Franske Roland Garros er en av tennissportens fire største turneringer. På søndag ble det vedtatt en ny lov i Frankrike. Den innebærer at man må ha vaksinepass for å komme inn en rekke offentlige steder.
– Dette vil gjelde alle som er tilskuere og profesjonelle idrettsutøvere, sier det franske idrettsdepartementet, ifølge Reuters.
Forrige uke rådet kaoset da Djokovic til slutt ble deportert fra Australia i forkant av Australian Open, som spilles der i disse dager.
Kastet ut av landet
Djokovic har ikke latt seg vaksinere mot koronaviruset. Han mente han hadde fått medisinsk fritak fra vaksinekravet man må ha for å reise inn i Australia, men myndighetene bestemte seg til slutt for å kansellere visumet hans fordi de mente det var i samfunnets interesse.
Dermed får han ikke forsvart tittelen sin i Australian Open. Djokovic jakter på tittelen som tidenes mestvinnende tennisspiller og har like mange Grand Slam-seiere (20) som Roger Federer og Rafael Nadal.
Den jakten kan nå bli vanskeligere.
– Når det gjelder Roland Garros, spilles den i mai. Situasjonen kan endre seg, forhåpentlig til det bedre, mellom nå og da. Vi får se, men det finnes ingen unntak, sier Frankrikes idrettsdepartement om de nye reglene rundt vaksinepass.
I et nylig intervju med Le Parisien lovet Frankrikes president Emmanuel Macron å plage uvaksinerte til siste slutt.
Kan få konsekvenser for Djokovic arv
– Spørsmålet er om det koster mer enn det smaker for Djokovic å opprettholde standpunktet han har, sier Eurosports tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø til Nettavisen.
Djokovic har flere ganger uttrykt skepsis angående vaksiner. 34-åringen har ofte vært omdiskutert, men er samtidig en av tidenes beste tennisspillere. Han vant tre av fire mulige Grand Slam-titler i fjor. Men hva gjør han hvis han ikke får kjempe også i Paris, London og New York? Hans ettermæle står nå på spill.
– Jeg tror det er viktig at Djokovic forstår at dette ikke er en personlig vendetta mot ham. Dette handler om en nasjons valg om ikke å slippe inn uvaksinerte fordi de blir sykere enn vaksinerte. Man kan ikke være uenig i at et land har rettigheter til å trygge sine grenser på måten de mener er mest effektiv, sier Sundbø.
Mandag reiste Djokovic hjem til Serbia etter kaoset i Australia. Det gjenstår å se når man ser superstjernen på banen igjen.
Tidslinje i Novak Djokovic-saken
Dette er utviklingen i saken mellom tennisstjernen Novak Djokovic og Australias immigrasjonsmyndigheter:
* 10. desember: Fristen for uvaksinerte spillere til å be om medisinsk fritak fra vaksinereglementet for å kunne delta i Australian Open.
* 16. desember: Samme kveld som Djokovic deltar på et nasjonalt serbisk arrangement til ære for ham, blir han gjort kjent med at han har testet positivt for korona i en PCR-test. Det gjør at han ifølge serbisk regelverk skal isolere seg hjemme i 14 dager.
* 17. desember: Djokovic deltar i en prisutdeling for unge tennisspillere i Beograd, uten å bruke munnbind eller holde sosial avstand.
* 18. desember: Djokovic deltar i et fotooppdrag med den franske avisen L'Equipe.
* 22. desember: Djokovic får svar på en ny koronatest, og den er ifølge ham selv negativ.
* 30. desember: Djokovic får, ifølge advokatene hans, medisinsk unntak for å delta i Australian Open fra den medisinske sjefen i Australias tennisforbund.
* Rundt nyttår: Videoer i sosiale medier viser Djokovic på en tennisklubb i Marbella i Spania.
* 5. januar: Djokovic reiser til Australia, men blir nektet innreise fordi han angivelig har søkt et visum som ikke gir ham mulighet til å reise inn i landet med medisinsk vaksinefritak. Han anker innreisenekten og blir plassert på karantenehotell.
* 6. januar: Djokovics far sier at sønnen hans er fengslet i Melbourne, og på en pressekonferanse sammenligner han sønnen med Jesus: «Jesus ble korsfestet og måtte holde ut mange ting, men han lever fortsatt blant oss. Novak, verdens beste idrettsutøver og mann, er også korsfestet. Han vil holde ut», sa han.
* 10. januar: Djokovics anke vinner fram i en domstol i Melbourne, og visumkanselleringen oppheves. Saken er imidlertid ikke over, for immigrasjonsminister Alex Hawke sier at den fortsatt undersøkes grundig. Senere på dagen får Djokovic trene på centercourten på tennisanlegget i Melbourne.
* 11. januar: Djokovic trener igjen i Melbourne, og samtidig dukker det opp nye opplysninger i australske medier. Blant annet beskyldes han for å ha løyet i visumsøknaden om at han ikke reiste i de 14 dagene før han fløy til Australia.
* 13. januar: Djokovic får motstander i Australian Open og trakk landsmannen Miomir Kecmanovic i første runde.
* 14. januar: Australske myndigheter kansellerer visumet til Djokovic. Han blir kastet ut av landet og risikerer forbud mot innreise i tre år framover.
(©NTB)