Gå til sidens hovedinnhold

Dopingutestengt kritiserer lagkameratene

- De var der ikke for meg, sier Yoann Offredo.

I januar i fjor ble Yoann Offredo utestengt fra sykkelsporten i ett år.

Grunnen var at den talentfulle franskmannen hadde brutt meldeplikten tre ganger.

Straffen på ett år mente han var altfor tøff, og da hjalp det ikke på at ryttere som tilsto utstrakt doping i forbindelse Lance Armstrong-saken bare fikk seks måneder.

- I starten nektet jeg å tro på det. Jeg sa «det er ryttere som har dopet seg og aldri blitt tatt». Og det var slik igjen med Armstrong-saken, hvor de bare fikk seks måneder selv om de hadde vært i hjertet av et organisert dopingprogram, sier Offredo til L’Equipe ifølge Cyclingnews.

- Heldigvis visste jeg ikke det i mars, eller ville jeg blitt skikkelig sur.

Laget var der, men ikke rytterne
Ett år borte fra sporten han elsket var selvsagt tøft for 26-åringen. Nå tar han også et oppgjør med sine lagkamerater.

- Jeg vil ikke nevne navn, men ja, det var ryttere fra laget som ikke var der for meg. De hadde ikke trengt å ringe meg hver dag, men kanskje én gang i løpet av året for å si «hvordan går det? Hva gjør du?». Det er alt. Jeg ville ha satt pris på det, og jeg synes det hadde vært normalt at de gjorde det.

Det er imidlertid ikke bare kritikk Offredo har å dele ut. Han roser nemlig folk i ledelsen av FDJ-laget.

- Det var noen som var mer til stede enn jeg noen gang kunne forestille meg. Marc (Madiot, sportsjef), og spesielt Fred Grappe (trener). Han ville virkelig ikke at jeg skulle være alene. Han merket at jeg fortsatt var skjør, og at dersom jeg ble overlatt til meg selv, ville jeg vært ferdig.

Offredo har på ingen måter ligget på latsiden i løpet av utestengelsen, og har allerede vært på rekognoseringstur til Paris-Roubaix og Flandern med David Boucher, Arnaud Demaré og Michaël Delage.

- Jeg prøvde å vise dem at jeg ikke prøver å komme tilbake uten å ha trent. Mentalt er jeg sterkere nå.

Dette savnet han
Som syklist blir man fort vant til et spesielt liv, med blant annet mye reising. Det var mye Offredo savnet i 2012, og han valgte blant annet å ikke se på Tour de France og klassikerne på TV.

- Å ha en rutine, og to timers meningsløse møter. Jeg savnet det. Noen ganger på slutten av en etappe sier man til seg selv: «Hvorfor skal disse journalistene gjøre meg forbannet ved å stille disse spørsmålene?». Men nå ønsker jeg at folk spør hvordan det gikk, hvorfor jeg ikke kom meg foran splitten og hvorfor jeg angrep der. Det er som å spise overkokt pasta på hotellet. Eller, jeg savnet kanskje ikke det så mye...

31. januar er den første dagen Offredo kan konkurrere etter utestengelsen. Den offensive franskmannen satser spesielt mot brosteinsklassikerne i comebacksesongen.

Kommentarer til denne saken