Dømt for å kalle forbundet «korrupte terrorister»

Foto: (AFP/Scanpix)

Fløyd Landis dømt for ærekrenkelser i sveitsisk rett.

04.10.12 09:35

Bak lukkede dører i sveitsiske Vevey har forbundstoppene Patrick McQuaid og Henricus Verbruggen vunnet fram i søksmålet mot Floyd Landis.

Den dopingtatte Tour de France-vinneren kom med en rekke anklager mot sitt tidligere forbund fra mai 2010 og har gjentatt påstandene flere ganger.

Amerikaneren har blant annet sagt at UCI har vært med på å dekke over Lance Armstrongs angivelige positive dopingprøve fra Tour de Suisse i 2001. Uttalelser også Tyler Hamilton har bekreftet i ettertid.

Saksøkte rytter og journalist
Forbundet svarte i september i fjor med å saksøke Landis og journalist Paul Kimmage (som publiserte uttalelsene i The Sunday Times) for ærekrenkelser.

Etter dommen i den sivile domstolen i Sveits, er Landis nødt til å rette seg etter følgende:

* Retten forbyr Floyd Landis å uttale at UCI, Pat McQuaid og Hein Verbruggen har «dekket over dopingsaker, mottatt penger for å gjøre det, har tatt imot penger fra Lance Armstrong for å dekke over en dopingsak, har beskyttet visse ryttere, dekket over dopingsaker, deltatt i manipulasjon, spesielt med tanke på tester og ritt, har ventet med å publisere Alberto Contadors positive prøve.»

«Ikke bedre enn Muammar al-Gaddafi»
Landis får heller ikke komme med karakteristikker som «korrupte», «terrorister», «fulle av dritt», «klovner», «er løgnere», «at ordene deres er uten verdi» eller «at de ikke er noe bedre enn Muammar al-Gaddafi».

Eksrytteren er også dømt til å betale saksomkostninger og trykke en beklagelse hos en rekke aviser og sykkelnettsteder.

Landis må også betale 10.000 sveitsfranc til de fornærmede i saken.

Advokat ut mot dommen
Overfor ESPN.com spenner Landis-advokat Leo Cunningham beina under den sveitsiske rettskjennelsen.

- Floyd mottak aldri stevningen fra UCIs sveitsiske søksmål, han var aldri der i forbindelse med saken og retten hadde fikk dermed aldri muligheten til å høre hans versjon. Stevningen er på alle måter uamerikansk. Den strider mot amerikansk lovgivning og grunnloven. Den hadde ikke blitt kjørt i amerikansk rett på denne måten, og i forhold til våre lover får den ingen innvirkning på statusen til Landis, uttaler Cunningham.

Den 12. desember skal journalist Paul Kimmage stille i retten for å ha publisert anklagene. Irens støttespillere har allerede samlet inn 50.000 dollar til å betjene advokatutgiftene i forbindelse med det privatrettslige søksmålet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.