RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse tre jakter den gule trøya

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)
Cadel Evans, Vino og Ivan Basso har levert statusoppdatering foran sommerens store sykkeleventyr.

Tour de Romandie er over og Tour de France-utfordrerne går nå i dvale frem til juni, da den store testen før Tour de France skal gjennomføres i enten Criterium du Dauphine eller Sveits rundt.

Cadel Evans, Alexandre Vinokourov og Ivan Basso har alle uttalt at en oppskutt sammenlagtplassering i Tour de France er sesongens hovedmål. Trioen har vært blant verdens mest talentfulle syklister det siste tiåret, men ingen har kjørt i gult på Champs-Élysées.

Nå er de tilbake for revansj.

Siste sjans
Alexandre Vinokourov debuterte i Tour de France tilbake i 1999. Den gang kom han fra sammenlagtseier i Critérium du Dauphiné Libéré, men fulgte ikke opp i Tour de France hvor han ble nummer trettifem.

Etter 1999 har Vino vunnet fire etapper og stått på pallen i Paris én gang. Merittene han har oppnådd gjennom en over ti år lang karriere vil han gjenskape i Tour de France 2011.

- Nå skal jeg hvile i en eller to uker, deretter venter en treningsleir i høyden og konkurranse i Dauphiné, forteller kasakhstaneren ifølge cyclingnews.

KJØRER FOR VINO: Alexandres Astana-crew vil jobbe for 37-åringen i årets Tour de France.
KJØRER FOR VINO: Alexandres Astana-crew vil jobbe for 37-åringen i årets Tour de France.

- Så er jeg klar for Tour de France. Jeg vil være kapteinen for Astana-laget der. Men jeg sikter ikke mot sammendraget, å stå på podiet ville være ideelt. Drømmen for min siste Tour de France er å bære den gule trøya i et par dager, innrømmer Vinokourov.

Å si at man ikke kjører for sammendraget, men vil havne på podiet er så til de grader motsigende. Mannen som fyller 38 i september har nok en drøm om å stå øverst på pallen i Paris, men for at den skal oppfylles må flere andre mislykkes.

Mannen som tuktet Armstrong
Ivan Basso har ikke satset på Tour de France siden han kom på pallen i 2004 og 2005, da han utfordret og slo Lance Armstrong ved flere anledninger. Etter det har han vunnet Giro d’Italia ved to anledninger. Nå skal Ivan den Grusomme endelig måle krefter mot de beste i verdens mest prestisjefylte sykkelritt.

Det har gått trått for italieneren i 2011. Han står bokført med én seier, GP Lugano, men har vært anonym gjennom hele vinter- og vårsesongen. Basso kan fortelle at kroppen ikke har samarbeidet slik han ønsket.

- Kroppen min sa ’stopp’ og min eneste bekymring fra nå av er å få Tour de France-oppladningen tilbake på sporet, uttaler Basso ovenfor l’Equipe.

Som Vinokourov skal Basso trene i høyden før han kjører Criterium du Dauphiné. Han har også lagt inn et ekstra høydeopphold i forkant av Tour de France.

BASSO: Her vinner han sin hittil eneste Tour de France-etappe, for CSC.
BASSO: Her vinner han sin hittil eneste Tour de France-etappe, for CSC.

33-åringen tenker ikke på hvorvidt Alberto Contador vil stå på startstrek eller ikke. Det kan ødelegge forberedelsene.

- Sykling har én taktikk: kjør fortere enn de andre. Det er svært lite fysisk forskjell på de åtte til ti beste Grand Tour-rytterne i verden, og alt avgjøres av små detaljer, spesielt i tilnærmingen til løpet, forklarer Basso.

Det er én ting som gjelder
BMC Racing Team og Cadel Evans har konkludert med at australieren tidligere har kjørt for mange ritt og brukt for mye krefter tidlig i sesong, og at det er grunnen til at han ikke alltid har vært på topp i Tour de France.

I år har de gjort grep. Evans har bare kjørt Tirreno-Adriatico, Volta a Catalunya og Tour de Romandie. Han vant sammenlagt i både Italia og Sveits.

- Ethvert etapperitt i WorldTour er hardt, så dette er såklart en stor seier, sa Evans til cyclingnews i etterkant av Romandie.

Foran Tour de France skal han, som både Vino og Basso, kjøre Criterium du Dauphiné. Om suksessoppskriften fungerer finner vi ut i juli. Klarer Evans å gjenskape andreplassene fra 2007 og 2008? Eller blir det enda bedre?

Diskuter i Tour de France i vårt forum!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere