RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dopingmistankene Kjærgaard har nektet for

Foto: Petter Tenstad (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Her er Steffen Kjærgaards mange dopingdementier.

Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard vil ifølge NTB tirsdag legge fram opplysninger om en fortid med omfattende dopingmisbruk.

Det skjer etter lang tids mistanke mot den avtroppende sportssjefen i Norges Cykleforbund.

Mistankene til tross, det kommer som en bombe at Kjærgaard nå trolig velger å stå frem og fortelle om dopingmisbruket.

- Rådløs
Så sent som 12. oktober i år fortalte han at han var plaget av en følelse av at folk ikke trodde han snakket sant.

- Det er ubehagelig, og jeg er rådløs på hva jeg skal gjøre for å bli trodd. Jeg har bare forsøkt å forholde meg til sannheten, sa Kjærgaard til Aftenposten.

- Jeg har fått en del personlig støtte fra folk som kjenner meg, men jeg roper heller ikke etter noen form for støtte. Jeg synes bare det er en mangel på et helhetlig syn her, sa han.

Kjærgaard, som gjennom hele karrieren har hevdet at han aldri har dopet seg, har flere ganger uttalt at han ikke forstår hvordan lagkameratene brukte ulovlige midler uten at han oppdaget det.

– Det er det jeg har problemer med å forstå. Dette her har jeg vært veldig tett på, uten å ha vært en del av det. Jeg klarer knapt å begripe at jeg ikke har vært en del av det. Jeg må ha vært blind som ikke har fått med meg det her. Men i etterpåklokskapens navn forstår jeg at det var en del ting som jeg burde forstått den gangen, sa Kjærgaard til NRK for to uker siden.

- Naiv
Da Robert Heras og Floyd Landis ble tatt for doping etter å ha vunnet Spania Rundt i 2005, begge hjelperyttere for Lance Armstrong på US Postal, sa tidligere US Postal-rytter Kjærgaard følgende:

- Det er mulig jeg har vært, og er jævlig naiv, men jeg har ikke sett noe spesielt med de gutta, sa Kjærgaard til Dagbladet i juli i 2006.

LES OGSÅ:

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen svarte slik på spørsmål fra procycling.no om hvordan han ville reagere hvis Kjærgaard ble tatt for dopingmisbruk.

- Uansett hvem i norsk sykkelsport hvor det kommer for en dag, vil jeg bli utrolig skuffet, sa sykkelpresidenten.

Ifølge NTBs opplysninger startet Kjærgaards dopingmisbruk i 1998, da han var profesjonell syklist i et mindre dansk lag.

I 2000 og 2001 syklet Kjærgaard Tour de France på samme lag som Lance Armstrong, som mandag ble fratatt alle sine Tour de France-titler etter avsløringer om omfattende dopingmisbruk.

Inntaket av stoffer skal ifølge NTB ha bestått av EPO og kortison.

Da de over 1000 sidene med vitneforklaringer i saken mot Lance Armstrong ble offentliggjort i starten av oktober, var det mye som tydet på at Steffen Kjærgaards navn skjulte seg under koden «Rider 19».

Rider 19?
David Zabriskie vitnet om en episode som tyder kraftig på at det ble inntatt dopingmidler under Vuelta a Espana i 2002.

«Under Vuelta a Espana i 2002 var romkameraten min «Rider-19». Han begynte å føle seg dårlig og brøt omsider rittet. Etter at «Rider-19» hadde forlatt konkurransen, kom (teamsjef) Johan Bruyneel tilbake til rommet jeg hadde delt med «Rider-19», der vi hadde et lite kjøleskap, og tok ut en boks innpakket i sort plastikk. Jeg vet ikke hva innholdet i boksen var», lød forklaringen fra Zabriskie.

– Det virker ikke usannsynlig at mitt navn skjuler seg under den koden. Jeg deltok i Vuelta a Espana i 2002, fikk magetrøbbel og brøt rittet (på 14. etappe). Jeg kan huske at jeg bodde en del på rom med Zabriskie rundt den tiden, var Kjærgaards svar til NTB om «Rider-19»-beskyldningene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere