Den russiske barnestjernen Kamila Valijeva var favoritt før kvinnenes kunstløpkonkurranse skulle avgjøres torsdag. Hun ledet etter kortprogrammet for noen dager siden, men under friskøytingen gikk det galt. Elementene satt ikke som de skulle. Hun falt også, noe som er svært uvanlig til henne å være.

Etterpå mottok hun stor applaus, men 15-åringen var tydelig preget. Hun tok til tårene da hun ventet på poengscoren. Den var ikke god nok til mer enn en fjerdeplass.

Og dermed ble det hverken gull eller medalje for den unge og omdiskuterte kunstløperen.

Positiv dopingtest

Alle medaljeseremonier der Valijeva hadde vært involvert, ville blitt avlyst grunnet dopingsaken hun er innblandet i. Men siden hun ikke engang kom på pallen, blir det likevel medaljeseremoni etter konkurransen.

Anna Sjtsjerbakova, også hun fra Russland, tok gullet. Alexandra Trusova og Kaori Sakamoto tok de to siste pallplassene. Ingen av dem virket imidlertid spesielt glade for det. Spesielt Sjtsjerbakova virket preget etter å ha sett 15 år gamle Valijevas skuffende prestasjon.

Valijeva testet positivt på en dopingprøve avlagt i desember, men fikk likevel konkurrere i Kina. Valijeva er fortsatt ikke frikjent og kunne blitt fratatt en eventuell medalje, dersom hun blir dømt de neste månedene.

Hun var med på å vinne lagkonkurransen tidligere i lekene, men de siste ukenes press så ut til å felle henne i singeløvelsen.

– Det må rett og slett en oppvask til i regelverket. Det er uhørt at barn må gjennom dette, sa Eurosports kommentator Espen Runås etter Valijevas program.

LES OGSÅ: Full forvirring rundt russisk trener - sa opp etter at sølvet var sikret

Dette er saken

Det har vært enormt oppstyr rundt den svært unge utøveren den siste tiden. Hun avla en positiv dopingtest i desember, men funnet av det forbudte stoffet trimetazidin ble gjort i en analyse først 8. februar. Det var dagen etter at hun hadde hjulpet det russiske laget til gull i lagkonkurransen.

Slik som er vanlig, ble Valijeva automatisk suspendert fra trening og konkurranser i OL da prøven var faktum, men Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) opphevet suspensjonen raskt.

Den avgjørelsen anket Den internasjonale olympiske komité (IOC), Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU).

Dermed ble det opp til idrettens øverste domstol, CAS, å avgjøre om Valijeva fikk konkurrere i OL. Etter en høring valgte de å la Valijeva delta, til sterke reaksjoner fra deler av idrettsverdenen.

CAS la vekt på at kunsløperen er beskyttet under WADA-koden, siden hun er under 16 år og mindreårig. I tillegg hadde hun ikke testet positivt under OL og var heller ikke klar over det positive resultatet før lekene var i gang. Flere mener beslutningen går utover OL-konkurransens legitimitet. Det stusses over at andre dopingregler gjelder for henne enn hva som er tilfelle for hennes eldre konkurrenter.

I tillegg er det mange som mener suspensjonen ville skånt Valijeva for det umenneskelige presset hun er blitt satt under de siste dagene. Amerikanske Polina Edmunds deltok i kunstløp under OL i 2014. Hun skriver følgende på Twitter:

Sinne

CAS' beslutning betyr ikke at Valijeva og støtteapparatet hennes er frikjent. Hun kan fortsatt bli dømt til slutt. Når det eventuelt blir, er foreløpig uklart. Historien om saken er altså langt ifra ferdigskrevet.

Russlands omfattende dopingjuks i Sotsji-OL for åtte år siden og deres forsøk på å dekke over dette ligger også som et bakteppe over Valijeva-saken. Hun og resten av de russiske utøverne konkurrerer som kjent for Den russiske olympiske komité (ROC) og ikke Russlands landslag, ettersom landet er utestengt fra idretten ut året grunnet skandalen.

Man skal huske at Valijeva fortsatt bare er et barn. Derfor stilles det også store spørsmål til hvordan støtteapparatet rundt henne har handlet. Ifølge Inside The Games er det disse personene som WADAs etterforskning nå retter seg mot.

LES OGSÅ: Caspersen Falla med kritikk mot ledelsen etter nedtur: - Skulle vært det foruten

Før torsdagens konkurranse tok WADA-president Witold Banka harde ord i bruk.

– Når det kommer til doping av barn, mener jeg, både personlig og fra WADAs perspektiv, at det er ondt og utilgivelig. Jeg mener folk som doper barn, dreper ren idrett, sa Banka i et intervju med Eurosport.

Han la til at alle trenere og leger som dømmes for å ha gitt mindreårige dopingmidler, bør utestenges for livet.

Idrettspresident Berit Kjøll har omtalt CAS' opphevelse av Valijevas suspensjon som «svært uheldig».

– Deltar man i internasjonale seniormesterskap som mindreårig bør man også underlegges de samme antidopingbestemmelsene som øvrige deltakere i disse konkurransene. Her er det åpenbart et hull i WADAs regelverk, sa Kjøll i en pressemelding tidligere i uken.

Hun oppfordret WADA til å endre regelverket sitt.

Tatt i forsvar av treneren

Valijevas trener Eteri Tutberidze har fått frem flere mestere, men har samtidig rykte på seg for å være nådeløs i sin tilnærming. Hun har snakket om saken i et intervju med den statlige russiske TV-kanalen Channel One tidligere under lekene.

– Dette er en veldig komplisert og kontroversiell situasjon. Det er mange spørsmål og få svar. Jeg vil si at vi er sikre på at Kamila er uskyldig og ren.

Valijeva-teamet har kommet med en teori om hvordan hun har testet positivt. Hun kan ha drukket av samme glass som bestefaren. Det skal ha inneholdt rester av hans hjertemedisin.

Selv har Valijeva virket preget under lekene. Under trening tidligere i uken så hun ut til å være opprørt.

– Disse dagene har vært vanskelige for meg emosjonelt. Jeg er glad, men følelsesmessig sliten. Derfor kommer disse tårene både av glede og litt av at jeg er trist, sa hun til russisk media da.

Tårene kom også etter torsdagens konkurranse. Da var alt bare vondt, både for Valijeva og alle som så på. Resten av salen klappet sympatisk, men 15-åringen var utrøstelig.