Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk da Stabæk sikret opprykket

Adeccoligaen ble avsluttet på dramatisk vis.

Den siste serierunden i Adeccoligaen ble akkurat så spennende som man på forhånd hadde håpet på.

Før de åtte kampene som startet klokken 13 på søndag, hadde suverene Bodø/Glimt for lengst sikret opprykket til Tippeligaen. Men bak bodøværingene var det tett og jevnt.

Stabæk hadde andreplassen som ville sikre direkte opprykk til Tippeligaen, men møtte nettopp Bodø/Glimt hjemme på Nadderud i siste runde.

Bare poenget bak dem lå Hødd på tredjeplass, med en på papiret enklere motstand i Mjøndalen på bortebane. Dersom begge de to lagene sviktet, kunne dessuten Ham-Kam stjele den direkte opprykksplassen med hjemmeseier over Ranheim.

Hødd i føringen
Og da første omgang på de åtte arenaene var unnagjort, var det Hødd som lå an til direkte opprykk.

Laget ledet 1-0 over Mjøndalen, etter en tidlig scoring av Espen Standal, mens Stabæk stanget mot Bodø/Glimt uten å få hull på byllen i det kraftige regnværet i Bærum. I Hamar ble vertene utspilt av Ranheim, og da gjestene fra Trøndelag la på til 3-0 tidlig i andre omgang var det klart at Ham-Kam bare kunne glemme det direkte opprykket.

Så, i løpet av fem minutter tidlig i andre omgang, startet dramatikken for alvor

Alt snudde på fem minutter
Først dunket Mats Stokkelien inn Stabæks 1-0-scoring mot Bodø/Glimt etter et hjørnespark. Så kom meldingen om at Pål Alexander Kirkevold hadde utlignet for Mjøndalen mot Hødd.

Plutselig var Stabæk tre poeng foran Hødd i kampen om opprykksplassen, og bæringene lå an til et snarlig gjensyn med eliteserien - som de rykket ned fra i fjor.

Frynsete Stabæk-nerver fikk enda mer belastning da Zarek Valentin utlignet for Bodø/Glimt på Nadderud, men ikke lenge etterpå kom meldingen om at Mjøndalen hadde snudd kampen mot Hødd.

Så, kvarteret før full tid, la Mjøndalen på til 3-1, og alt var i realiteten avgjort.

Overraskende comeback
Det betyr at Stabæk er klare for tippeligaspill neste sesong. Etter de turbulente årene i Telenor Arena som endte med at laget vendte tilbake til Nadderud før 2012-sesongen, rykket laget ned fra Tippeligaen i fjor med bare 17 poeng på de 30 kampene.

De aller færreste hadde trodd at laget så kjapt skulle vende tilbake til den øverste divisjonen.

Kvalik-repriser
Tilfeldighetene ville ha det til at kvalikoppgjørene for tippeligaspill blir en ren reprise av siste serierunde i Adeccoligaen.

Hødd møter nemlig igjen Mjøndalen, som sikret sjetteplassen da Vard Haugesund vant 5-3 over kvalikkjempende Bryne med to scoringer helt på tampen av kampen.

Ham-Kam og Ranheim byttet enkelt og greit plasser på tabellen etter det som til slutt endte med 4-1-seier for Ranheim, og også disse lagene møtes igjen i playoff-spillet.

Både Elverum, Follo og Kongsvinger var allerede klare for nedrykk før siste serierunde. Vard Haugesund må slå følge ned til 2. divisjon, til tross for den sterke 5-3-seieren over Bryne, ettersom Ull/Kisa slo Kristiansund 2-0.

Kommentarer til denne saken