RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge/Scanpix

Djupvik: - For dårlig

Sist oppdatert:
Landslagstrener Morten Aa Djupvik feller en enkel og nådeløs dom over resultatene i vinter.

- Det er ingen tvil om at det vi har prestert er for dårlig, sier Morten Aa Djupvik til Nettavisen.

Han er sjefen for de sju løperne på allroundlandslaget for herrer. På 13 verdenscuprenn hittil i sesongen har Roger Aa Djupvik, Tore Ruud Hofstad, Simen Østensen, Jens Arne Svartedal, Odd-Bjørn Hjelmeset og Petter Northug én pallplassering å vise til. Det er Hjelmesets andreplass på den klassiske 15-kilometeren i Davos 8. desember.

Innsatsen i Tour de Ski retter opp noe av inntrykket. Northug og Hjelmeset vant hver sin etappe. Østensen hadde en andreplass, mens Svartedal to ganger ble nummer to. Northug vant poengtrøya, mens Tord Asle Gjerdalen klarte en meget respektabel fjerdeplass sammenlagt.

Må kjempe om pallen
- Tour de Ski var et viktig mål i år, så vi legger mye vekt på det som skjedde der. Men når vi ikke er med og kjemper om pallen på en klassisk 15-kilometer i verdenscupen, slik det var i Otepää lørdag, er vi selvfølgelig ikke fornøyd, fastslår Djupvik.

- Hva må til for å redde sesongen?

- Vi må kjempe om pallen i de distanserennene som gjenstår. Og spesielt den klassiske 15-kilometeren i Lahti blir viktig. Der skal vi kjempe om seieren. Og da mener jeg at vi også bør kunne gi Lukas Bauer konkurranse, selv om han har vært suveren i år.

Når snøen smelter til våren, venter en mer grundig gjennomgang. Den kommer til å foregå på individnivå.

Ser på hver enkelt
- Sesongopplegget for laget har vært bra, og veldig likt det vi har gjort de siste sesongene. Her må vi se på hva hver enkelt kunne ha gjort annerledes, sier Djupvik.

Faktum er at løpere som Roger Aa Djupvik og Tore Ruud Hofstad har fått sesongen spolert av sjukdom. Tord Asle Gjerdalen har hatt klar framgang siden i fjor, mens Petter Northug og Simen Østensen ikke har hatt den resultatmessige utviklingen Djupvik hadde håpet på.

- Petter har ikke vært den Petter som vi vet han kan være. Og Simen har vel egentlig bare gått to virkelig gode renn. Jeg forventer å få se begge i en bedre utgave mot slutten av sesongen. Men de er unge, og da må man tillate at resultatene varierer, poengterer Djupvik.

Bra opplegg
Veteranen Jens Arne Svartedal (31) mener også det blir feil å skylde på treneren for de manglende resultatene.

- Det vi har prestert som lag, er altfor dårlig. Det synes vi sjøl også. Men det skyldes ikke sesongopplegget. Det har vært bra, mener Svartedal.

Han mener sterk grad av spesialisering blant løperne gjør laget sårbar.

- Hvis vi ser på oss sju på allroundlaget, er det egentlig veldig få som kan hevde oss på mange distanser. Det er det vel bare Tord Asle Gjerdalen som kan. Jeg og Odd-Bjørn har bare klassisk, Petter er vår mann i duathlon og Tore er veldig spesialisert i fristil. Ingen av oss har vært så gode som vi hadde håpet på våre spesialdistanser, og da ser det litt stygt ut, konstaterer Svartedal – som også finner det betimelig å understreke at det tross alt er løpere fra flere nasjoner som legger ned en god treningsjobb.

Hvem skal ut?
Et dilemma for Morten Aa Djupvik er at han etter alt å dømme må vrake løpere fra landslaget til våren. Morten Eilifsen banker knallhardt på landslagsdøra. Martin Johnsrud Sundby har også vist seg fram.

- Det er for tidlig å ta ut neste års landslag. Men det er åpenbart at det er flere som er i ferd med å gå seg inn. Og så lenge det ikke er noe som tyder på at rammebetingelsene endrer seg, så betyr det at noen må ut, medgir Djupvik.

Første mulighet til å reise kjerringa er kommende helgs prøve-VM i Liberec. Men kun tre løpere fra allroundlandslaget er blant de sju som er kvalifisert for laget til 15 km fristil.

Sju mann - ti pallplasseringer
Mens løperne på allroundlaget har slitt med å komme på pallen i verdenscupen, har de sju løperne på sprintlandslaget jevnt og trutt besøkt seierspallen. Totalt er det blitt ti pallplasseringer i vinter, derav fire seirer.

Her er fordelingen:

Eldar Rønning: En første-, en andre- og en tredjeplass
Børre Næss: En seier
Tor Arne Hetland: En seier.
Johan Kjølstad: En seier
Ola Vigen Hattestad: To andreplasser og en tredjeplass
Øystein Pettersen: En tredjeplass
Trond Iversen: Ingen pallplasseringer

To løpere utenfor landslag har også vært på pallen i verdenscupen:

Anders Gløersen, Team Manpower: En seier
John Kristian Dahl, Team Trøndelag: En andre- og en tredjeplass

Her får du flere saker fra Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere