Da Lance Armstrong valgte å gi opp kampen om å bevise sin uskyld tidligere denne høsten, sendte det sjokkbølger gjennom idrettsverden.

Selv var Armstrong klar på at han var lei, og at avgjørelsen på ingen måter var noen innrømmelse av skyld, men flere tror amerikaneren sa at nok var nok fordi han ikke ønsket en åpen høring med full bevisføring fra USADA (det amerikanske anti-doping byrået).

I løpet av denne uken er det forventet at dokumentene som avslører hvilke beviser USADA hadde mot Armstrong blir overlevert UCI. I et intervju med franske L’Equipe snakker USADAs sjef Travis Tygart ut om den lange prosessen og konsekvensene den har ført med seg.

- Da Floyd Landis og Tyler Hamilton begynte å samarbeide i 2010 bestemte vi oss for å starte prosessen. Det var da vi så det store bildet og visste hva som hadde skjedd. Men så tok de føderale myndighetene over saken. Vi måtte gi fra oss saken til dem, før vi fikk den tilbake i februar i år.

Fikk gjennombrudd i Frankrike
De føderale myndighetene hadde kommet langt i etterforskningen av den påståtte organiserte dopingen i US Postal-laget, da saken plutselig ble lagt dø. Med det forsvant store bevismengder, som USADA måtte gjenoppdage.

- Vi mottok ingenting fra den etterforskningen. I teorien skulle vi i utgangspunktet fått tilgang på vitnemålene i storjuryen, men vi fikk ingenting, forklarer Tygart.

Dermed startet byrået på den tunge oppgaven å løse opp i nettverket av løgner, og finne frem til klare bevis på at Lance Armstrong brukte doping i sin sykkelkarriere.

Blant bevisene de fikk tak i var tekniske dokumenter fra franske myndigheter som beviser at Armstrong avla seks dopingprøver i 1999 som var positive for EPO.

- Det er et viktig bevis. En bekreftelse på at han er skyldig. Men det er bevisene sammen med vitnemålene som til sammen beviser at det har vært uærlig spill.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FBI er på saken
Tygart og USADA har blitt hyllet i store deler av sykkelmiljøet for sitt arbeid, men også vist fått smake på at det er svært mange som støtter Armstrong, og ser på USADAs etterforskning som en heksejakt på en person som har gjort så mye for kreftsaken.

- Jeg har mottatt tre dødstrusler. Jeg tror alle kommer fra individuelle personer. I likhet med dødstruslene vi fikk under BALCO-saken og da Landis’ tilståelse kom, blir disse etterforsket av FBI.

- I USA er meningene delte om meg. Noen misliker meg, andre respekterer at jeg ikke har noe annet valg enn å forfølge saken mot Armstrong. Enten begraver vi saken eller så gjør vi jobben vår.

Armstrong kan bli tvunget til å vitne
Og den jobben har medført store konsekvenser. Lance Armstrong har blitt strippet for sine Tour de France-titler, mens legene Michele Ferrari, Luis del Moral og Pepe Marti er blitt utestengt på livstid.

Den straffen får også sportssjef i Radioshack, Johan Bruyneel, om han ikke vinner saken mot USADA.

- Det vil bli en høring før året er omme. Den vil bli offentlig og Lance Armstrong risikerer å bli kalt inn som vitne. Da må han vitne under ed som alle andre, avslutter Tygart.