DOHA (Nettavisen): Det er ikke mangel på poenger før Carlos Queiroz' mannskap skal forsøke å ta seg til åttedelsfinalen i VM på bekostning av USA – to nasjoner med et svært anstrengt forhold til hverandre.
Det har stormet rundt det iranske laget som representerer landet midt i alle opptøyene etter at Mahsa Amini døde i september.
Hun ble anholdt av landets moralpoliti for å ha brukt hijaben feil, og dødsfallet har utløst massive opptøyer i landet.
De iranske spillerne valgte å avstå fra å synge nasjonalsangen, som har tekst som hyller regimet og revolusjonen i 1979, i åpningskampen mot England, før de knapt beveget leppene i påfølgende kamp mot Wales.
Et vanvittig overtidsdrama sørget der for at den siste kampen mot USA blir som en ren finale for å komme til sluttspillet i VM.
Det er også en kamp mellom to nasjoner som står i en langvarig politisk konflikt.
– Vi har erfaring med å spille mot USA fra VM i 1998. Hele verden er klar over den politiske situasjonen mellom nasjonene, og det er noen problemer, men det er fotball og spillerne bryr seg ikke om den politiske situasjonen.
Det sier den iranske journalisten Farrkoh Hesabi til Nettavisen. Han jobber for Iran Varzeshi, og overvar i likhet med Nettavisen pressekonferansen med landslagstrener Carlos Queiroz.
Les også: Den tidligere norske Fifa-toppen røper hva han ble tilbudt: - Hamrer løs mot Qatar-VM
Presseseansen skilte seg tydelig fra hva man er vant med i både Norge og Europa.
Queiroz er en meget populær mann i Iran under sin andre periode som landslagssjef, og 69-åringen høstet stående applaus fra nasjonale journalister ved intet mindre enn tre anledninger mandag ettermiddag.
Først da han ankom pressekonferansen sammen med Karim Ansarifard, så etter et resonnement som handlet om at de står i solidaritet med alle menneskerettsspørsmål rundt om i verden, og deretter da han var ferdig med sin presseseanse.
– Han er populær blant journalister og de fleste av det iranske folket. Jeg kan ikke si alle, men han har et flott forhold til spillerne, fans og media. Han hadde vært i vårt land i mer enn åtte år da han kom tilbake igjen før dette mesterskapet, og alt i alt er han populær, sier Hesabi.
Oliver Kay i The Athletic overvar også pressekonferansen, og bet seg merke i at portugiseren ble applaudert under en helt vanlig pressekonferanse.
– Det er ikke akkurat vanlig under en pre match-pressekonferanse i VM, bemerker han.
I klinsj med Klinsmann: – Ubegripelig
Den tidligere sir Alex Ferguson-assistenten passet på å skryte stort av det amerikanske laget på sin pressekonferanse, som han mener har beveget seg fra «soccer» til «football»
Spenningen rundt kampen tok seg imidlertid opp søndag, da den tyske landslagslegenden Jürgen Klinsmann i et innslag på BBC trakk fram det han mener er den iranske kulturen.
Over bilder av situasjoner mot Wales, som det ikke engang ble dømt frispark på, hevder Klinsmann at Queiroz passer godt inn i den iranske kulturen på landslaget i måten de jobber seg inn mot dommerteamet.
– Dette er ikke tilfeldig. Dette er med vilje, og dette er bare en del av deres kultur og måten de spiller på. De prøver å påvirke dommeren, du så benken som hele tiden sprang opp og prøvde å påvirke fjerdedommeren og assistentdommeren på siden. De er konstant i ørene dine, konstant oppe i ansiktet ditt på banen.
Klinsmann har tidligere trent USAs landslag.
Se seansen her:
Queiroz rykket ut i sosiale medier etter uttalelsene, og slo knallhardt tilbake.
– Kjære Jürgen. Du tok initiativ til å kalle meg Carlos, så da er det vel rett og rimelig at jeg kaller deg Jürgen? Ikke sant? Selv om du ikke kjenner meg personlig, stiller du spørsmål rundt min karakter med en typisk fordomsfull bedømmelse basert på overlegenhet, innledet Queiroz, før han omtalte kommentarene som skammelig.
– Uansett hvor mye jeg respekterer det du gjorde på banen, de kommentarene om iransk kultur, Irans landslag og mine spillere, er en skam for fotballen, skriver Queiroz på Twitter i en uttalelse flere har påpekt «lekser opp Klinsmann».
Se hele uttalelsen her:
Portugiseren fikk spørsmål om Klinsmanns kommentarer under mandagens pressekonferanse, men svarte høflig «ingen kommentar», uten å ville utdype hvorfor.
Klinsmann, som selv mener kommentarene er tatt ut av kontekst, har fått massiv oppmerksomhet etter uttalelsene, og Olof Lundh i Fotbollskanalen mener BBC burde grepet inn i sendingen.
I sin podkast «Headlines» under overskriften «Ubegripelig av BBC», mener han Klinsmann burde blitt irettesatt på direkten.
– Er ikke det missen her? At ikke BBC stiller noen motspørsmål? Han får jo bare holde på. Det er rart han ikke får noen styring, sier den svenske stjernereporteren, og sikter spesielt til programleder Gabby Logan.
Lundh mener Logan går seg bort ved ikke å utfordre Klinsmann uttalelser, og samtidig gi han muligheten til å korrigere seg selv.
– Og så synes jeg det er ubegripelig at han (Klinsmann) ikke trekker inn at det ikke er særskilt at Iran jager dommeren og spiller tøft. Jeg så hvordan Mexico opptrådte mot Argentina, og å jage dommeren gjør jo nesten alle spillere.
– Han er nok sint
Queiroz hadde mulighet til å kaste enda mer bål i peisen da han ble konfrontert med det på sin pressekonferanse, men den iranske journalisten Hesabi tror portugiseren har sagt sitt.
– Han har kommentert det på sin Instagram og jeg tror ikke han vil snakke om det dagen før kamp. Men han er nok sint for hva Klinsmann snakket om. Han har på en måte hånet vår fotballkultur.
Ytterligere spenning mellom de to nasjonene har det blitt etter at USA på sin offisielle landslagskonto valgte å redigere bort symbolene i Irans flagg.
Symbolet som er fjernet består av fire kurver og et sverd. Det er en stilisert versjon av ordet «Allah», og har vært en del av flagget siden revolusjonen i 1979.
– Den juridiske rådgiveren til det iranske fotballforbundet sier at de vil levere en klage mot det amerikanske fotballaget til Fifas etikkomité, etter at laget var respektløse overfor flagget til Den islamske republikk Iran, skriver det iranske nyhetsbyrået Tasnim på Twitter.
USA har uttalt at de fjernet symbolene i solidaritet med kvinnene i Iran, og det hele endte med at det var USAs landslagssjef Gregg Berhalter og stjernespiller Tyler Adams som ble konfrontert med det under sin pressekonferanse mandag.
Adams ble også irettesatt av en iransk journalist som mente han uttalte landets navn feil, før han fikk spørsmål om hva han tenker om å representere et land som har så mye diskriminering mot mørke mennesker.
Leeds-spilleren hylles nå for svaret sitt.
– Jeg beklager gal uttalelse av landet ditt. Når det er sagt, er det diskriminering hvor enn man drar. Det jeg har lært av å leve i utlandet de siste årene, er at USA gjør fremskritt hver eneste dag. Utdanning er viktig, akkurat slik du nettopp lærte meg uttalen av navnet på landet ditt, og det er en prosess.