Dopingkaos i Tour de France

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Fränk Schlecks positive dopingprøve sjokkerte lagkameratene.

18.07.12 13:01

PAU/OSLO (procycling.no): - Det er rimelig kaotisk her. For å holde folk unna bussen har de satt opp sperregjerder, forteller Jarle Fredagsvik, procycling.nos journalist i Pau.

Fränk Schleck er det store samtaleemnet i Pau etter at han testet positivt på doping under den andre hviledag tirsdag.

Urinprøven stammer fra lørdag 14. juli. Da syklet rytterne en 217 kilometer lang etappe fra Saint-Paul-Trois-Châteaux til Le Cap d’Agde.

- Vi fikk beskjed ved 20.30-tiden i går (tirsdag) da vi skulle spise middag. Det er vel ikke så vanskelig å forestille seg at vi ble sjokkert og overrasket over nyheten, forteller Jens Voigt.

Voigt: - Ikke noe du kan ignorere
Tyskeren har ikke snakket med sin dopingtatte lagkamerat, men kan fortelle om mange skuffede lagkamerater.

- Vi hadde et øyeblikk med stillhet hvor vi forsøkte å ta beskjeden innover oss. Vi tenktte på hva det betyr for oss, hvilken betydning dette har eller kan få for oss, og hvordan vi skal komme oss videre fra denne situasjonen.

- Dere leder lagkonkurransen, hvordan skal dere holde fokus på det sportslige nå?

- Det er å tøft å konsentrere seg om det. Du forsøker å holde fokus, men du ser jo med alle dine kolleger her (pressen), at dette ikke er noe du kan ignorere. Man må leve med dette. Vi er mennesker, vi også. Det er vanskelig å ta turen til Paris som om ingenting har hendt. Så ja, det er en vanskelig situasjon.

Talsmann: - Vi har tillit til Fränk
Rutinerte Voigt var den eneste av rytterne som besvarte spørsmål fra pressen før start. Men tyskeren svarte på noen spørsmål på engelsk, fransk og tysk, trillet lagkameratene inn til innskrivningen bak ryggen på pressen.

Talsmann hos RadioShack, Philippe Maertens, fikk mange spørsmål i timene før start.

- Hvordan har rytterne det i dag?

- De har det ikke så bra, men det finnes verre ting i livet og.

- Du later til å ta dette med ro?

- Dette er noe vi må leve med og livet går videre. Vi har tillit til Fränk. Det hadde bare vært dumt av ham å ta et stoff som er så lett å oppdage.

- Det er fælt (for Fränk) å forlate rittet på denne måten, men det hadde ikke gitt noen mening å fortsette heller. Da hadde hver dag sett ut som dette, sier Maertens og kikker utover mengden av pressefolk ved RadioShack-Nissan-bussen i Pau.

Fortsetter touren
Lagets general manager, Johan Bruyneel, er ikke med til Tour de France. Belgieren er innblandet i Lance Armstrongs dopingsak, som etterforskes av USADA, og valgte derfor å stå over årets franske treukersritt. Laget ledes av belgiske Dirk Demol og franske Alain Gallopin.

Tour de France fortsetter med en 197 kilometer lang fjelletappe fra Pau til Bagnères-de-Luchon. Der stiller RadioShack-Nissan til start, men altså uten dopingtatte Fränk Schleck. Vi følger etappen LIVE her!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jarle Fredagsvik

Bakgrunn:
Schleck testet positivt på Xipamide, et vanndrivende middel som står på WADAs (det internasjonale antidopingforbundets) liste over spesifikke stoffer. Det offentliggjorde det internasjonale sykkelforbundet under touren andre hviledag tirsdag.

Les også: Fränk Schleck tatt for doping

Flere medier meldte også at sykkelstjernen på eget initiativ ble kjørt til den lokale politistasjonen i byen.

Litt senere tok også flere utrykningsenheter fra politi oppstilling utenfor. Som det skjedde da Rémy Di Grégorio ble arrestert, mistenkt for dopingbruk ved den forrige hviledagen i Tour de France, ble også RadioShack-hotellet ransaket, tirsdag kveld.

Til slutt troppet lagets pressetalsmann opp foran det stadig voksende oppbudet av journalister.

- Det var som om han fikk en hammer i hodet. Alle er i sjokk, fortalte Philippe Maertens til pressen.

Fränk Schleck sendte ut en uttalelse sent tirsdag kveld hvor han avviste dopingbruk.

- En lege informerte meg i kveld at et forbudt stoff er påvist i urinen min under en rutinemessig dopingkontroll utført 14. juli 2012.

- Jeg nekter for å ha tatt noen som helst form for forbudte stoffer. Jeg har ingen forklaring på testresultatet, og insisterer derfor på å få en B-prøve, noe jeg har rett på. Dersom denne prøven gir det samme resultatet på den første, må jeg ha blitt forgiftet, skrev han.

Les også: - Jeg har blitt forgiftet

Støttes av broren
Det tar normalt fire dager å få B-prøven analysert ved det WADA-akkrediterte laboratoriet i Châtenay-Malabry.

Dersom den også viser funn av Xipamide, venter trolig en lang prosess med å forsøke å renvaske den eldste Schleck-broren.

Den luxembourgske avisen Tageblatt skriver at Schleck har gått til sak mot en ukjent person. Han skal angivelig ha saksøkt de som er skyld i hans dopingprøve, selv om han ikke vet hvem det er.

Som franske Cofidis har også RadioShack-Nissan bestemt seg for å fortsette rittet etter den positive dopingprøven.

- Laget har bestemt seg for å trekke Fränk Schleck ut av touren med umiddelbar virkning. Selv om ikke en unormal A-prøve krever noe slikt, mener både vi og rytteren selv at dette er det rette å gjøre.

- Dette for å sikre at Tour de France kan fortsette i ro og mak, og at Fränk Schleck kan forberede sitt forsvar, skrev laget i en pressemelding tirsdag.

Les også: «Som om han fikk en hammer i hodet»

Tirsdag kveld gikk også tidligere Tour de France-vinner (i 2010 etter at Alberto Contador ble fradømt tittelen for dopingbruk) Andy Schleck ut i et fullt forsvar av broren.

- Jeg sverger på mitt og min families liv: Jeg er sikker på at han ikke har tatt noe, sa Andy til avisen La Parisien.

Les hele saken: - Jeg sverger på livet mitt at han ikke har gjort noe

Dette har han testet positivt på
Xipamide er et vanndrivende middel som kan benyttes til behandling av personer med høyt blodtrykk. Det kan også ha en slankende effekt.

Legemiddelet er reseptbelagt og inntas normalt i tablettform.

Innenfor idrettens verden kan Xipamide også benyttes som maskeringsagent for å skjule dopingbruk. Stoffet øker vannlatingsfrekvensen, noe som gjør det enklere å skylle ut forbudte preparater i forkant av en forventet dopingkontroll.

Derfor er stoffet ført opp på WADAs (verdens antidopingbyrå) liste over «specified substances» (spesifikke stoffer). Denne listen åpner opp for at utøveren kan ha fått i seg stoffet uten å vite om det selv.

I slike tilfeller kan det nasjonale forbundet ilegge en advarsel eller opp til ett års utestengelse. Dersom det skjer flere ganger kan en toårig eller en livsvarig utestengelse benyttes.

Nettstedet dopinglist.com har ikke registrert noen andre tilfeller av Xipamide i sin antidopingdatabase. Russiske Alexandr Kolobnev ble sendt ut av fjorårets Tour de France etter å ha testet positivt på hydrochlorothiazide (et annet vanndrivende middel).

Han ble ilagt en advarsel og en mindre bot av sitt eget forbund, før UCI anket dommen inn for idrettens voldgiftsrett (CAS). Der ble Kolobnev til slutt frifunnet.

I forrige måned testet keeperen på det amerikanske kvinnefotballandslaget positivt på stoffet Canrenone. Også dette står på listen over spesifikke stoffer.

Hope Solo klarte å overbevise det amerikanske antidopingbyrået om at hun fikk stoffet i seg ved en feiltakelse, og slapp unna med en advarsel.

PS! Dette er ikke første gang Fränk Schleck får en dopingsmell under Tour de France. Klatreren har tidligere blitt koblet opp mot doplegen Eufemiano Fuentes. Ler mer om det nederst i denne saken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.