Dødelig effektive mot Tromsø

PERLE: Vålerengas Chiders Ejuke (til høyre) vartet opp med en skikkelig godbit av en scoring da Vålerenga slo Tromsø i Eliteserien.

PERLE: Vålerengas Chiders Ejuke (til høyre) vartet opp med en skikkelig godbit av en scoring da Vålerenga slo Tromsø i Eliteserien. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Vålerenga senket gjestene med fire mål på ni målsjanser.

14.04.19 22:31

VÅLERENGA - TROMSØ: 4-1

INTILITY ARENA: (Nettavisen): Etter to strake tap på bortebane, mot henholdsvis Kristiansund og Molde var hjemmekampen mot Tromsø en god anledning til å slå tilbake for Ronny Deila og Vålerenga, og Tromsø har slitt med å score på bortebane i Oslo de siste årene.

Vålerenga har ikke sluppet inn mål på åtte av de ni siste hjemmekampene mot Tromsø. Den rekken fikk gjestene bedret, men det var også alt de fikk med seg fra Oslo.

Blant annet takket Vålerengas Chidera Ejuke, som vartet opp med en skikkelig klassescoring i den andre omgangen.

Nigerianeren dro av nærmest hele Tromsø-forsvaret, før han med en nydelig dragning skaffet seg plass til å sette ballen i mål.

- Det er en vidunderlig scoring, sa kommentator Kenneth Fredheim etter målet.

Selv var Ejuke ydmyk da han skulle snakke om 3-0-scoringen.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si om det, jeg må gjøre min ting, sier Ejuke til Max og legger til at scoringen er blant det fineste han har scoret.

- Ja, det er et av de mine beste mål.

Finne fant nettmaskene

Det startet bra for Vålerenga også søndag kveld. Kampen var sjansefattig de første 13 minuttene, med mye ballrulling og lite aktivitet foran målene. På kampens første målsjanse satt ballen i nettet for Oslo-laget.

Etter et godt hjørnespark havnet ballen hos Herolind Shala på høyrekanten. Han slo presist inn i feltet og fant Bård Finne. Den 173 cm høye bergenseren headet ballen i bue og inn i mål fra 12 meter. Hans første seriemål denne sesongen og hans første mål på hodet for Oslo-klubben.

Etter scoringen fortsatte kampen i samme spor med lite tilløp til målsjanser og mye spill rundt midten, men sjansen som fulgte var stor. Vålerenga kontret etter et forsøk på angrep fra Tromsø. Bård Finne avanserte med ballen og satte opp Chidera Ejuke som skar inn i feltet. Han dro av en mann og avsluttet like utenfor mål.

Rollene byttet om

Fire minutter senere var det duket for kampens andre scoring, på kampens og Vålerengas tredje målsjanse. Igjen var det Bård Finne og Herolid Shala i hovedrollene, men denne gangen var rollene byttet om. Finne ble spilt gjennom av Ejuke på venstresiden og skar inn i feltet. Et lavt innlegg fant til slutt Herolind Shala som satte ballen i mål via et forsvarsbein. Målet ble senere kreditert som selvmål av Simen Wangberg, på grunn av en stor retningsforandring. Hjemmelaget viste seg fram fra en langt mer effektiv side enn i forrige hjemmekamp mot Mjøndalen, til fortvilelse for de tilreisende 70 supportere.

Det gikk en stund mellom hver målsjanse i første omgang. Nok en gang var det på venstresiden det skjedde for Vålerenga. 35 minutter var spilt da venstreback Samuel Adekugbe slo et godt innlegg inn foran mål. Der ventet den islandske målsniken Mathias Vilhjalmsson, men headingen gikk rett på keeper Jakob Karlstrøm i Tromsø- målet. Med 39 minutter på klokka var det klart for Tromsøs første målsjanse. Godt spill på venstresiden gjorde at ballen til slutt havnet hos Onni Valakari inne i feltet, men avslutningen gikk utenfor, fra 14 meter.

Fem minutter før pause kom Vålerenga på en farlig kontring. Sam Adekugbe slo ballen gjennom til Bård Finne, som avsluttet fra 14 meter og spiss vinkel. Skuddet gikk høyt over.

På overtid i første omgang fikk Tromsø en gratissjanse av en uoppmerksom Jonatan Tollås Nation i Vålerenga-forsvaret. Tilbakespillet til keeper Adam Larsen Kwarasey ble for løst, slik at Marcus Pedersen nesten nådde frem til den, men Larsen Kwarasey avverget.

Bård Finne var sentral i første omgang og var fornøyd med de første 45 minuttene da han ble intervjuet av Eurosport i pausen.

- Det fungerte bra offensivt og defensivt. Vi må fortsette å holde tett bakover. Vi leder 2-0, så da vil få flere målsjanser fremover også. Vi har fått kampen inn i vårt spor, så vi må fortsette å spille vårt spill i andre omgang, sa Bård Finne til Eurosport i pausen. Tromsø-kaptein Simen Wangberg var, naturlig nok, ikke like fornøyd med tingenes tilstand ved pause.

- Vi klarte ikke å skape målsjanser. Vi klarte ikke å omsette spillet vårt til større sjanser og slapp inn to enkle mål. Det var slik forrige kamp også. Vi må frem og score flere mål, sa Simen Wangberg til Eurosport i pausen. Andre omgang startet slik som første omgang, med lite angrepsspill og målsjanser. Det tok ti minutter før Tromsø nærmet seg Vålerengas mål. Et godt hjørnespark fra Morten Gamst Pedersen havnet til slutt hos Marcus Pedersen. Han skjøt rett i en Vålerenga-forsvarer.

Herjet med TIL-forsvaret

Tromsø hadde ballen mest det første kvarteret etter hvilen og forsøkte seg på noen varianter i angrep, uten å lykkes. Vålerenga lå dypt og kontret med dødelig effektivitet.

Igjen var Bård Finne sentral, som servitør, men denne gangen var det Ejuke som virkelig stod i sentrum. Han fikk ballen av Finne på midtbanen og sprintet fremover, før han rundet to forsvarere, dro en såledragning forbi keeper og satte ballen i mål med utsiden av foten. En vakker scoring som virkelig viste frem spekteret av nigerianerens ferdigheter.

- Det er en vidunderlig scoring, sa kommentator Kenneth Fredheim etter målet.

Seks minutter etter scoringen var Tromsø på visitt foran Vålerenga-målet. Ballen ble rullet frem og tilbake ved feltet, før den ble spilt frem til Onni Valakari. Fra spiss vinkel avsluttet han rett på Vålerenga-keeper Larsen Kwarasey.

Vålerengas angrepsspill bestod mye av kontringer i andre omgang og Tromsø slapp mer inn i kampen. Etter 70 minutter fikk gjestene hjelp fra uventet hold. En god ball havnet hos Marcus Pedersen, som skulle dempe den. Det rakk han ikke, for hjemmelagets Johan Lædre Bjørdal traff ballen med foten og satte den utagbart forbi egen keeper til Tromsøs redusering.

Fem minutter senere var det klart for Vålerengas niende målsjanse og fjerde scoring i kampen. Herolind Shala hadde ballen på 20 meter og kombinerte vakkert med en feilvendt Matthias Vilhjalmsson på 18 meter. Shala fikk ballen tilbake og satte ballen knallhardt i mål, nede i det høyre hjørnet. En klassescoring av 27-åringen, som satte den endelige spikeren i Tromsø-kista søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.