RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Dopingskandale? Bob, bob

Sist oppdatert:
Dopingkaos dagen før OL. Lyder det kjent? For fire år siden gikk ryktene om tidenes dopingskandale. Til slutt sto en polsk bob-kjører igjen med lang nese.

Fredag morgen lekket et italiensk medlem i Den internasjonale olympiske komités (IOC) nyheten om at flere OL-utøvere skulle ha testet positivt på det forbudte stoffet EPO.

Ikke lenge etter kom kontrameldingen fra IOC. Personer lenger oppe i systemet avviste nyheten, og sa at opplysningene fra den italienske IOC-representanten ikke stemte.

IOC-preseident Jacques Rogge avviser påstandene om doping i Torino.

Historien gjentar seg?
Det pussige er at omtrent det samme skjedde i forkant av OL i Salt Lake for fire år siden. Hendelsesforløpet er forbausende likt.

Den gang sendte det internasjonale antidopingbyrået (WADA) ut en pressemelding dagen før OL. Der ble gjort klart at WADA ville gå gjennom antidopingarbeidet organisasjonen driver med.

Også den gang ble det lekket detaljer i forkant av pressekonferansen. Flere sentralt plasserte aktører kom med antydninger om at flere store navn - og så mange som 20 utøvere - ville bli avslørt som juksemakere. Flere kilder gjorde seg interessante, og lovet at det dreide seg om store avsløringer. Så store at dopingskandalen fra Lahti-VM året i forveien - der seks finner ble tatt - ville bli overskygget.

Med til historien hører det at den russiske langrenssløperen Natalia Baranova ble kastet ut fra lekene to dager før åpningsseremonien, etter å ha testet positivt på EPO. Den russiske landslagsledelsen var mildt sagt svært lite fornøyd med dette, noe de ga høylydt uttrykk for. Den russiske langrennslegen lot seg intervjue av TV 2. Konfrontert med ryktene i forkant av WADAs pressekonferanse, sa han at det var overveiende sannsynlig at flere russere ville bli gjort til syndebukker.

Enorm interesse
Tilbake til pressekonferansen i Salt Lake. TV 2 sendte direkte kvelden før OL åpnet. 900.000 seere fulgte seansen. Hele den internasjonale idrettspressen var til stede. Spenningen var til å ta og føle.

Det hele endte med at WADA la frem en liste over de 27 utøvere som var blitt tatt det siste året - de seks finnene inkludert. Det eneste nye navnet på listen var en polsk bob-kjører alle hadde glemt navnet på to minutter senere.

Alle de tilstedeværende satt måpende tilbake.

I ettertid har to teorier vært brukt for å forklare den merkelige seansen.

Den mest ufarlige går ut på at WADA ønsket å skape interesse og blest rundt antidopingarbeidet, og at de brukte pressekorpset aktivt for å spre sitt budskap.

Amerikansk press
Den litt dystrere, men kanskje mer reelle, handler om penger, makt og skittent spill. Det gikk nemlig rykter om at flere store amerikanske navn sto på WADAs liste. Og da snakker vi ikke om bob-kjørere eller skøyteløpere, men store amerikanske profiler i idretter som tiltrekker seg langt større interesse i USA enn vinter-OL.

Teorien går ut på at amerikanerne la stort press på WADA i kulissene for å forhindre en skandale av dimensjoner. Kravet var at de amerikanske utøverne som skulle være tatt ble skjermet, og at lekene for alt i verden ikke måtte ødelegges, slik Lahti-VM ble.

Dermed ble den ukjente bob-kjøreren stående igjen med lang nese, mens en rekke idrettskjendiser trolig gikk fri. For idrett på OL-nivå dreier seg om mer enn å være først over mål. Korrupsjon og store penger gjør at mange har interesse av å dekke over skandalene og presentere et glansbildet.

PS! For de som fortsatt ikke husker navnet til den polske bob-kjøreren, så het han altså Ireneusz Zamlynski. Han testet positivt på nandrolon. Om han følte seg ensom der han sto som WADAs syndebukk, kan han trøste seg med at han senere i OL fikk selskap av juksemakerne Johann Mühlegg, Larisa Lazutina og Olga Danilova.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere