*Nettavisen* Sport.

«Dit jeg går, går brodern også»

Foto: Solum, Stian Lysberg (scanpix)

Brødrene Hoelgaard har planen klar for å oppfylle sykkeldrømmen.

29.05.12 22:23

Markus og Daniel Hoelgaard er denne uka hos det belgiske storlaget Omega Pharma-Quick Step og deres årlige talentsamling.

Tirsdag fikk eldstebror et etterlengtet (?) pusterom, da han tok toget inn til den Skandinaviske skolen i Brussel for å avlegge en eksamen.

- Skolen sendte en søknad om å avholde norskeksamen her nede, og jeg tror det gikk greit, sier Daniel Hoelgaard til procycling.no.

- Gikk du glipp av noe stort på programmet til Quick Step?

- De skulle kjøre litt i noen av brosteinsbakkene fra Flandern rundt-løypa, så det var jo litt surt. Jeg håper vi får kjøre litt hardt i morgen, i stedet.

Rolig start i Belgia
Sandnes SK-rytterne ankom Belgia søndag ettermiddag. Da fikk de treffe resten av hospitantene, samt rytterne som sykler på U23-laget til vanlig.

Sportsdirektør Tom Steels var sportsdirektøren som møtte dem. Mandag var det klart for første treningsøkt.

- Vi trente rolig mandag morgen. En tur på to og en halv time. Det var flere av rytterne som hadde kjørt U23-versjonen av Paris-Roubaix dagen i forveien, forklarer Daniel Hoelgaard.

På podiet i Roubaix
Blant dem var 21 år gamle Yves Lampaert som også er romkamerat for den eldste Hoelgaard-broren under oppholdet i Kortrijk.

Lampaert ble for øvrig nummer to under Paris-Roubaix, så det er ikke smågutter som er innkalt til talentsamlingen. Også ryttere som Mads Würtz Schmidt (tempoverdensmester 2010 og Paris-Roubaix vinner for junior i år), Jay McCarthy (tidligere juniorverdensmester) og Sean de Bie (2.-plass under U23-Flandern) er med.

Les også: Norske talenter på Quick Step-samling

Så hvordan havnet Hoelgaard-brødrene i et slikt selskap?

- Det tok vel en uke etter at jeg vant de to kermesserittene i Belgia i april, før Quick Step tok kontakt. Jeg holdt kontakt med en talentspeider der i en måneds tid, og nevnte at jeg hadde en bror som også er god. Da han ble nummer fem i juniorenes Paris-Roubaix, fattet de interesse for ham også.

- Er dere en slags pakkeløsning for potensielle arbeidsgivere?

- Vi har en slags policy om at dit jeg går, kommer brodern også til å gå. Vi sykler veldig godt på lag sammen. Jeg tror faktisk vi er mer interessante for utenlandske lag også, ettersom vi er to brødre som fungerer godt sammen.

Dominerte i Belgia
Det var altså de tøffe belgiske gaterittene (kermesseritt) som fungerte som døråpner denne gangen. Både Sandnes SK og Stavanger SK har tradisjon for å konkurrere i disse rittene tidlig i sesongen.

Det spesielle med den norske kontingenten i år, var at Daniel Hoelgaard klarte å vinne to dager på rad.

Den 4. april vant Hoelgaard fra et brudd på rundt 25 mann.

- Oscar Landa støtet halvannen kilometer fra mål. Jeg fulgte etter og passerte ham 300 meter fra streken. Da åpnet jeg spurten, ettersom ingen av de andre klarte å holde hjulet mitt, forteller han.

Belgia mot Norge
Dagen etter var han selvsagt en «merket mann» i feltet, men klarte likevel å komme med i bruddet under rittet som besto av 12 runder à 9 kilometer.

- Jeg satt i brudd med tre andre belgiere. Det var Belgia mot meg. Det var helt tydelig. På sisterunden stoppet de opp og støtet annenhver gang. Da de forsto at det ikke gikk, stanset de helt opp igjen, og lot meg dra inn mot oppløpet. Fra 300 meter og inn var det en slak oppoverbakke, men heldigvis klarte jeg å slå dem.

Dermed var interessen vekket hos det største belgiske WorldTour-laget. Det hører nemlig med til sjeldenhetene at ryttere vinner to slike ritt på rad, og spesielt sjelden er det med nordmenn.

Quick Step-U23 eller norsk lag?
Om det blir kontrakt i første omgang, er for tidlig å svare på. Men under et intervju mandag kveld ble brødreparet spurt om hvordan de hadde forholdt seg til et tilbud fra lagets U23-mannskap.

- Jeg vet at om jeg gjør jobben min og kjører inn resultater, er ikke veien så lang til U23-laget. De har fortalt oss at de ikke vil ta ryttere opp til elitelaget før de har kjørt tre-fire år som U23.

Og dersom det ikke ordner seg i Quick Step, er en overgang til et av de norske kontinentallagene brennaktuell for 18-åringen.

Slike talenter er selvsagt ønsket hos samtlige norske lag, men ettersom procycling.no forstår er storlagene Team Øster Hus-Ridley og Joker Merida de mest aktuelle.

Bare å merke seg navnene: Hoelgaard-brødrene, altså!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.