RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dopingmistanke mot gamle verdensmestere

Den tyske tv-kanalen ARD anklager flere av Tysklands største fotballhelter for doping.

Tyskland vant 3-2 over Ungarn i VM-finalen i 1954. Seieren gjorde spillere som Fritz Walter og Helmut Rahn til folkehelter i det daværende Vest-Tyskland. Nå, 50 år senere, blir det imidlertid kastet en mørk skygge over prestasjonen.

Doping
I ARD-magasinet ”Report” blir nemlig de gamle verdensmestrene mistenkt for doping under sluttspillet i Sveits, skriver den danske avisen Ekstra Bladet.

I programmet forteller oppsynsmannen på Wankdorf Stadion i Bern, der finalen ble spilt, at han fant flere ampuller i lagets garderobe. Lagets daværende lege, Franz Loogen, som i dag er 84 år gammel, sier til det samme tv-programmet at det kun var snakk om sprøyter med C-vitaminer.

- Det skulle forbedre spillernes utholdenhet. Man kan ikke måle effekten av det, men spillerne trodde på det, sier Loogen.

Soldater
Angivelig skal det ha vært Helmut Rahn, som under en reise til Sør-Amerika tidligere samme år, ble inspirert til å sprøyte C-vitaminer inn i blodet. Men det tror ikke forfatterne Guido Knopp og Sebastian Dehnhardt noe på. De har skrevet en bok om dopingrykter, og medvirker i april i et tv-program om samme emne.

- Spillerne var ofre for sport-politikk. De var soldater, som bare mottok ordrer, sier Dehnhardt.

Tre måneder etter sluttspillet fikk tre av spillerne konstatert gulsot, mens en annen fikk den langt mer alvorlige svartsot. Vinteren 1954/55 la hele åtte spillere seg inn på Bad Mergentheim for behandling av ukjent sort.

Mystiske dødsfall
Landslagslege Loogen forklarer de mange tilfellene av gulsot med at en av spillerne kunne ha hatt gulsot under sluttspillet, som han så smittet lagkameratene med via en sprøyte som ikke var sterilisert.

To mystiske dødsfall bidrar også til dopingryktene. Werrner Liebrich og Richard Herrmann døde begge av skrumplever. Herrmann rørte aldri alkohol.

Opprørt
Presidenten for det tyske fotballforbundet, Gerhard Mayer-Vorfelder, er opprørt over beskyldningene mot de gamle heltene.

- Man kan ikke feire et jubileum uten at det kommer negative ting fram. Jeg går ut fra at alt gikk riktig for seg, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere