RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse ungguttene skal kjøre mot Petacchi

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)
Sist oppdatert:
Nicholas (18), August (20) og Sigurd (20) forsvarer Norges ære under Rogaland Grand Prix.

SOLA (procycling.no): De fire lokale rytterne Daniel Hoelgaard, Oscar Landa, Tormod Hausken Jacobsen og Kristian Vika er alle henvist til sine respektive gutterom.

Nordlendingene (!!) August Jensen og Sigurd Nesset camper på utøverhotellet nær Stavanger Lufthavn Sola. Det samme gjør bergenseren Nicholas Hammersland.

Søndag står et norsk landslag bestående av 19- og 20-åringer på startstreken mot verdensstjerner som Alessandro Petacchi (Lampre-ISD), Johan Vansummeren og David Millar (begge Garmin-Barracuda).

- Disse guttene holder høyt nivå. En vesentlig del av dem er gode nok for dette nivået. Selv om vi kanskje ikke ser det på resultatlisten, tror jeg flere av dem kommer til å markere seg positivt underveis i rittet også, sier landslagssjef Steffen Kjærgaard.

Spente norske debutanter

Det var – forståelig nok – en spent gjeng procycling.no møtte dagen før den store dagen.

- Vi regner med at det blir et hardt ritt, men vi får bare være offensive og hoppe ut i det. Jeg tror det blir bra. Vi har i hvert fall ikke noe press på oss, sier 20-åringen August Jensen til procycling.no.

Han ser kanskje uskyldig ut, men bodøværingen som sykler for TVK i Trondheim, ble nest beste ikke-kontinentale rytter under NC-åpningen i Sandnes. Han ble også nummer 12 i rankingrittet samme helg, og har en tredjeplass fra kermesseritt (belgisk rundbaneløp) denne sesongen.

Utenfor kontinentalnivå
Kjærgaard fikk innpass i Rogaland Grand Prix for sine unge talenter, men valgte å droppe henvendelsen til Glava Tour.

Det har også å gjøre med at mai er en hektisk eksamensperiode for flittige studenter.

Resultatene som blir kjørt inn av de unge norske talentene, viser uansett at det er store ting på gang i aldersbestemte rekker. Det gjør også at det norske U23-landslaget kan være med prege morgendagens 1.1-ritt.

- Jeg har med de fleste av de beste som ikke er plukket opp av kontinentallagene ennå. Vi jobber litt forsiktig med å bygge opp en landslagssatsing for 19- og 20-åringene som ikke er signert ennå. Men vi kommer også til å vurdere ryttere som allerede er signert, dersom de ikke får plass i førstesekseren, sier Kjærgaard og tenker blant annet på 18-åringen Sondre Holst Enger i Plussbank BMC.

Vant begge dager i Belgia
Stjernen som funkler aller klarest nå i dette sjiktet, heter Daniel Hoelgaard og sykler for tiden i Sandnes SK. Det er imidlertid ikke mer enn en uke siden av han og lillebror Markus fikk beskjed om at de får muligheten til å vise seg fram i selveste Omega Pharma-Quick Step senere i sesongen.

Daniel vant ikke bare ett kermesseritt i april i år, han gjentok prestasjonen den påfølgende dagen.

- Jeg skal ikke si at hele amatøreliten var til stede der nede, men en god del var nok var nok det. I tillegg er april den råeste kermessemåneden. At han vinner den første dagen, er en ting. Men at han gjentar det dagen etter som en markert mann, det står det virkelig respekt av, skryter Kjærgaard.

Gyllen 93-årgang
Hvor god den norske 93-generasjonen er, ble vist fram under fjorårets junior-VM i København.

Der ble Hoelgaard nummer sju under fellesstarten, mens også Holst Enger, Hausken Jacobsen og Kristoffer Skjerping gjorde gode prestasjoner.

- Hvorfor har vi så gode utøvere i disse aldersklassene nå, Kjærgaard?

- Dette begynte nok for 10 år siden, da TV 2 økte oppmerksomheten rundt sykkelsporten og ringvirkningene av Birkebeinerrittet og for så vidt også Nordsjørittet begynte å spre seg. Mange av dem som er gode i dag, er nok avkom av «Birken-veteraner» og andre supermosjonister fra 10-15 år tilbake.

- I tillegg har en rytter som Thor Hushovd hatt mye å si. De siste årene har også prestasjonene til Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen inspirert mange. Det har åpnet opp for en ny æra og produsert ryttere som fortsetter å prestere på nivået som Alex og Edvald gjorde tidligere. Til slutt synes jeg det er viktig å nevne at vi har en velregulert satsing på juniornivå i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Talentutvikling i vest
Kjærgaard mener at kontinentallagene nå løper en liten risiko ved å plukke opp førsteårsseniorer.

- Disse rytterne vil allerede ha opparbeidet seg en del rutine og skolering. De har kjørt mange ritt i utlandet allerede, og de går naturlig inn i rollene på godt organiserte norske kontinentallag, mener han.

Ettersom Sykkel-Norge for tiden er samlet i Rogaland, er det også naturlig å tenke på arbeidet som legges ned i blant annet Sandnes SK og Stavanger SK.

Det er i disse klubbene Kristoff, Hoelgaard-brødrene, Sven Erik Bystrøm, Christer Rake, Frederik Strand Galta og flere andre norske talenter har gått gradene.

- Det programmet man har hatt stor suksess med i for eksempel Stavanger, skal man ikke henge opp som vinneroppskrift for en enkeltutøver som Alexander Kristoff. Det er et system som har blitt driftet godt over tid. Det er en annen tyngde og langsiktighet i det arbeidet. Og akkurat nå er det med å bidra til at norsk sykkelsport surfer videre på en medgangsbølge, mener landslagssjefen.

Flere utenlandsproffer?
Man kan med andre ord håpe at det blir flere norske tilskudd til den internasjonale sykkelsporten i årene som kommer.

I inneværende sesong er det seks mann (Kristoff, Boasson Hagen, Hushovd, Vegard Stake Laengen, Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug) som hører hjemme på det aller høyeste nivået.

Søndag får sju heldige norske unggutter sin hittil klareste pekepinn på hvor langt de har igjen for å bryte gjennom vannskorpa blant verdens aller beste ryttere.

- Det blir kult å kjøre med alle proffene. Alessandro Petacchi og David Millar er de største i mine øyne, forteller Nicholas Hammersland.

- Vi håper jo å få noen med i et brudd, og vise oss fram litt i starten. Det hadde jo vært gøy å fullføre og kjøre de avsluttende rundene i Stavanger også, sier August Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere