*Nettavisen* Sport.

Dommeren fansen liker

Foto: (FOTO: HÅKON M. LARSEN/SCANPIX)

Norske fotballsupportere slakter nivået på tippeligadommere. Men det finnes et unntak.

01.10.06 08:13

Nettavisen har bedt supporterklubbene til de 14 tippeligalagene stemme på hvem som er ligaens beste og dårligste dommer.

De fleste har både en favoritt og et hatobjekt. Men hovedomkvedet er relativt entydig. Og Petter Markussen i Isberget målbærer budskapet aller tydeligst:

- Aldri vært dårligere
- Når det gjelder dømming har nivået i Tippeligaen aldri vært dårligere enn i år. Alle dommerne har vært under enhver kritikk. Det har ikke vært én serierunde der det ikke har vært to-tre-fire kontroversielle avgjørelser, fastslår Markussen.

Brage Sandmoen, Kjell Alseth, Roy Helge Olsen, Kjetil Sælen, Terje Hauge og Svein Oddvar Moen blir alle nevnt som kandidater til å være den dårligste dommeren i Tippeligaen.

Bare tre får stemmer i positiv retning. Blåhvalene liker Roy Helge Olsen. De liker også Terje Hauge - i likhet med Brann, Molde og Vålerenga.

Sans for Øvrebø
Én mann kommer likevel i særklasse: Seks supporterklubber mener Tom Henning Øvrebø er Norges beste pipeblåser. Ingen omtaler Nordstrand-dommeren negativt.

Undersøkelsen ble, vel å merke, gjennomført før de seks omstridte tilleggsminuttene på Lerkendal torsdag kveld.

- Jeg må si jeg har litt sans for Øvrebø. Han er konsekvent. Når han legger seg på ei linje, så følger han den. Jeg tror det er enklere for spillerne å forholde seg til en slik dommer, sier John Inge Korsgat i Kjernen.

- Øvrebø gjør også noen feil, men det er menneskelig. Forskjellen er at han innrømmer det når han bommer, poengterer Magnus Wattne i Bastionen.

I forhold til Terje Hauge bemerker flere at han jevnt over er bedre ute i Europa enn i Tippeligaen.

Kjernen misliker Olsen
- Hauge er stort sett alltid god når han dømmer europacup. Dessverre er han aldri god når han dømmer på Briskeby, sier Helge Larsen i Briskebybanden.

I Trondheim er man overrasket over at Roy Helge Olsen stadig vekk beskyldes for å favorisere Rosenborg.

- Vi har vel en litt annen oppfatning, sier Kjernen-leder John Inge Korsgat, som ikke nøler med å kåre Olsen til Norges dårligste dommer.

- Så vidt jeg husker hadde han et par tvilsomme avgjørelser som kom oss til gode i en kamp mot Lyn i 2002. Det tror jeg var siste gangen noe gikk i Rosenborgs favør fra hans pipe, sier Korsgat.

Vil ha proffe dommere
Bent Ole Kaldhussæter i Oddrane mener det er på tide å profesjonalisere dommerstanden

- De har også avgjort flere kamper i år på grunn av feildømming. Men det er ikke bare dommernes skyld. Fotballforbundet burde profesjonalisere dommerstanden for å heve kvaliteten. Det er så mye penger i fotballen at det må være noe feil med systemet når dommerne må ta seg fri fra jobben for å dømme kamper, sier Kaldhussæter til Nettavisen.

PS. Kanarifansen er de eneste supporterne som ikke har noe å utsette på norske dommere.

- Jeg er generelt fornøyd med dommerstanden i Tippeligaen, sier Petter Olafsson til Nettavisen.

Legg inn en kommentar til artikkelen og si hva du mener om norske dommere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag