få tillit. Har denne høstsesongen vært utlånt til IFK Gøteborg, men på ingen måte slått til i svensk fotball. Klubben kommer derfor nok ikke til å benytte seg av kjøpsopsjonen. Har kontrakt ut 2016 med Vålerenga, og returnerer sannsynligvis til Valle etter årets sesong. Etter hva dittOslo erfarer selger Vålerenga Calvo dersom de får et brukbart bud.

Pr. dags dato er det veldig usikkert om Andre Muri (midtstopper) kommer tilbake etter hodeskaden han pådro seg mot Sarpsborg tidligere i år. Har kontrakt ut 2015.

Les også: Vålerenga snudde kampen etter at treneren knuste taktikktavla

Ute:

Max Jakob Bjørsvik (midtstopper): Kom på lån fra Nest-Sotra i årets sesong, men etter det dittOslo erfarer blir ikke kontrakten gjort permanent. Ergo blir 25-åringen sendt tilbake til Vestlandet på slutten av sesongen.

Marcus Engebretsen (keeper): Har nå gitt seg med toppfotball. Skoleflink 95-modell som har valgt å prioritere studier ved NTNU i Trondheim.

Fitim Kastrati (kantspiller): Etter det dittOslo erfarer sørget formtoppen høsten 2013 for at han ble å finne blant Rekdals menn også denne sesongen. Årets mange skader har derimot ødelagt mye for Skeid-gutten. Har fått bare 14 minutter spilletid for a-laget.

Les også: Interkrets-plassen glapp for Vålerenga

De håpefulle:

Se også opp for spillere i VIFs junioravdeling, som har potensial til å representere seniorlaget i Tippeligaen.

Marcus Nakkim (midtstopper/spiss): Lovende 96-modell, som vi tror kan debutere for Rekdals menn neste sesong.

Mathusan Sandrakumar (høyreback): 98-modell som spiller på det norske G16-landslaget. Stort talent.

Aron Dønnum (hengende spiss/kant): Eidsvollingen er en lynhurtig spiller, som har herjet i interkretskampene for Vålerenga-juniorene. Debuterte i Oddsenligaen i slutten av september, da som venstrekant for VIF 2 mot Lørenskog.

Vålerenga har allerede varslet at de skaper en helt ny modell for talentavdelingen 13-16 år som skal gjelde fra sesongen 2015. Klubben sørger for at avdelingen får fulltidstrenere samtidig som spillergruppen reduseres fra 80 til 45 spillere.

LES OGSÅ: Rekdal utsatt for id-tyveri på Facebook