*Nettavisen* Sport.

Drømmejenta

Foto: Scanpix

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): Marit Bjørgen klarte lørdag det Bjørn Dæhlie aldri klarte – å vinne i Holmenkollen. Men Bjørgen vil ikke bare bli bedre enn Dæhlie. Hun sikter høyere.

12.03.05 13:56

Marit Bjørgen har mange drømmer. Felles for dem alle: alle går i oppfyllelse.

Tre VM-gull er i boks. Lørdag vant hun i Holmenkollen. Neste år kan hun sikre seg OL-gull. Og langt der fremme henger nok en drøm: å bli tidenes mestvinnende innen langrenn og skiskyting.

Vil bli tidenes beste
Den skal være tøff den som ikke tror at hun klarer det. Selv om det betyr at hun må bli mer suveren enn Bjørn Dæhlie. Og også mer suveren enn Ole Einar Bjørndalen. Skiskytteresset er den som nå topper den gjeve statistikken over flest verdenscupseirer i de to idrettene.

- Marit har sagt at hun vil bli den som vinner mest gjennom alle tider innen kondisjonsidretter i vintersport – langrenn og skiskyting, sier trener Svein Tore Samdal.

Og:

- Holder hun seg skadefri, klarer hun det hun vil.

Et perfekt løp
Lørdag gikk Bjørgen et perfekt løp. Hun lå lenge litt bak Katerina Neumannova, men overtok ledelsen fem kilometer før mål. Til slutt vant hun med hele 27 sekunder.

- Det har alltid vært en drøm å vinne her i Holmenkollen. Jeg hadde gode ski, og da jeg overtok ledelsen etter 25 kilometer skjønte jeg at jeg kunne vinne, sier Bjørgen.

Dermed er hun nær enda en drøm: å vinne alle verdenscupene i år. Hun har allerede vunnet verdenscupen totalt og sprintverdenscupen. Det eneste som mangler er distansecupen.

Men lørdagens seier er hun bare sju poeng bak Katerina Neumannova. Det betyr at hun tar den også hvis hun slår Neumannova på jaktstarten i Falun neste helg.

- Jeg har sjansen. Jeg skal så godt jeg kan der, og håper det går. Jeg skal i hvert fall forsøke, sier hun.

- Blir du aldri lei eller mett?

- Jeg har ikke blitt det. Det er ingenting som tar piffen fra meg. Det jeg gjorde i VM var uhyre inspirerende. Derfor har jeg bare villet gå nye skirenn. Jeg har bare så veldig lyst til å gå fort på ski, sier hun.

Og forklarer så mye av grunnen til at hun er verdens beste:

- Jeg gleder meg mer enn noen gang til neste sesong. Også til all treningen. Jeg liker å trene. Jeg liker å bruke kroppen. Og jeg vil så veldig gjerne ha et OL-gull.

Derfor er det kanskje ikke så rart at argeste konkurrent, Katerina Neumannova, ikke er så veldig optimistisk med tanke på neste sesong.

- Hun er yngre enn meg og har mer kraft. Jeg er fornøyd hvis jeg bare kan slå henne i noen konkurranser, sier hun.

Foreløpig tenker ikke Bjørgen selv så mye på drømmen om å bli tidenes beste. Hun tenker kun til OL i Torino.

Drømmen er viktig
Trener Svein Tore Samdal tror imidlertid at drømmen om å bli tidenes beste blir viktig senere.

- Nå er alt nytt. Hun vinner alt for første gang. Det blir tyngre etter hvert. De mentale utfordringene blir tøffere. Det blir ikke helt det samme å stille til start i Holmenkollen neste gang. Nå har hun tross alt vunnet her én gang, sier Samdal.

- Men når hun har vunnet det hun vil vinne i mesterskap og enkeltrenn, vil drømmen om å bli tidenes beste bli viktig, sier Samdal.

Og altså:

- Holder hun seg skadefri, så kan hun klare alt.

PS: Kristin Stemland ble nest beste norske jente på 18. plass, mens Ann Eli Tafjord ble nummer 20. Kine Beate Bjørnås ble nummer 22. Kristin Steira, Vibeke Skofterud og Hilde G. Pedersen deltok ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.