RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Virgine Lefour (AFP/Scanpix)

Disse vil splitte sykkelsporten

Sist oppdatert:
Folkene bak G14 står bak en mulig utbryterliga i sykkelsporten.

Fra 2000 til 2008 eksisterte det en organisasjon i fotballen som het G14. Det var 14 lag, senere 18, som hadde organisert seg for å få mer makt over blant annet TV-rettigheter.

De truet med å lage en utbryterliga, der kun inviterte lag fikk delta. En av kampsakene var det faktum at klubber som hadde landslagsspillere, ikke fikk noen form for kompensasjon dersom en spiller ble skadet på landslagsoppdrag.

Organisasjonen ble lagt ned i januar 2008, etter at man kom til enighet med FIFA og UEFA.

Bruker ressurspersoner fra fotballen
Nå viser det seg at to sentrale bakmenn fra fotballens verden er like sentrale i sykkelsporten.

Jonathan Price har ledet Gifted Group, som har spesialisert seg på TV-rettigheter, mens Thomas Kurth var øverste sjef i G14.

Det er Cyclingnews som avslører dette.

Sykkelsporten lider under store motsetninger om dagen. Mange føler at sporten styres helt feil fra sentralt hold, og det internasjonale sykkelforbundet gjør utrolig mye rart.

Blant annet oppretter de ritt rundt om i verden etter eget forgodtbefinnende, samtidig som det lekker ut at det er fordi at de tjener penger på det.

De høster også mye kritikk for hvordan de organiserer sykkelsportens øverste nivå. For mange utenforstående er det en gåte at verdens mestvinnende lag (HTC) kan forsvinne over natten. Derfor hevdes det fra flere hold at UCI ikke gjør nok for å sikre lagenes eksistens.

Nå er de prisgitt snille sponsorer som skriver kontrakter for en viss periode. Men på tross av gyldig kontrakt, har du ingen garanti. Det er såpeoperaen rundt Geox-laget et bevis på.

TV-penger til lagene?
Garmin-manager Jonathan Vaughters har engasjert seg tungt i «kampen mot UCI» og jobber blant annet for at lagene skal få tilgang til inntektene fra TV-rettighetene.

UCI på sin side virker å ta relativt lett på trusselen om en utbryterliga. På mange måter kan de det, da det skal ekstremt mye til å skape noe slikt. Både tilstrekkelig med lag, og rittarrangører, må til for at det skal bli noe sving på sakene.

Til nå har dette vist seg å være riktig, men UCI kan neppe ignorere trusselen mye lengre med tanke på tungvekterne som står bak.

Som Johan Bruyneel sa til Het Laatste Nieuws i mars: - Sykling vil aldri eksistere uten UCI, men vi er ikke noen valper - vi vil ha respekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere