*Nettavisen* Sport.

Dokumentar: – Flere medaljevinnere hadde høye blodverdier under OL i Salt Lake City

Oslo (NTB): Flere medaljevinnere fra OL i Salt Lake City med høye eller varierende blodverdier navngis av SVT i en ny dopingdokumentar.

05.03.14 11:24

Den svenske statskanalen skapte bølger i Norge og andre vintersportsnasjoner da de sendte dokumentaren «Blodracet» i fjor.

Der ble blant annet Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass konfrontert med høye blodverdier.

I oppfølgeren fra den svenske kanalen rettes nok en gang mye oppmerksomhet mot norske utøvere.

Aukland navngitt

Anders Aukland var med på det norske laget som vant stafettgull i OL i Salt Lake City for tolv år siden. Ifølge dokumentaren hadde han mistenkelig høye blodverdier under OL i 2002.

– Jeg vet at jeg har hatt høye blodverdier, men utover det må du prate med medisinere, leger eller andre som kan det medisinske. Enten skiforbundet, FIS eller Olympiatoppen i Norge. De kan svare på dette mye bedre enn meg, sier Aukland i dokumentaren på SVT.

Aukland blir blant annet konfrontert med at blodverdiene hans varierer mye.

– Jeg vet vi var mye i høyden rundt Salt Lake City, men variasjoner må du snakke med folk som kan det om, sier han.

Flere ble tatt i 2002

Tyskspanske Johann Mühlegg og russerne Larissa Lazutina og Olga Danilova ble tatt for doping under OL i 2002, men professor Don Catlin, som hadde ansvaret for antidopingarbeidet under OL det året, tror det var mange som slapp unna.

– Jeg tror ikke det var noen konkurranser som var rene, sier han.

I tillegg til norske utøvere blir utøvere fra Finland, Russland, Hviterussland, Estland, Sveits, Tyskland og Østerrike navngitt.

Truet med søksmål

Norges Skiforbund er også blitt konfrontert med norske utøveres blodverdier, men benekter at de har gjort noe ulovlig.

– Norges Skiforbund har ingen informasjon eller dokumentasjon om at det har skjedd noe urettmessig, og det forholder vi oss til. Om det skulle komme fram noe i dokumentaren, skal vi selvfølgelig sjekke det, sier kommunikasjonssjef Espen Graff.

Skiforbundet truet SVT med søksmål etter den forrige dokumentaren, men bestemte seg etter hvert for å ikke ta rettslige skritt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag