*Nettavisen* Sport.

Dopingtatte spillere holdes skjult

Foto: Adrian Dennis (AFP)

Hvert eneste år tester spillere i engelsk fotball positivt for doping. Dem får du aldri vite noe om.

09.09.12 20:02

Hvert eneste år utestenges fotballspillere fra engelsk fotball for å ha testet positivt på narkotiske stoffer som kokain, marihuana og ecstasy.

Det skjer uten at omverdenen får vite om det, skriver avisa Daily Mail.

En undersøkelse som avisa har foretatt, viser nemlig at detaljene rundt dopingtester som avslører bruk av narkotiske stoffer - og som tidligere er blitt offentliggjort av en statlig finansiert «vaktbikkje» - siden 2010 ikke er blitt offentliggjort.

Ikke pålagt å utføre tester
Før det testet gjennomsnittelig seks til sju spillere positivt på narkotikabruk hvert eneste år, inkludert høyprofilerte spillere som Adrian Mutu. Den tidligere Chelsea-spilleren ble i 2004 avslørt for kokainbruk.

Under de gjeldende reglene blir fotballspillere i England testet for to typer doping: Én umiddelbart etter kampslutt, der tilfeldig utvalgte spillere blir plukket ut av Storbritannias antidopingbyrå (UKAD) for å avlegge urinprøver som skal avsløre bruk av prestasjonsfremmende midler.

Den andre dopingtesten utføres av Det engelske fotballforbundet (FA), for spesielt å avsløre bruk av narkotiske stoffer utenom kampene. Disse testene innebærer ofte at UKAD-representanter besøker klubbene uten varsel.

Selv om FA ikke er pålagt å utføre slike tester, gjennomføres de for å påpasse at fotballen holdes ren.

- Upassende å publisere
Spillere som tester positivt på bruk av narkotiske stoffer, blir ilagt straff som innebærer alt fra bøter til karantene. Da Adrian Mutu testet positivt på kokainbruk i 2004, ble han ilagt en sju måneder lang karantene av FA.

- Det ble vurdert som upassende av Storbritannias antidoping å fortsette med publiseringen av informasjonen, ettersom den er relatert til tester som er tatt utenfor UKADs testprogram. Dette er ikke vår informasjon eller våre data, sier imidlertid en talsmann for UKAD.

FA på sin side hevder at de ikke visste at UKAD hadde stoppet offentliggjøringen av dopingtestene, før Daily Mail avslørte dette i deres avis.

Løy om dopingtatt spiller
I fjor avslørte Channel 4s tv-program «Dispatches» at Birmingham-spilleren Garry O'Connor i 2009 ble tatt for bruk av kokain og ilagt en karantene på to måneder, mens Birmingham på sin side offisielt hevdet at spilleren var ute på grunn av en operasjon.

Daily Mail har vært i kontakt med alle de 20 Premier League-klubbene, for å høre om noen av deres spillere er blitt tatt for narkotikabruk de seneste årene.

Ni av klubbene svarte at de ikke visste noe om dette, mens åtte andre lot være å svare. Reading, Sunderland og Manchester United avslo å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.