Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk åpning på fartssirkuset

Brawn fikk den starten de bare kunne drømme om.

Det engelske Brawn-teamet, som ble godkjent til årets Formel 1-VM for mindre enn to uker siden, hadde best mulig utgangspunkt før første runde av VM-sirkuset i Melbourne søndag.

Lagets to førere, Jenson Button og Rubens Barrichello, var de to raskeste på lørdagens kvalifisering, og startet dermed først i løpet på søndag.

Engelskmannen Button holdt ledelsen fra start til mål, og tok dermed sin andre Formel 1-seier noensinne - hans første kom i Ungarn Grand Prix 6. august 2006.

Men det manglet ikke på dramatikk i Melbourne.

Krasj før mål
Tre runder før mål lå Red Bull-fører Sebastian Vettel og BMWs Robert Kubica hakk i hæl på briten, og jakten på seieren var i gang.

Kubica øynet en sjanse til å passere Vettel i en sving, men ble i stedet truffet i det høyre, bakre hjulet. Begge bilene føyk ut av banen, og med det var løpet over for begge to.

Vessel prøvde riktignok å fullføre de siste rundene med tre hjul, men forsøket var nytteløst. I stedet ble han straffet hardt for sperringen: Red Bull-teamet fikk en bot på 50.000 dollar, og Vessel må starte neste løp ti plasser lenger nede enn hva han kvalifiserer seg til, melder Reuters søndag ettermiddag.

Når det gjelder dagens løp kunne ingen true dobbeltseieren til Brawn-teamet, ettersom Rubens Barrichello rykket opp til andreplass etter konkurrentenes krasj.

Det betyr at Brawn fikk den starten på Formel 1-sesongen de bare kunne drømme om.

- Hadde bitt av deg hånda
Helt fram til 17. mars var det usikkert om de to førerne i det hele tatt ville kunne stille i årets VM, ettersom Honda - som de to konkurrerte for i fjor - ikke ville fortsette sin Formel 1-satsing.

Eks-Honda-sjef Ross Brawn bekreftet 6. mars at han kjøpte opp teamet og gjorde om navnet, noe som ble godkjent elleve dager senere - tolv dager før Melbourne Grand Prix.

Dagens dobbeltseier er garantert en fjær i hatten for teamet, og en stor revansje for flere måneder med usikkerhet rundt årets deltakelse.

- Hadde du fortalt meg dette før løpet hadde jeg bitt av deg hånda, sier Button om dobbeltseieren til BBC etter løpet.

- Vi har holdt motet oppe, selv om vi ikke har hatt tempoet. Nå er jeg utrolig stolt.

Tidsstraff
Også Toyotas Jarno Trulli imponerte stort. Føreren måtte starte løpet i pit-stoppet, men endte opp på en svært imponerende tredjeplass - trodde han. Etter løpet ble han straffet for å ha kjørt forbi Hamilton mens safety-bilen var på banen etter Vettels og Kubicas krasj.

Italieneren fikk en tillegstid på 25 sekunder, og endte dermed utenfor poengplasseringene - på en tolvteplass.

Lewis Hamilton ble dermed nummer tre, etter å ha startet løpet som nummer 18.

Ferrari hadde imidlertid ingen god dag på jobben. Kimi Raikkonen måtte gi seg på den 43. runden, og like etterpå måtte også lagkameraten Felipe Masse stige ut av bilen - i åpenlys fortvilelse.

Ferrari-teamet innrømte etterpå at de hadde vurdert feil dekktype for sine førere.

VM-sirkuset fortsetter om bare en uke med ny runde i Kuala Lumpur, Malaysia.

Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Kommentarer til denne saken