RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dopingdoktor Fuentes dømt til fengsel

Foto: SERGIO PEREZ (NTB Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Spansk rett vil fremdeles ikke overlevere blodbevis til antidopingbyrået.

I en dom bestående av 384 rettsdokumenter, ble det i dag gjort kjent at legen Eufemiano Fuentes dømmes til fengselstraff for sin praksis starten av 2000-tallet.

Fuentes får nå ett års betinget fengsel og er i tillegg fradømt retten til å praktisere som idrettslege de neste fire årene. Aktor hadde lagt ned påstand om fire års fengsel for den hovedtiltalte.

Tidligere Kelme-manager Ignacio Labarta, ble dømt til fire måneders fengsel for å ha «satt folkehelsen i fare», melder El Pais.

Ikke dømt for doping
Fuentes var sentral i dopingsaken Operación Puerto, der flere av verdens beste syklister ble avslørt som juksemakere.

Spansk rett har imidlertid ikke tatt hensyn til dopingforseelsen i denne saken. Dette henger sammen med at doping ikke var kriminalisert i Spania før i november, 2006. Arrestasjonene i forbindelse med Operación Puerto skjedde i løpet av forsommeren samme år.

De tiltalte dømmes i stedet for å ha benyttet seg av en privatklinikk i Madrid til å gjennomføre blodoverføringer til toppsyklister. Dette regnes som et brudd mot folkehelseloven.

WADA mottar ikke blodposer
Det har knyttet seg spenning til om disse blodposene nå skulle leveres videre til verdens antidopingbyrå (WADA) for videre analyse, men det følger ikke krav om dette via den rettskraftige dommen som ble framlagt i Madrid, tirsdag.

Spansk rett har i stedet kommet fram til at det beslaglagte materialet skal destrueres.

Det spanske antidopingbyrået vurderer nå å anke denne avgjørelsen.

58 av 200 var syklister
Da Operación Puerto ble rullet opp, gikk spansk politi til ransakelse av Fuentes-klinikken i Madrid. De beslagla kodenavn og blodposer fra over 200 idrettsutøvere.

Sykkelsporten huset 58 av disse, og blant navnene var Jan Ullrich, Ivan Basso og Santiago Botero.

På tiltalebenken satt også Eufemianos søster, Yolando, samt sykkeltoppene Manolo Saiz (tidligere sjef i blant annet ONCE, Liberty Seguros og Festina) og Vicente Belda (tidligere sjef i Kelme). Alle disse ble frikjent. Aktoratet hadde opprinnelig lagt ned påstand om mellom ett og to års fengsel for trioen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere