Gå til sidens hovedinnhold

Drillo på verstingliste

- Nesten litt morsomt, sier Egil Olsen.

Det finnes nok av dårlige fotballtrenere eller -managere. Den engelske avisen The Observer har kåret de verste, ikke bare på bakgrunn av svake resultater, men også på det de mener er inkompetanse, filosofiene de mener var feilslått fra første stund.

Og det er altså her Egil Drillo Olsen kommer inn.

Les også:Drillo vil ha spillestildebatt

Nederst i saken ser du hva Drillo selv mener ...

10. plass: Jim Fallon

Avisens begrunnelse: Statistikk er ikke den eneste måten å bedømme en manager på, men dersom det var tilfelle, ville Dumbartons Jim Fallon være den verste gjennom alle tider. I 1995-96 spilte Dumbarton 36 kamper. De vant tre, spilte to uavgjorte og tapte 31 den sesongen. To av de tre kom i sesongens to første kamper, FØR Fallon ble utnevnt til manager.

Fallon har altså et snitt på 0,147 poeng per kamp.

Han fikk for øvrig ikke sparken.

Nå jobber han som fysioterapeut.

9. plass: Claude Anelka

Avisens begrunnelse: I 2004 var Claude Anelka lei av å ordne overganger for sin rastløse bror Nicolas, i tillegg til han var lei av alle «de gale tingene han så managere gjøre», at han bestemte seg for å bli sjef selv. Han tilbød 300.000 pund til en hvilken som helst klubb som ville la ham prøve, og fikk napp hos Raith Rovers i Skottland.

Etter bare ett poeng av 24 mulige, trakk han seg tilbake.

8. plass: VM-troppen til England i 1986

Avisens begrunnelse: Det er som om en forbannelse hvilte over de 22 spillerne Bobby Robson tok med seg til VM i 1986. De kunne ha fylt ut en bok om de verste managerene i moderne tid, fra Peter Shilton til Peter Reid, Terry Fenwick til Alvin Martin og John Barnes – det er nok mislykkede sjefer til å fylle en førsteellever og tre innbyttere.

Kapteinen ville ha vært Bryan Robson. Sannsynligvis den eneste manageren som ble sparket (da Terry Venables kom til Middlesbrough midt i sesongen), men som samtidig dukket opp på arbeid...

7. plass: Alan Ball

Avisens begrunnelse: Herlig mann, elendig manager. Alan Ball var egentlig en effektiv nedrykksmaskin. Fem ganger gikk lagene hans ned, selv om han bare to ganger var ansatt der lenge nok til å gå ned med det synkende skipet. Av de seks klubbene han var manager for, var det bare Southampton som ikke rykket ned.

Den største tabben kom den siste dagen av sesongen 1995-96, da han fortalte sine spillere i Manchester City at uavgjort var nok for å overleve. City holdt ballen i laget, skapte ingenting framover, da innbytter Niall Quinn mot slutten av kampen fant ut at City faktisk trengte et vinnermål...

Men da var det for sent.

6. plass: Glenn Roeder

Avisens begrunnelse: Fotballen er full av styreformenn som har besluttet å gi assistenten hovedansvaret. Glenn Roeder klarte å rykke ned med West Ham til tross for at laget hadde spillere som David James, Joe Cole, Fredi Kanouté, Paolo Di Canio og Jermain Defoe i stallen. West Ham vant ikke en eneste hjemmekamp i Premier League på fem måneder under Roeder.

5. plass: David Platt

Avisens begrunnelse: David Platt var en spiller med mange kontakter, som også hadde vært utenlands. Gianluca Vialli mente en gang at Platt var fremtidens fotballtrener. Et kort opphold som manager i Sampdoria i 1998-99 førte til at laget rykket ned etter 17 år i Serie A. Det ble heller ikke noe langvarig ansettelse i Nottingham Forest, der han ble svært upopulær etter kjøp av spillere som Gianluca Petrachi og Salvatore Matrecano fra Perugia.

4. plass: Ossie Ardiles

Avisens begrunnelse: I 1994, i sin andre sesong i Tottenham, lanserte Ardiles sin noe spesielle filosofi med en mann på midtbanen og FEM i angrepsleddet, og han tviholdt på systemet sitt selv om det førte til 33 baklengs på 15 kamper. Tottenham har siden blitt kjent for å hente gode spillere uten å oppnå noe som helst.

3. plass: Hristo Stoitsjkov

Avisens begrunnelse: «Jeg har ikke noe tro på taktikk», sa Stoitsjkov da han tok over Celta Vigo sist sommer. Det var ikke bare tøys heller, etter at han hadde begynt en VM-kvalifiseringskamp med Bulgaria med en 2-4-4-formasjon, som betydde at Bulgaria lenge lå under for Malta. Men han var ikke akkurat noen menneskekjenner. Han tvang tre spillere (to kapteiner) til å legge opp tidlig, og etter at han gikk tom for spillere å krangle med, gikk han løs på et helt land. Han anklaget Romania for å ha fikset en kvalifiseringskamp.

Han var også svært upopulær i Celta Vigo, der han fikk sparken etter seks uker av sesongen.

2. plass: Egil Olsen

Avisens begrunnelse: Få managere kan skryte av at de har bidratt til å utslette et lag fra fotballkartet. Etter 13 sesonger i den øverste divisjonen, hadde Wimbledon begynt å spille mer tålmodig og possessionorientert fotball da langballentusiasten og den selverklærte marxisten med kallenavnet Drillo kom sommeren 1999. Merkelig nok vant han ikke over the Crazy Gang med sine gummistøvler, tykke briller og soneforsvar, og han fikk sparken. Fikk nylig sparken også for Irak.

1. plass: Graeme Souness

Avisens begrunnelse: Som spiller var han en fryktet motstander. Som manager er han blitt mer fryktet av sine egne klubber. Nesten to tiår med skuffelser og sparkinger etter at han hadde suksess i Rangers, mener Souness merkelig nok at han fremdeles er en av de store.

Han brukte nesten 50 millioner pund i en nedrykkskamp i Newcastle, og sa til Deco at han ikke var god nok i Benfica. Deco ble erstattet med Mark Pembridge fra Sheffield Wednesday...

Ikke spesielt populær i Liverpool heller etter, klubbens dårligste serieresultater på 30 år.

- Nesten morsomt
Egil Drillo Olsen, som altså ført Norge til en andreplass på Fifa-rankingen og seier mot Brasil i VM, er altså den nest dårligste manageren.

- Slike kåringer tar jeg med knusende ro, sier Olsen selv til Nettavisen.

- Men det kan vel ikke være morsomt i en slik sammenheng?

- Jo akkurat det synes jeg faktisk er litt morsomt. For hvilket grunnlag er det de vurderer på? Hvis de hadde sett på resultatene, så hadde se sett at jeg oppnådde bedre resultater i Wimbledon enn min forgjenger.

Drillo mener argumentasjonen faller på sin egen usaklighet.

- Når de blander inn at jeg er marxist, må det være lov å spørre om de har varierende motiver. Hva har det med fotball å gjøre? Står det noe om de politiske holdningene til Graeme Souness, spør Olsen retorisk.

Nei, det gjør ikke det.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).