*Nettavisen* Sport.

Dopfritt OL? Neppe ...

Foto: Stephan Jansen (Scanpix)

KOMMENTAR: Det er fortsatt altfor lett å jukse – og altfor gode grunner til å gjøre det.

03.02.10 16:11

- Jeg tror det per i dag er vanskelig å slippe unna. Smutthullene blir mindre og mindre, nesten for hver dag.

Ordene kommer fra daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge, og slik snakker en mann som vet mye om hvordan toppidrettens skitne bakside har utviklet seg de siste 10-20-30 årene.

Har man sett blodverdier på over 20, uten å kunne gjøre noe for å stoppe bedrageriet, blir man noen illusjoner fattigere – og vet å verdsette alle framskritt på veien mot en ren(ere) idrett.

Tirsdag samlet Solheim en håndfull av Norges fremste dopingeksperter for å oppdatere norske journalister, deriblant undertegnede, på tingenes tilstand i den internasjonale jakten på juksemakere før OL i Vancouver.

Men mens dopingjegernes egen konklusjon er at de aldri har stått bedre rustet, og at sannsynligheten aldri har vært større for at fuskerne går i fella, bidrar ikke min nyervervede kunnskap til annet enn å bygge opp under den stygge mistanken jeg hadde fra før:

Det er fortsatt altfor lett å jukse.

Og det er fortsatt altfor mange gode grunner til å gjøre det.

Les også: Myllylä innrømmer EPO-bruk

Framskritt, men ...
For all del, det går framover med det internasjonale antidopingarbeidet. Innsatsen er enorm. Kunnskapene blir stadig bedre. Det samme gjør verktøyene. Det testes mye. Det testes målrettet.

Og ikke minst: Mange blir tatt.

Likevel er det gode grunner til å frykte at det fortsatt er mange som snor seg gjennom maskene i dopingjegernes garn. For selv om maskene muligens er små, så er de der.

Gammeldags bloddoping er det for eksempel umulig å teste positivt på, av den åpenbare årsak at det ikke er forbudt å ha sitt eget blod i sine egne årer. Det som er forbudt, er å injisere blodet, men skal man dokumentere at det har skjedd, må man faktisk ha vært til stede og sett det.

Det er også slik at dopingjegerne både skal være smarte og litt heldige for å ta EPO-juksere. Sporene av førstegenerasjons EPO kan være ute av kroppen i løpet av et døgn, og etter tre døgn vil stoffet være umulig å påvise.

Dessverre vil den positive effekten vare mye lenger enn som så.

(Les mer om bloddoping hos Antidoping Norge - ekstern lenke)

Mulig for den som våger
Det er nå en drøy uke til OL starter, og det vil si at dristige utøvere kan fylle på med EPO i disse dager uten noen som helst risiko for å teste positivt for eksempel etter den første langrennsøvelsen, 15 km fristil, 15. februar. I teorien kan løperne dagen etter åpningsøvelsen trygt fylle på en ny dose som vil være ute av systemet i god tid før tremila 20. februar. Og det samme etter tremila, før femmila.

Heldigvis testes utøverne også utenfor konkurranse, og det i stort omfang. Og takket være etableringen av blodprofiler, leter de ikke etter nåla i høystakken. Tvert imot, profilene gir en ganske god indikasjon på hvem som mest sannsynlig farer med fusk.

Men å teste alle som er under mistanke hver eneste dag den neste måneden, er neppe realistisk. Dermed er det mulig å slippe unna med juks all den tid stoffet kan være ute av kroppen i løpet av 24 timer.

Og så lenge det er mulig, er det noen som vil prøve seg. Fordi det er så mye å tjene på det. Og fordi det koster så lite å bli tatt.

For oss nordmenn er kanskje det litt vanskelig å forstå. Riktig nok tjener også norske utøvere bra på å være best i idrett, men de færreste lider økonomisk nød selv om de ikke lykkes. Samtidig risikerer de evig fordømmelse hvis de blir avslørt som juksemakere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tilfellet Dementiev
I andre land – for eksempel i Russland – er ting litt annerledes, og jeg anbefaler Läng.se-redaktør Kjell Erik Kristiansens fortelling om Jevgeni Dementiev (som du kan lese her – ekstern lenke).

Dementiev, som nå er utestengt i to år for bruk av EPO, snøt Frode Estil for OL-gullet på tremila i 2006. Pengene han har tjent på sin status som olympisk mester, har ikke bare gitt Dementiev et bedre liv. Han har også finansiert et nytt tilbygg til skolen i den lille sibirske landsbyen han kommer fra.

Nyheten om at Dementiev er en juksemaker, har neppe nådd landsbyen. Og selv om den har gjort det, er det tvilsomt om noen ser ned på Dementiev. For de lokale vil han uansett være en stor helt.

Dementiev er bare 27 år, og vil ha sonet ferdig sin dom lenge før OL på hjemmebane i Sotsji i 2014 – om han skulle føle for å gjøre et comeback.

Strengere straffer
Wadas åpning for å dømme idrettsutøvere basert på unaturlig store variasjoner i hemoglobinnivået (blodprofilen), er et langt steg i riktig retning for å komme bloddoping til livs. At en løper kan bli utestengt uten å avlegge en positiv prøve, gjør selvfølgelig risikoen vesentlig større.

Derfor er det grunn til å applaudere Anders Solheims forslag om at en blodprofil bør være obligatorisk for alle utøvere i utholdenhetsidrettene.

Les også: - Krev blodprofil fra alle

Samtidig er det ingen tvil om at konsekvensene av å bli tatt må bli større. To års pause er ikke skremmende nok.

Her er en mulig sanksjonspakke som ville gitt potensielle dopere litt mer å tenke på:

* Minimum fire års utestengelse for alvorlige dopingforseelser (bloddoping/bruk av anabole steroider)

* Livsvarig utestengelse ved andregangs forseelse

* Dommer med tilbakevirkende kraft, slik at en utøver som blir dømt fratas alle resultater som er oppnådd før den positive prøven ble avlagt

* I tillegg til utestengelse, bør en utøver ilegges bøter som minst tilsvarer det vedkommende har tjent på sine oppnådde resultater

* Tas tre eller flere utøvere fra en nasjon for samme dopingforseelse innenfor et avgrenset tidsrom (for eksempel to år), bør nasjonen stenges ute fra internasjonale konkurranser i en avgrenset periode (for eksempel ett år)

Ingen av disse mulige sanksjonene vil ramme juksemakere i Vancouver. Derfor er det i beste fall naivt å tro at ingen kommer til å prøve seg.

Dessverre kan det se ut til at et dopfritt OL fortsatt er en illusjon.

Les flere sportskommentarer her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.