Gå til sidens hovedinnhold

Dro fra Vålerenga etter Andresen-krangel

Osloklubben rotet bort en «hel generasjon» med stortalenter.

DRAMMEN / ÅRVOLL (Nettavisen): Jørgen Horn, Adama Diomande og Adam Larsen Kwarasey har mer til felles enn at de alle tre spiller for Strømsgodset.

Trioen har også, i mer eller mindre grad, vært innom Vålerenga-systemet tidligere i karrieren. Det store gjennombruddet fikk de imidlertid andre steder enn i osloklubben.

Jørgen Horn er et prakteksempel på en spiller som var del av Vålerengas gylne ungdomsgenerasjon på midten av 2000-tallet. Gutta som skulle ta hovedstadslaget til et nytt nivå.

Men i stedet for en ny gullalder forsvant talentene én etter én til andre klubber. En rekke av spillerne fikk heller aldri sitt store gjennombrudd i det hele tatt.

Var en snakkis
Tidligere spiller og sportsdirektør i Vålerenga, Jan-Erik Aalbu, synes det er trist at osloklubben aldri fikk mer ut av spillerne det var så store forhåpninger til.

- Da jeg kom inn i Vålerenga i 2006, så var dette gjengen det ble snakket om. «Bare vent til de vokser opp», ble det sagt. Det var rundt 20 spillere der som var på aldersbestemte landslag, sier han til Nettavisen.

- Jeg er overrasket over at Vålerenga ikke har klart å forvalte de spillerne som Andreas Holter, Petter Myhre og Andrea Lomberto var med å utvikle på den tiden på en bedre måte, sier han.

Aalbu sier han ikke ønsker å sitte på sin høye hest og kritisere, men gjorde seg sine tanker om nettopp dette temaet da han så osloklubben tape for Odd hjemme på Ullevaal sist helg.

Han stusset over at en liten klubb fra Telemark hadde et lag hovedsaklig bygget på lokale spillere, mens Vålerenga, fra selveste hovedstaden, ikke hadde det.

- Da gikk det opp for meg. Snorre Krogsgård avgjorde kampen, og Odd sendte utpå den ene unggutten etter den andre. I Skien bor det nesten ikke folk, i Oslo er det omtrent én million mennesker.

- Alle som spiller i osloområdet ønsker i tillegg å spille for Vålerenga. De har ikke lokal konkurranse lenger. Det er et enormt stort potensial der for å utvikle spillere fra osloområdet, sier Aalbu.

- Vondt å se på
49-åringen, som for tiden er kommentator i TV-kanalen MAX, påpeker likevel at det er minst én stor forskjell på Odd og Vålerenga.

- Om Odd havner et sted fra mellom sjetteplass og 14.-plass, så kan de leve med det. I Vålerenga er presset større, der er det et jag etter resultater og prestasjoner. Kanskje ikke alle tåler det presset? spør Aalbu.

Aalbu fikk selv 34 toppseriekamper for VIF i perioden 1985 til 86, og sier han har kjent på dette presset.

- Men mye har også gått feil i VIF og det er vondt å se på. Hadde de kjempet i toppen, kunne jeg skjønt det, men det vært få topplasseringer i det siste, og da er det rart det ikke ble satset mer på lokale gutter fra osloområdet.

Andresen-krangel
Når det gjelder Jørgen Horn, ble han sendt bort fra Vålerenga på lån til Viking, før overgangen ble gjort permanent. Stopperen hadde sine problemer også i Stavanger, men fikk en ny vår for Fredrikstad i 2012.

Før denne sesongen ble han hentet inn til Strømsgodset og så langt i 2013 har han vært en viktig brikke i et lag som fortsatt har alle sjansen til å ta gull i Tippeligaen. Lørdag møter han gamleklubben på Marienlyst.

- Det er i Vålerenga jeg har spilt brorparten av livet mitt, men på lørdag legger jeg vekk følelsene, for da er vi avhengig av tre poeng, sier Horn til Nettavisen.

Midtstopperen fikk noen kamper på Vålerengas A-lag, men slet med å etablere seg. I 2007 førte en krangel med daværende trener Martin Andresen til at Horn dro videre til neste stoppested.

- Ja, jeg hadde en bra disputt med Martin Andresen, og det førte til at jeg satte meg på flyet og dro til Stavanger. Vi var uenige. Han mente andre spillere var foran meg i køen med tanke på spilletid, mens jeg mente han burde gitt meg en fair sjanse inn mot seriestart, før han valgte sine spillere. Det ville han ikke gi meg, forteller Horn.

- Halvveis ut i sesongen ville han hente meg tilbake, fordi folk ikke hadde innfridd, og det var en del skader på stopperplass. Da ga jeg beskjed om at jeg ville forholde meg til utlånsavtalen med Viking, og da skar det seg vel fullstendig mellom oss. Det er ikke Vålerenga, men enkeltpersoner i klubben, som var grunnen til at jeg dro videre, sier forsvarsspilleren.

- Har falt fra
Horn er likevel enig med Aalbu i at osloklubben kanskje kunne tatt bedre vare på flere av de lokale guttene. Han trekker fram at dette er spesielt viktig for fansens engasjement.

- Dette er noe som har skjedd over en periode på flere år, og det er mange Vålerenga-gutter som har falt fra underveis. Mange spiller nå enten i Tippeligaen eller i utlandet, sier Horn.

- Jeg kan nevne navn som Fredrik Carlsen, Alex Mathisen, Mohammed Fellah og Harmeet Singh. Det hadde selvfølgelig vært best å beholde disse spillerne med tilknytning til klubben. Da tror jeg også Klanen kunne identifisert seg mer med laget. Det tror jeg er viktig for dem som støtter opp om Vålerenga, men nå begynner det å bli litt glissent på tribunen der. Jeg tror supporterne kan leve bedre med dårlige resultater, om de har en viss forankring i spillermaterialet. Det sliter Vålerenga med og derfor blir det nok også dårligere oppslutning på kamp, og kanskje også dårligere resultater, uten at jeg skal si at det er en hovedårsak til det siste, sier Godset-stopperen.

Stopperen mener Vålerenga har lagt inn mye godt arbeid med talentutvikling, uten å sitte igjen med så veldig stor gevinst.

- Vålerenga har vel sendt de spillerne som ble fostret opp på den tiden til andre klubber, og ut i Europa, uten at de har fått så veldig mye igjen for den spillerutviklingen, sier Horn.

- Det er synd de ikke har klart å holde på spillerne bedre enn det de har gjort, sier han videre.

- Litt tilfeldig
I tillegg til Horn, kan man trekke fram folk som Kristian Brix, Amin Nouri, Glen Roberts, Alex Mathisen, Fredrik Carlsen, Adama Diomande og mange flere på listen over tidligere Vålerenga-talenter som nå spiller andre steder.

Jan-Erik Aalbu påpeker at det ofte også er tilfeldigheter som avgjør hvorvidt en spiller lykkes et sted, eller et annet.

- Adam Larsen ble vel aldri tatt opp i A-stallen til Vålerenga en gang, og gikk til Godset i 2006. Nå står han for Ghana, er kaptein i Godset og er en klassekeeper. Man kan jo lure litt på hva som skjedde der. På den andre siden er det også en del tilfeldigheter ute og går. Mye kommer for eksempel an på treneren. Ser han spillerens potensial? Gir han spilleren sjansen? sier Aalbu.

En annen den tidligere sportsdirektøren i osloklubben trekker fram er Glen Roberts. Spissen debuterte for VIF som 17-åring, men er i dag en fallen stjerne på fotballhimmelen.

- Glen Roberts er kanskje det største talentet jeg har sett i Norge, men han fikk det ikke ut over tid. Her ligger ansvaret hos flere, både spiller og trenere, sier fotballkommentatoren.

Også i nyere tid har vi sett at Vålerenga sender ungguttene sine til andre klubber. Aaron Samuel signerte nylig med Sarpsborg, mens Kamer Qaka har gått til Raufoss, og Chuma Anene har blitt lånt ut til Stabæk.

På den andre siden har ungutter som Fitim Kastrati, Ivan Näsberg og Mathias Blårud vært blant ungguttene i kamptroppen til Vålerenga denne sesongen. Aalbu vil likevel se mer av unggutta, før han er overbevist.

- Det nytter ikke å si: «Vent og se, de kommer om noen år». De kommer jo aldri. Hvor blir det av dem? sier han.

Kampen mellom Strømsgodset og Vålerenga spilles lørdag kveld på Marienlyst. Avspark er klokken 18 og kampen kan du følge i Nettavisens livesenter.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken