*Nettavisen* Sport.

Dopingjeger avslører nye EPO-midler

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

- Har sykkelsporten endret seg? Jeg sier nei, og de som sier det motsatte elsker ikke sporten.

04.01.13 11:27

Benedetto Roberti er aktor i den pågående Padova-etterforskningen som sirkler inn Lance Armstrong-legen, Michele Ferrari.

Italieneren har tidligere vært med på å knekke ryttere som Emanuelle Sella, Davide Rebellin og Danilo Di Luca.

I romjula lot han seg intervjue av nettstedet tuttobiciweb.com. Her holdt han fast med det han mener er «dystre utsikter» for den internasjonale sykkelsporten.

- Ikke alt ved sporten er dårlig, men ting ser ikke bra ut. Og tro meg: Ingenting har endret seg. Det er ikke sant at situasjonen har forbedret seg de siste årene. Vi har med skruppelløse folk å gjøre, som injiserer seg selv med hva det skulle være, uten å vite hva de gjør. Det kan være midler stjålet fra sykehus i østeuropeiske land, uten garantier for kvaliteten, sier Roberti til tuttobiciweb.com.

Tok ingen syklister under OL, men ..
Under OL i London ble det foretatt 6.000 dopingprøver, og kun ni av dem hadde positive utslag på forbudte midler.

Ingen av de som ble tatt var syklister.

Roberti ser likevel ikke dette som noen garanti for at det er rent og pent i syklistene rekker. Han mener blant annet at bruken av et nyutviklet kinesisk EPO var utstrakt under lekene:

- Syklister har nylig fortalt meg at det finnes produkter i omløp som ikke lar seg spore. Erytropoietin Z Retacrit, populært kalt EPO Z, lar seg ikke påvise i dopingtester.

- I år (2012, red. anm.) ble et kinesisk EPO-produkt lansert. Det kjenner jeg ikke engang navnet på, men det ble nok brukt i forbindelse med OL. I tillegg finnes Aicar i pulverform i Øst-Europa. Dette kan man se på som en slags gendoping.

Astana, RadioShack, Lampre og Katjusja
Roberti er for tiden opptatt med å nøste opp trådene i dopingnettverket til Michele Ferrari. En lang rekke italienske stjernesyklister er involvert i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Flere av dem (Michele Scarponi, Filippo Pozzato og Giovanni Visconti) har allerede mottatt tremåneders utestengelser for å ha samarbeidet med Ferrari.

Også navn som Denis Mensjov, Leonardo Bertagnolli, Alessandro Petacchi, Lorenzo Bernucci og Jaroslav Popovitsj blir nevnt i sakens anledning. Mens lag som Lampre, Astana, Katjusja og Team RadioShack-Nissan har mest grunn til å frykte den italienske etterforskningen som har pågått de siste to årene.

- De som sier det motsatte, elsker ikke idretten
Sjefanklager Roberti har alliert seg med den italienske antinarkotika enheten (NAS) og L’Arma dei Carabinieri (militærpolitiet) for å ransake en rekke adresser i forbindelse med etterforskningen.

Basert på kunnskapen og bevisene han nå rår over, ser han ingen grunn til å friskmelde sykkelsporten med det aller første.

- På forenklet vis, kan man si at rytterne benytter seg av Aicar for å bygge opp muskelfibrene igjen etter å ha bli utsatt for høyt aktivitetsnivå og stress. Dette produktet er heller ikke påviselig via dopingprøver.

- Så om jeg synes situasjonen har bedret seg? Har idretten og da spesielt sykkelsporten tatt steg i riktig retning? Mitt svar er nei, og de som sier det motsatte, elsker ikke idretten vår, avslutter Roberti.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.