En rekke erfarne spillere i Eliteserien har denne uken tatt bladet fra munnen og kritisert norske dommere for å være for strenge.

Kapteiner som Christian Gauseth (Mjøndalen), Simen Wangberg (Tromsø) og Frode Kippe (LSK) er blant dem som mener dommerne i Eliteserien ofte tillater for lite og «blåser i hjel» kamper, noe som igjen går utover underholdningsverdien på norsk fotballs øverste divisjon.

- Ingen signaler på at «frisparklisten» er for lav

Terje Hauge, dommersjef i NFF, har fått med seg debatten. Han mener dommernes viktigste oppgave er å ha kontroll på kampene, og slår fast at norske dommere rent prinsipielt dømmer etter den «frisparklisten» UEFA oppfordrer til.

- Samtidig ønsker vi å løfte «frisparklisten» høyest mulig. Det vil si at vi prøver å finne en balanse der vi lar små frispark gå for å få et høyere nivå på fotballkampen. Men vi skal også ha kontroll på kampene våre, sier Hauge til Nettavisen.

- Når erfarne herremenn som Christian Gauseth, Simen Wangberg og Frode Kippe alle har en opplevelse av at dere blåser for mange frispark og at «listen» er for lav, treffer dere godt nok da?

- Vi har veiledere ute på alle kampene som rapporterer tilbake til NFF om dommernes prestasjoner, og vi har ingen signaler som tyder på at «listen» er for lav. Vi har vel heller gått glipp av noen gule og røde kort. Vi har ingen indikasjoner på at vi gir for mange kort, men det kan hende vi kunne vært enda flinkere til å la mer passere. Men det handler også om at vi skal ha kontroll på kampene, svarer Hauge.

Han forteller at vanlig praksis er at norske dommere skal se an de første 15-20 minuttene av hver kamp for å vurdere hvilken linje de skal legge seg på.

- Hvis spillerne har fokus på å spille fotball, kan vi være med på å heve terskelen for å blåse. Men kjenner vi på at «her blir det hevnreaksjoner», må vi senke «listen» og ha kontroll på kampene, sier dommersjefen.

- Dommerne vil ha flyt

Han mener det alltid er en hårfin balanse når dommerne skal styre en kamp, og at det hele er et viktig samspill med de to lagene som til enhver tid er ute på matta.

- Hva vil spillerne? Tåler de at «listen» legges høyt sånn at vi kan få intensive og underholdende kamper med mer flyt i spillet, tror jeg også dommerne er interessert i det. Det handler også om erfaring, jo mer erfaren du er som dommer, jo mer tør du kanskje å heve terskelen for hva som tillates, sier Hauge.

- Det påstås at det tillates mye mer i Premier League enn i Eliteserien. Hva kan du si om det?

- Det kan sikkert stemme. Ut fra dialog med engelske dommere vet vi at «listen» er høyere der enn i UEFA. Jeg tror derfor ikke vi skal sammenligne oss med Premier League.

- Hvorfor ikke? Det er tross alt samme sport.

- Det stemmer nok at «listen» ligger høyere i Premier League, men vi må dømme etter UEFAs list. Skal vi sammenligne oss, må det være Sverige, Danmark og andre nord-europeiske land som Tyskland, Belgia og Holland, mener han.

Skal diskutere temaet med dommerne

- Spillerne som har ytret seg i det siste, har vært opptatt av at for streng dømming går utover tempo og underholdningsverdien i kampene. Er dette en bekymring dere deler?

- Vi skal være en bidragsyter til at Eliteserien blir et godt konsept, og innspillene tar vi med oss og skal diskutere dette på våre møteplasser fremover. Vi må diskutere om vi skal ta «listen» litt opp, samtidig som vi skal beskytte spillerne, sier Hauge.

Han forteller at dette er viktig for UEFA, og at NFF stadig får tilbakemeldinger fra klubbene selv, via både klubbledere, leger og fysioterapeuter, om at dette er dommernes viktigste oppgave for å forebygge skader.

- Det er en hårfin balanse, dette her, og veldig krevende. Noen kamper får vi dette til, andre kamper blir det blåst for mange frispark. Men vi streber hele tiden etter å skape flyt i spillet og få enda mer underholdende fotballkamper, sier dommersjefen.