Storfavoritten i US Open Novak Djokovic er diskvalifisert og kastet ut av US Open etter at han i irritasjon slo en ball som traff en linjedommer i halsen.

Situasjonen oppstod etter at spanjolen Pablo Carreno Busta brøt serberen i slutten første sett og tok ledelsen 6-5 mot verdenseneren.

Se video av hendelen øverst i artikkelen. Resten av US Open følger du på Eurosport og Dplay

Djokovic hadde tidligere i settet tatt telling etter å ha falt, landet forkjært og tilsynelatende skadet skulderen. Også tidligere i kampen slo han en ball i sinne ut av banen.

Etterpå forlot 33-åringen arenaen uten å snakke med pressen. Senere la han ut dette på Instagram:

- Han var ute av balanse

Eurosport-kommentator Christer Francke er ikke i tvil om at det var rett å diske serberen, selv om det mes sannsynlig var et uhell.

- Det er tilfeldigheter. Han har jo 0-40 og nesten brudd i det forrige gamet. Da hadde han sannsynligvis servet hjem settet. I stedet taper han sitt eget servegame og i sinne smeller han en ball i sideveggen, så drar han en ball bakover i banen på vei til sidebytte der. Det er jo clean disk med en gang. Det er ingen dikusjon, selv om han bedyrer sin uskyld, sier Francke til Nettavisen.

- Slår du tusen sånne baller bakover, så skjer det sannsynligvis ingenting, så det er jo veldig uflaks, men Federer og Nadal hadde nok ikke gjort det der.

- Er det litt typisk Djokovic? Vi har jo sett det tidligere i turneringen. Han skriker i sinne mot boksen sin og slår baller i sinne når det ikke går veien.

- Ja, han er litt hissig innimellom, men han er jo ikke en som vil skade noen. Skal du dra en ball bakover, så dra den i hvert fall lavt, da. Ikke dra den opp i høyden der. Han var helt klart litt ute av balanse, for han gikk jo på trynet også tidligere i gamet. Vi er vant til å se at han gjør det, men at han henter seg inn igjen. Denne gangen ødela han for seg selv. Det er helt utrolig at det skjer. Jeg kan nesten ikke tro det, sier Francke.

Djokovic fikk tidligere i år både krass kritikk og koronavirus etter å ha invitert til Adria Tour på balkan, med påfølgende festing:

- Hadde gått raskere med noen andre

Til tross for at ekspertene kaller det en soleklar disk, brukte dommerne 15 minutter på å avgjøre serberens skjebne ute på hardcourten i New York. Francke tror det har med Djokovic sin status å gjøre.

- Det hadde nok vært litt raskere med noen andre, ja. Når han står og forklarer seg og bedyrer sin uskyld, så får han lov til å gjøre det. En annen spiller spiller hadde kanskje fått lov til å forklare seg, men ikke så lenge, mener Eurosport-kommentatoren.

Franckes Eurosport-kollega Sverre Krogh Sundbø sier følgende om situasjonen til Nettavisen:

- Djokovic har jo maks uflaks, men han setter seg også i en fryktelig unødvendig situasjon. Man kan ikke svare på et break ved å måke en ball bak seg uten å se seg for. Når han treffer en linjedommer i ansiktet, så er reglene klokkeklare.

- Det er lett ikke første gang Djokovic gjør dumme ting på banen i frustrasjon, og sender man av gårde utstyr og baller i frustrasjon, så skjer det på et tidspunkt noe som dette. Det er helt riktig å diske ham, men jeg forstår at det kan føles brutalt, sier Krogh Sundbø.

Misset mulighet til å ta innpå erkerivalene

Novak Djokovic hadde en fantastisk mulighet til å ta innpå Roger Federer og Rafael Nadal i antall Grand Slam-seirer, da hovedkonkurrentene ikke deltok.

Federer gjennomfører en dobbel kneoperasjon, mens Nadal stod over av helsemessige årsaker og sparer krefter til French Open senere denne måneden.

Djokovic var dermed storfavoritt til å vinne turneringen. Serberen stod med 17 Grand Slam-titler. Federer har 20, mens Nadal har 19.

Casper Ruud røk ut av US Open i tredje runde mot italienske Matteo Berrettini lørdag.

Resten av dramatikken i US Open ser du på Eurosport og Dplay.