RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømmer mot alle odds

Sist oppdatert:
Dommerne er dømt til å tape. Jeg bare minner om at de er på sitt beste når ingen har lagt merke til dem, skriver Bengt Eriksen i sin siste kommentar. Les den her.

Dommere slåss med parkeringsvaktene om å ha lavest status. Etter år med grov kjeft av de mange verdensmesterne i 3. divisjon, avanserer noen av dem til eliteserien. De utvalgte belønnes med at feilene kringkastes av riksmediene hver søndag. På fritiden flyr de land og strand rundt for å passe på proffe fotballspillere. Hvis dommerne gjør en perfekt jobb, kan det hende de nevnes. Gjør de én feil, snakkes og skrives det ikke om annet.

BENGT ERIKSEN er utdannet handelsøkonom/MBM og Trener-III fra NFF. Er tidligere journalist i Dagens Næringsliv og spaltist i Dagbladet. Nå spaltist i TV 2 Nettavisen og VG samt ekspertkommentator i fotball på TV 2. Har spilt toppfotball for Vålerenga og Strømmen og vært trener for Drøbak/Frogn i 1. divisjon og Skeid i eliteserien og 1. divisjon.
BENGT ERIKSEN er utdannet handelsøkonom/MBM og Trener-III fra NFF. Er tidligere journalist i Dagens Næringsliv og spaltist i Dagbladet. Nå spaltist i TV 2 Nettavisen og VG samt ekspertkommentator i fotball på TV 2. Har spilt toppfotball for Vålerenga og Strømmen og vært trener for Drøbak/Frogn i 1. divisjon og Skeid i eliteserien og 1. divisjon.

Jeg hadde ikke blunket en gang hvis dommerstanden hadde sagt:

- Det tok tid, men nå har vi skjønt det. Nå er det noen andres tur til å dumme seg ut. Lang over premien for største dustemikkel i denne langdryge reality-serien!

Fotballen er dønn avhengig av gode dommere, men hva er det vi har gjort for å få dem gode? Fint lite riktig. Mens Norges beste fotballag er blitt best fordi Nils Arne Eggen har brukt godfot-teori på sine spillere (og litt kjeft!), brukes fortsatt Margrethe Munthe-metoden på dommerne! Er det rart de aldri blir gode nok? På toppen av det hele får de peanøtter i godtgjørelse – ja og en brus etter kamp. (Men det var fotballspillerne i NISO som streiket!)

JA, det er et kjempeproblem at dommerne til de grader er i fokus etter to eliteserierunder og to semifinalekamper i Champions League. Det ser alle som vil se:

- Odd Grenlands Oliver Occean felles/dyttes på 19 meter. Han ramler først etter å ha passert 16-meterstreken. Stabæk får straffe mot seg og Odd leder 1–0.
- RBK-keeper Espen Johnsen tar opp et tilbakespill fra Christer Basma. Brann får indirekte frispark, tar det raskt og scorer. Målet annulleres på stillingen 0–0.
- Ham-Kams Geir Frigård scorer på corner – tror han. Det annulleres for angrep på keeper på stillingen 0–0.
- Sogndals Raoul Kouakou får både gult og rødt kort i kampen mot Stabæk. Til sammen virker det meget tvilsomt etter reaksjonene å dømme (også fra andre enn den utviste).
- Dommeren blåste ikke for frispark til Lyn da VIFs Tom Henning Hovi brukte Tommy Berntsen som klatrestativ på 1–0-scoringen til Vålerenga. Han blåste heller ikke da en Lyn-stopper åpenbart spilte ballen tilbake til keeper Ali Al-Habsi, som så tok den opp med hendene, på stillingen 0–0.
- Chelsea-kaptein Marcel Desailly klinte albuen i ansiktet til Monaco-spiller Fernando Morientes. Verken dommeren eller assistentdommerne så det. Rett etterpå ga dommeren rødt kort til Monacos Andreas Zikos etter at sistnevnte berørte Chelsea-spiller Claude Makelele i bakhodet. Når Makelele fikk tenkt seg om, falt han (noe han for øvrig fikk kraftig tyn for i engelske aviser).
- Deportivo La Corunas Jorge Andrade spøkte litt oppi alt gravalvoret og sparket vennskapelig borti kamerat Deco Souza (Porto) som lå nede. Dermed ble Andrade utvist!

Dommerfeil er og blir spillernes, trenernes, klubbenes og publikums – ja hele fotballens – problem. Når så mange dommere havner i rampelyset, må vi ta noen grep.

Det beste vi kan gjøre er å stimulere de som er og vil bli dommere. Hvis vi i første omgang makter å gjøre det mer attraktivt for tidligere toppspillere å bli dommere enn å trene et 3. divisjonslag utelukkende for å få bygd på huset, så hadde det vært en pangstart. Da hadde vi fått langt flere dommere som skjønner spillet, ikke bare reglene, og som vet å kommunisere vettugt med spillerne på banen.

Delfinansiering ordnes ved kraftig bøtelegging av skuespillere som skal fuske til seg fordeler. Teknologien har vi, og de ”uskyldige” kan få se hendelsen etterpå hvis de insisterer. Men vi bør la videodømming i sin helhet vente. Det holder å begynne med mål / ikke mål på direkten.

Det er på høy tid Norges Fotballforbunds dommermentor Reidar Bjørnestad og hans kollegaer kaster vrak på dommeransiennitet og annet avleggs og jakter vilt på dommertalenter. Men først må resten av fotballfamilien bidra med noe annet enn formaninger til en stand som er sultefôret på alt som stimulerer til bedre innsats.

Helt til slutt: Sent i går kveld kom det melding fra en kamerat. Guttelaget hans hadde tapt med to mål tidligere på kvelden. Ifølge kameraten min var dommeren ekstremt dårlig!

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere