Dramatisk velt i massespurt

Foto: DANIEL DAL ZENNARO (EPA/Scanpix)

- Jeg måtte lide for å komme i mål, sa vinneren etter dramatisk finale.

08.05.13 20:16

Det ble en dramatisk finale i Giro d'Italia onsdag.

I en krapp sving med en drøy kilometer igjen til mål veltet Luka Mezgec fra Argos-Shimano i fronten av feltet.

Opptrekkeren hadde kun Marco Canola fra Bardiani-laget foran seg. Velten gjorde at den unge italieneren plutselig hadde sitt livs sjanse til en stor seier.

Problemet var bare at han hadde tatt en lang føring og at det var én kilometer igjen til mål.

Bak ble han jaktet av tyske John Degenkolb og det italienske stortalentet Elia Viviani.

Med et par hundre meter igjen til mål var det slutt for Canola. Degenkolb tok han igjen og kunne feire sin første etappeseier i giroen. Etterpå var han så sliten at han lå fullstendig utslått i målområdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: LUK BENIES (AFP/Scanpix)

Les også: - De opplevde mirakler på jobben

Utslitt vinner
Bak den første rytteren som veltet, var det en masse ryttere som ble dratt ned i velten. På toppen av dette veltet også en rekke andre ryttere uavhengig av opptrekkeren fra Argos-Shimano.

- Opptrekkeren min veltet. Han var bak noen andre og veltet med dem. Det var en fra Bardiani foran. Bak var det bare Viviani. Jeg gikk med full gass for å komme til mål og ta igjen han fra Bardiani. Til slutt klarte jeg ikke å se noe. Det var en god jobb av laget i dag. Vi kontrollerte alt og tok ansvar. Det er en stor dag for Argos-Shimano, sa John Degenkolb til reporter Daniel Lloyd etter etappen.

Den tidligere sykkelproffen fra England poengterte at etappen passet tyskeren, med fem etappeseirer fra Spania rundt, godt.

- Det var veldig hardt på slutten. Jeg hadde elsket om det ikke var så hardt, jeg måtte lide masse for å komme til mål i dag, avsluttet han.

Resulter
1 John Degenkolb (Team Argos-Shimano) 4.37.48
2 Angel Vicioso Arcos (Katjusja) samme tid
3 Paul Martens (Blanco Pro Cycling Team) st
4 Sergio Luis Henao Montoya (Sky Procycling) st
5 Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick Step) st
6 Jarlinson Pantano (Colombia) st
7 Daniel Oss (BMC Racing Team) st
8 Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge) st
9 Grega Bole (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) st
10 Tanel Kangert (Astana Pro Team) st

Sammenlagt
1 Luca Paolini (Katusha) 19.56.39
2 Rigoberto Uran (Sky Procycling) +17
3 Benat Intxausti (Movistar Team) +26
4 Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) +31
5 Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)+34
6 Bradley Wiggins (Sky Procycling)
7 Giampaolo Caruso (Katjusja) +36
8 Sergio Luis Henao Montoya (Sky Procycling) +37
9 Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) +39
10 Cadel Evans (BMC Racing Team) +42

Slik gikk det til
Etappen startet som vanlig med et lengre utbrudd. Følgende seks mann prøvde lykken tidlig på etappen: Tomas Gil (Androni Venezuela), Stefano Pirazzi (Bardiani Valvoli), Alan Marangoni (Cannondale), Ricardo Mestre (Euskaltel-Euskadi), Brian Bulgac (Lotto Belisol) og Rafael Andriato (Vini Fantini Selle Italia).

Pirazzi slapp seg ned fra bruddet etter å ha vunnet rittets første klatring.

De seks fikk på det meste en ledelse på over ni minutter.

Mot slutten av etappen tapte de som vanlig mye tid. Argos-Shimano gjorde en god del jobb, og svenske Fredrik Ludvigsson var blant rytterne som gjorde en god jobb i fronten av feltet.

Da Luke Durbridge fra Orica-GreenEdge kom til teten ble det virkelig fart på sakene. Med 25 kilometer igjen til mål var avstanden på under 40 sekunder.

Mot slutten av etappen var det et par mer eller mindre stigninger, som til slutt tok knekken på utbryterne. Mestre, Marangoni og Bulgac prøvde et desperat sisteforsøk, men det ville seg ikke.

Noen minutter etter at bruddet ble hentet støtet Pirazzi for å jakte flere klatrepoeng. Pirazzi vant til slutt klatringen med 20 kilometer til mål. Det var ikke nok til å ta over ledelsen i klatrekonkurransen, som ledes av Giovanni Visconti.

Domenico Pozzovivo kommer fra området og lå også godt fremme over klatringen.

Mot slutten ble det kjørt tøft av Bardiani-laget, som vant tirsdagens etappe med Enrico Battaglin. Tolv kilometer fra målstreken angrep dansken Lars Bak, og kom seg kjapt opp til to ryttere som støtet litt før.

På dette tidspunktet punkterte også Rigoberto Uran (Team Sky). Den tøffe avslutningen gjorde også ende på Mark Cavendish' håp om etappeseier.

Inn mot finalen prøvde flere ryttere seg, men det gikk mot samlet felt. Argos og Bardiani-laget holdt kontrollen på feltet, men i en sving med én kilometer igjen gikk det galt.

En opptrekker fra Arggos Shimano veltet, og dro med seg flere andre ryttere. Det gjorde at Marco Canola plutselig var solo i teten.

Den unge italieneren klarte ikke å holde unna for John Degenkolb. Dermed tok tyskeren sin første seier for sesongen. Det var også hans første seier i Giro d'Italia.

Luca Paolini beholdt ledelsen i sammendraget.

Resultater

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.