LJUBLJANA (Nettavisen): Sveriges hovedtrener Tomas Axnér mente at dommerne gjorde flere feil mot slutten av kampen.

Men i den norske leiren og blant norske eksperter blir spesielt én situasjonen hyllet.

Hendelsen oppsto da svenskenes Elin Hansson banket inne 13–15 for Sverige, men ble avblåst for tramp. I og med at hun var i bakken med foten, før ballen forlot hånden.

Det fikk Viaplay-ekspert Gunnar Pettersen til nærmest å miste besinnelsen:

– Nå reiser jeg meg. For det er første gangen jeg har sett at det har blitt blåst på et kantskudd, og dette har hun (Hansson red.anm.) gjort alltid. Nå håper jeg det blir bedre tider i slike situasjoner, og at keeperne får mer rettferdighet, sa en klokkeklar trenerlegende.

Les også: Svenskene fortviler etter EM-dramaet: – Nå er gode råd dyre

Lunde avslører reaksjoner

Katrine Lunde sto en fabelaktig kamp i det norske buret, og var en av de viktigste spillerne i hektiske sluttminutter. Veteranen forteller til Nettavisen at det har vært nok av dommere som lar slike situasjoner gå.

– Jeg var veldig glad for at de så det. Vi snakket om det før det skjedde, så det var mange spillere som reagerte på det. Det er bra at dommerne tør og gidder å dømme i slike situasjoner, forteller hun.

Og fortsetter:

– Det er urettferdig at mange overser det, for jeg tenker jo at det må jo gå an å se at spillere står nede i bakken.

Les også: Stjernen snakker om graviditeten: – Man skal være forsiktig

Svenskene var kritiske til dømmingen etter kampen, men Lunde mener at feilene kom litt begge veier.

– Det er vanskelig å svare på dømmingen egentlig, fordi man er så inne i kampen. Jeg synes ikke det var så ujevnt, fordi vi fikk også et par billige utvisninger. Så jeg tenker at det var ganske likt.

Elleve redninger og en redningsprosent på i overkant av 31 lar seg høre i en viktig kamp mot svensk motstand. Lunde mener evnen til å justere underveis ga utslag mot slutten av kampen.

– Vi visste at det ville ble en tøff kamp, fordi Sverige er gode på det dem kan. Jeg synes vi justerer oss inn etter hvert etter noen problemer i første omgang, eller ikke problemer, men utfordringer. Da var det egentlig bare å kjøre på. Vi hadde litt for mange i samme posisjon, og de kom fort til i gjennombruddet. Det ble bedre etter justeringen.

Erevik: – Altfor sjelden

Ole Erevik har en årrekke som landslagskeeper bak seg, og har selv opplevd utallige situasjoner hvor dommere la være å blåse for tramp. Han mener det er på tide at det blir slått ned på:

– Kant- og strekspillere som står i feltet før de avslutter blir avblåst altfor sjelden, forteller han kontant til Nettavisen.

Les også: Slik reagerte venninnene på Herrems overraskende beskjed: – Det kommer man til å se

– Elin Hansson er én av flere kanter som har en tendens til å trampe. Nå bør det komme et større fokus på det, da det gjør målvaktens betingelser enda vanskeligere, slår Viaplay-eksperten fast.

Med seier mot Sverige har de norske jentene tatt et sjumilssteg mot en plass i semifinalene, men de har fortsatt viktige oppgjør mot Slovenia og Danmark igjen. Mandag skal Thorir Hergeirsson & Co måle krefter mot vertsnasjonen.