Gå til sidens hovedinnhold

Dramatiske endringer i belgisk klassiker

Flere ryttere raser etter at legendarisk bakke er fjernet fra Flandern rundt.

Fredag kom det en sjokkbeskjed fra arrangøren bak Flandern rundt.

Rittledelsen har valgt å flytte målgang fra Meerbeke til Oudenaarde i neste års utgave av den belgiske klassikeren. Dermed forsvinner to av rittets mest avgjørende bakker, Muur van Geraardsbergen og Bosberg.

Flandern rundt er ikke bare et sykkelritt, det er Belgias 17. mai, Holmenkollsøndag og julaften pakket sammen i en herlig sykkeldag. Det er rett og slett sjelen til belgisk sykkelsport.

- All tradisjonen forsvinner
Derfor er det ikke spesielt overraskende at avgjørelsen om å bytte målby, og dermed også forandre løypen, har vekket reaksjoner.

- Det er som at rittet er blitt halshugget, fortalte sportskommentatoren Michel Wuyts til sporza.be, ifølge cyclingnews.

Også flere stjerneryttere går hardt ut mot arrangøren.

- Jeg kan ikke forstå at de forandrer ruten til Flandern rundt. All den tradisjonen forsvinner. Det neste blir kanskje at det ikke skal være brostein i Paris-Roubaix, undrer en hoderystende Stuart O’Grady på twitter.

- Dette er ikke lenger Flandern rundt. Forandringen er nok til min fordel, men jeg kan vinne ti ganger i Oudenaarde uten at det ville vært som å vinne i Meerbeke, sier den doble Flandern rundt-mesteren Stijn Devolder.

Det er nok en person som er spesielt lei seg for ruteendringen (link)

Selv om arrangøren har fjernet Muur van Geraardsbergen og Bosberg fra løypekartet blir det allikevel et knalltøft ritt.

For neste år skal rittet avsluttes med en rundløype som inneholder både Oude Kwaremont og Paterberg. Denne skal kjøres tre ganger. Paterberg blir også den siste stigningen i rittet, og den kommer 13,3 kilometer fra mål. Med et parti på 20 prosents stigning (med brosteinunderlag), vil Paterberg kunne skille godt.

Sikkerhetsmessige hensyn
Flere tror faktisk at den nye ruten er tøffere enn den gamle.

- Tre ganger opp Oude Kwaremont og Paterberg kan sørge for at du får hammeren. Dette rittet trengte ikke å bli hardere, mener Johan Museeuw, som var rask til å understreke at det er en rytter med stor motor som kommer til å vinne Flandern rundt i 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arrangøren bruker sikkerhet som et argument for å forandre ritt-traseen. Ikke først og fremst for rytterne, men for de tusenvis av tilskuerne som reiser fra bakke til bakke for å få med seg mest mulig av rittet.

- Den nye løypen sørger for at tilskuerne ikke trenger å forflytte seg så mye, noe som gjør at vi kan optimalisere servicen og sikkerheten i målområdet, uttalte arrangøren på rittets hjemmeside.

Regjerende mester Nick Nuyens uttaler at han vil savne målgangen i Meerbeke, men at oppskriften fortsatt vil bli den samme, med mange korte bakker med lite hvile mellom.

- Det er synd at løypen forandres, men vi må uansett gi den nye traseen en sjanse, oppsummerer Saxo Bank-rytteren.

Hva synes du om forandringene? Ta diskusjonen i vårt kommentarfelt!

Kommentarer til denne saken