*Nettavisen* Sport.

Dopere kan bli «verdiløse»

Foto: Fabrice Coffrini (AFP/Scanpix)

UCI vurderer et nytt tiltak i kampen mot doping.

16.06.11 17:09

Før årets sesong innførte UCI et nytt system for tildeling av WorldTour-plasser. Lag med WorldTour-status er automatisk kvalifisert til de største rittene i verden.

Kort fortalt går systemet ut på at lag vurderes etter fire kriterier:

  • Etikk
  • Finansiering
  • Administrasjon
  • Sportslige hensyn

De femten lagene som scorer høyest på det sportslige kriteriet er sikret WorldTour-status, så lenge de ikke stryker på etikk, finansiering eller administrasjon.

Dopere blir raskt tilgitt
Det fører til at det nærmest er blitt en desperat kamp lagene i mellom for å skaffe seg stjernesyklister, som kan sørge for at laget får nok poeng (poengskalaen er ikke offentlig tilgjengelig, men baserer seg på resultater fra de største sykkelrittene) til å erobre WorldTour-statusen.

Sykkelhistorien viser at mange lag ofte tar i bruk alle mulige midler for å sikre seg sportslig suksess. Å tilgi gamle dopere deres feil, og gi dem en ny sjanse med en gang de har sonet sin dom, er et av virkemidlene som oftest brukes.

Reduserer dopernes verdi
Det ønsker UCI å få en stopp på. Derfor ble det på onsdagens møte i det profesjonelle sykkelrådet foreslått at ryttere som kommer tilbake fra suspensjon ikke kan skaffe sitt lag poeng i løpet av de to første årene etter en utestengelse.

Skulle denne regelen bli vedtatt vil den føre til at ryttere som Valverde (som snart har sonet ferdig sin dopingdom) blir verdiløse med hensyn på å bidra til at laget han får kjøre for kvalifiserer seg til WorldTour-en, de neste to årene.

Forslaget til regelendringen vil bli fremmet til UCIs toppstyre denne uken. Blir forslaget vedtatt, vil det gjelde fra og med dette året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.