RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images

Drapet som rystet en hel fotballverden

Sist oppdatert:
Andrés Escobar var på vei til AC Milan, men måtte bøte med livet på grunn av et selvmål.

Fram mot VM i 1994 var Colombia regnet som et av verdens beste fotballag.

Landets klubblag var styrt av narkobaroner, som hadde penger nok til å sørge for at de beste hjemlige spillerne ble værende og at mange utenlandske stjerner kunne hentes inn.

Kaos råder
Andrés Escobar hadde gått gradene i storklubben Atletico National og vant både den kolombianske ligaen og Copa Libertadores med klubben.

27-åringen hadde imponert såpass at han fikk tilbud fra den italienske storklubben AC Milan i forkant av VM i USA i 94.

Utenfor fotballbanen rådet det imidlertid kaos i Colombia, etter narkobaronen Pablo Escobars død. Tidligere hadde han styrt nesten all kriminell virksomhet i landet. Regelen var enkel; skulle man gjøre et brekk, måtte man spørre Pablo om tillatelse først.

Nå var sjefen død og landet var fullstendig ute av kontroll, mens landets elskede fotballag forberedte seg til verdensmesterskapet.

VM-fiaskoen
Lagets spillere var fast bestemt på å vise fram Colombia fra en helt annen side. Laget spilte underholdende angrepsfotball og hadde publikumsfavoritter som Carlos Valderrama, Faustino Asprilla og ikke minst Andrés Escobar i troppen. Ingenting kunne frarøve dem et godt mesterskap.

Fram mot VM tapte laget kun én av 26 kamper og var blant favorittene til å gå helt til topps i turneringen.

Første motstander i gruppespillet var Romania og ingen trodde østeuropeerne hadde noe å stille opp med mot Colombias stjernegalleri.

Det trodde heller ikke sentrale personer i den kolombianske mafiaen, som hadde satt store summer på at laget skulle ta seg enkelt videre fra gruppespillet.

Det var imidlertid lite som gikk på skinner i åpningskampen. Faustino Asprilla og angrepsmakker Adolfo Valencia prøvde igjen og igjen, men fikk ikke ballen i mål bak Romanias keeper.

Rumenerne kontret Colombia i senk og vant, svært overraskende, 3-1.

Drap og trusler
Tilbake på hotellet satt spillerne i resepsjonen og ventet på trener Francisco Maturana. Han hadde en fryktelig beskjed til spillerne sine.

Forsvarspilleren Chonto Herreras bror var blitt skutt og drept i Medellin.

Herrera var knust.

Han ville reise hjem og ta hånd om familien, men Andres Escobar overtalte ham til å bli værende. Dette var deres mulighet til å vinne VM.

Laget måtte klare minst uavgjort mot USA i neste kamp for å ta seg videre.

Spillerne prøvde etter beste evne å forberede seg til kamp, men det var, naturlig nok, en merkelig stemning i garderoben før kampen. Ingen sa et ord da trener Maturana kom gråtende inn i garderoben.

Hele laget hadde mottatt drapstrusler.

Beskjeden var enkel og brutal; sett Barrabas Gomez på benken, ellers blir hele laget drept.

Gomez var en av nøkkelspillerne på laget, men Maturana turte ikke annet enn å sette stjernespilleren ut av laget før møtet med USA.

Det fatale selvmålet
Spillerne gikk ut på banen fulle av frykt - med god grunn.

Etter 34 minutter var Andrés Escobar uheldig og styrte ballen mot eget mål etter et innlegg fra venstresiden. Colombias keeper Oscar Cordoba var utspilt og ballen havnet i nettet.

USA vant kampen 2-1 og sendte Colombia ut av VM. Det hjalp lite at laget vant 2-0 mot Sveits i sin siste gruppespillkamp.

Trener Maturana trakk seg fra sin stilling som trener etter VM-fiaskoen og flere av spillerne sluttet på landslaget og gikk i dekning.

Det gjorde ikke Andres Escobar. Han ville møte folket og svare de kritiske røstene.

Måtte bøte med livet
2. juli gikk landslagsspilleren ut på byen sammen med noen kompiser. Escobar var beskjeden, men etter noen drinker kom han fort i snakk med flere av nattklubbens gjester.

Det var imidlertid ikke alle gjestene som syntes det var hyggelig å møte landslagsspilleren.

En gjeng begynte å hetse Escobar og ropte at det var litt av et mål han scoret. 27-åringen ble svært opprørt over bemerkningene og forlot nattklubben, men gjengen fulgte etter ham.

Han satte seg i bilen, men kjørte først bort til personene som hetset ham for å snakke til dem.

Det skulle han ikke ha gjort.

En av personene dro opp en pistol og skjøt Escobar seks ganger. Vitner har senere forklart at gjerningsmannen ropte «gol» mellom hvert av skuddene som ble avfyrt.

Nummerskiltet på bilen gjerningsmannen kjørte, viste at den tilhørte en av Gallon-brødrene, som var tilknyttet narkotikamiljøet i byen.

Brødrene skal senere ha betalt myndighetene for å flytte etterforskningen over på deres egen livvakt, som ble dømt til 43 års fengsel.

Han slapp imidlertid ut etter 11 år.

Escobars siste ord
Det ble aldri noen overgang til AC Milan for Andrés Escobar, men fortsatt hylles han som en av Colombias største fotballspillere.

Som gjesteskribent i en kolombiansk avis etter VM-exiten skrev han:

«Uansett hvor tøft vi har det, må vi reise oss igjen. La oss vise hverandre respekt, selv om vi går gjennom en tøff tid. Vi ses igjen, for livet slutter ikke her.»

Men det var ikke mange som fikk muligheten til å se Andres Escobar igjen.

Kilder: New York Times, Semana, Wikipedia, The Escobars (dokumentar).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere