Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om fem og et halvt års fengsel. Idrettslegen var anklaget for å ha vært sentral i et internasjonalt bloddopingnettverk siden 2011. Det inkluderer utøvere i OL i 2018, forskjellige verdensmesterskap og Tour de France.

Schmidt ble også fratatt retten til å drive legepraksis i tre år i domstolen i München. Det var også fire andre tiltalte i rettssaken. Blant dem legens far, en sykepleier og en satt i ambulansetjenesten. Samtlige ble også funnet skyldige i den første store rettssaken siden doping ble kriminelt i Tyskland i 2015.

Pågrepet

Pågripelsen av Schmidt skjedde etter at «Operasjon Aderlass» ble iverksatt. Da var det en politirazzia to timer før start på mennenes 15 kilometer klassisk i Seefeld i 2019.

Østerriksk politi pågrep i alt ni personer, inkludert fem aktive skiløpere mistenkt for bloddoping. Tre av løperne ble satt fri etter at de erkjente doping. Østerrikeren Max Hauke var én av dem.

Han ble tatt på fersken mens han injiserte blodet i egen kropp med en sprøyte. Det ble det til og med filmet, og filmen gikk viralt i timene etter pågripelsen.

Innrømmet dopingpraksis

Under rettssaken innrømmet Schmidt at han hjalp utøvere med å dope seg i en årrekke. I en uttalelse lest opp i retten i høst sa legen at hans praksis i hovedsak var rettet mot vinteridrettsutøvere og syklister. Han navnga samtidig ikke noen av utøverne han skal ha hatt på klientlisten.

Samtidig hevdet legen at han ikke bidro til dopingbruken for å berike seg selv, eller at han satte utøvernes helse i fare ved sine handlinger.

– Det var alltid viktig for meg at jeg ikke skadet utøvernes helse, sa Schmidt.

(©NTB)