Lørdag kveld brukte Washington Capitals sitt første valg i draften på Steffen Søberg (17) fra Manglerud, mens Boston Bruins benyttet sitt sjetterundevalg på Lars Volden (18) fra Ekeberg.

Begge er målvakter, hvilket gjør det enda mer spesielt. Norge er nemlig regnet som en dårlig målvaktsnasjon. Før helgens draft i Minnesota hadde ingen norske keepere blitt draftet. Men hvis du tror at dette betyr at Søberg skal spille for Washington og Volden for Boston fra høsten av, tar du feil.

Det vil ta flere år før de får sjansen i NHL.

Hvis de får sjansen i NHL.

Det er fortsatt langt unna.

Poenget er at Søberg og Volden ved å bli draftet er mye nærmere en NHL-karriere enn de var før det skjedde. Det er nemlig stor forskjell på det å være draftet og det å ikke være draftet.

Når et lag og dets speiderteam har draftet en spiller, gjør de nemlig alt de kan for at denne spilleren skal lykkes. Da klarer de seg godt, som den tidligere NHL-spilleren Justin Bourne skriver i sin spalte hos Puck Daddy, «uten at en eller annen udraftet kløne kommer inn neste sesong og får dem til å se dumme ut».

Derfor vil spillere som er draftet få alle sjanser til å lykkes, på bekostning av spillere som ikke er draftet, forklarer Bourne.

Han lister opp fem områder hvor fordelen er mest synlig: Kjennskap, rekkekamerater, overtallsspill, sjanser til å gjøre feil og sjansen til å bli kalt opp til NHL-laget.

Kjennskap:
En spiller som er draftet, vil bli kjent med organisasjonen allerede den første sommeren han er blitt lagets eiendom. Han involveres i treningsleirer for talenter, møter, telefonsamtaler og går aldri lenge uten å høre fra klubben. Innen han kommer til NHL-lagets treningsleir kjenner han alle.

En spiller som ikke ble draftet, går hele sommeren uten å vite hvor han spiller neste sesong og vet bare én ting om det laget han skal møte opp hos: Datoen for når det skjer.

Rekkekamerater:
Sjansen for å lykkes i alle lagsporter, øker når du omgis av gode spillere. Hvis alt annet er likt mellom en spiller som er draftet og en som ikke er det, gir klubben logisk nok de beste rekkekameratene til den spilleren de har draftet. Dette er ikke relevant for Søberg og Volden, ettersom de er keepere, men vi tar det likevel med her.

Overtallsspill:
Draftede spillere får mest spilletid i overtall og dermed også den beste sjansen til å imponere, til å få erfaring og til å utvikle seg. Dette gjelder jo ikke for Søberg og Volden, ettersom de er keepere.

Sjanser til å gjøre feil:
Draftede spillere kan gjøre ti ganger så mange feil som udraftede spillere.

Sjansen til å bli kalt opp:
Hvis en ledig plass dukker opp i NHL-laget, vil selvsagt sjansen først gå til de spillerne som klubben har satset mest på.

Justin Bourne forklarer dette nøyere i sin blogg enn i utdragene vi har tatt med her, men du forstår tegningen? Steffen Søberg og Lars Volden er fortsatt langt unna NHL, men ved å lytte til NHL-klubbenes råd, og ikke minst til rådene fra deres trenerapparat, vil de kunne få sjansen.

Dersom de imponerer nok til å få kontrakt først.

Lars Volden spilte forrige sesong for Espoo Blues i Finland, mens Steffen Søberg voktet målet til Manglerud Star i Getligaen. Hvor de spiller neste sesong, får nok henholdsvis Boston og Washington få være med på å bestemme.

Men det blir ikke i NHL.

Ikke ennå.