Gå til sidens hovedinnhold

Dopinglege: - Jeg jobbet med fotballspillere

- Jeg har fått tre dødstrusler, jeg vil ikke at det skal bli fire, sier legen.

Tirsdag begynte rettsaken mot Dr. Eufemiano Fuentes for alvor.

Spanjolen er tiltalt for å ha ødelagt personers helse, eller for å ha satt den i fare. Det var klart for Fuentes avhør på rettsakens andre dag.

Den opprinnelige gynekologen kom for alvor frem i rampelyset da det ble kjent at det spanske politiet hadde ransaket hans hus i Madrid i 2006.

Det var rett før Tour de France det året, og sørget for at stjerner som Ivan Basso og Jan Ullrich ikke kom til start.

Bare syklister
Etter hvert kom det en liste på rundt 200 navn, som skal ha vært legens kunder. Fuentes har selv uttalt at rundt 30 prosent av disse var syklister.

Likevel er det kun for hans virke rundt syklister han er i rettsalen disse dager. Spanske myndigheter har nemlig nektet at også andre idretter blandes inn. Likevel sa Fuentes i retten, tirsdag, at han blant annet hadde jobbet med fotballspillere, tennisspillere, boksere og friidrettsutøvere.

- I 2006 jobbet jeg ikke for et sykkellag, men for individuelle utøvere: en syklist, en fotballspiller og en bokser, sa Fuentes ifølge ESPN.

Mer om akkurat det temaet ville han ikke snakke, spesielt ikke når det gjelder fotball.

- Jeg har fått tre dødstrusler, jeg vil ikke at det skal bli fire, har Fuentes uttalt tidligere.

Skulle hjelpe helsen
Den omstridte doktoren ville ikke nevne mange navn i retten tirsdag, men innrømte bekjentskap til Roberto Heras, Unai Osa og Santiago Botero. Disse rytterne skal han også ha innrømmet å dope.

Det har versert mange rykter rundt Fuentes, ett av dem var en kalender der han plottet inn når rytterne skulle dope seg og hva slags og hvor mye doping det var snakk om. Da han ble vist en slik kalender i retten, svarte han at «disse rytterne søkte faglige råd».

Legen skal ikke ha lagt skjul på at han ga blodoverføringer, men disse skulle ikke være en fare for helsen. Det skulle heller være bra for utøveren.

- Hvis utøveren hadde tjukt blod så fjernet vi litt for å minske faren. Så fryste vi det ned. Hvis utøveren deretter hadde et lav hematokrittnivå eller anemi, så førte vi tilbake blodet av helseårsaker. Enkelte ganger tappet vi blodet på hoteller, ettersom utøveren ønsket personvern, forklarte Fuentes.

Fuentes skal også ha sagt at han aldri foretok blodoverføringer under ritt.

Derfor hadde han EPO
Under den nevnte rassiaen i 2006, fant det Guardia Civil (spansk politi) EPO hos legen. I retten kom han med følgende forklaring på hvorfor han hadde det forbudte stoffet (sett i sykkelsammenheng) i huset:

- Jeg hadde EPO fordi min datter hadde kreft, sa han ifølge José Been.

Andre medisiner som kan ha vært brukt til doping, knyttet Fuentes mot annen familiebruk.

I løpet av dagen fikk også Fränk Schleck seg et sikkelig slag i magen. I 2008 skal han ha overført 7 000 euro til en bankkonto tilknyttet Fuentes. Luxembourgeren har hele tiden sagt at dette var for treningsråd. Slik ser ikke Fuentes på det.

- Å si at jeg var deres trener, er å strekke den. Jeg overvåket bare deres helse, sa Fuentes ifølge Mikkel Condé.

På slutten av dagen, ble det en seanse der en rekke spørsmål fra blant annet WADA og UCI ble lest opp, uten at Fuentes svarte.

PS: Tirsdag ble det også klart at Tyler Hamilton blir kalt opp som vitne i saken som ikke handler ulovlig dopingbruk, men brudd på helselover. Blant vitnene i saken finner vi allerede Alberto Contador.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken